Rezultatele alegerilor parlamentare împing partidele tradiționale să facă o coaliție extinsă pentru un guvern anti-suveraniști. Toate scenariile sunt pe masă acum, iar partidele care s-au atacat constant în ultimii patru ani trebuie să ia acum o decizie care să depășească orice orgoliu personal.
În urma rezultatelor alegerilor parlamentare, sunt câteva majorități care s-ar putea forma. Pe de o parte, avem partidele politice care se declară pro-democrație, pro-Uniunea Europeană, pro-Occident. S-ar putea forma o majoritate PNL-PSD-USR-UDMR, care care ar avea peste 50% deci o majoritate stabilă. Este o formulă pe care poate nu ne-am fi imaginat vreodată să o luăm în calcul, dar tot spun că orgoliile trebuie lăsate la o parte între această situație.
În același timp, Partidul Social Democrat, care ar putea juca un rol-cheie în aceste negocieri, nu a anunțat cum se poziționează. Cu cele mai multe voturi primite, PSD este câștigătorul alegerilor parlamentare.
Majoritatea liderilor din PSD spun că nu vor sta de vorbă cu AUR, dar sunt și voci, cum ar fi Mihai Tudose, care nu exclud această variantă.
Pe de altă parte, există varianta unei posibile guvernări AUR, SOS, partidul Dianei Șoșoacă și POT, partidul care îl susține pe Călin Georgescu. Împreună, aceste formațiuni ar avea undeva la peste 30% deci nu ar fi o guvernare stabilă. Însă Diana Șoșoacă nu excludea nici această variantă de guvern minoritar.
Toate aceste scenarii vor fi discutate în perioada următoare, dar mai lipsește o piesă din acest puzzle – anume președintele, pentru că el este cel care numește premierul. Deși în momentul de față situația nu este clară, partidele vor sta la masa negocierilor, dar trebuie să așteptăm și rezultatul turului al doilea al alegerilor prezidențiale.
În același timp, fiecare partid ia în calcul dacă este mai bine să intre la guvernare sau să stea în opoziție.