Angajaţii clubului din Centrul Vechi al Capitalei trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni puseseră la punct metode prin care cetăţenii străini care mergeau la clubul Afrodite erau jefuiţi, afirmă surse din rândul anchetatorilor. Metodele folosite includeau dansuri lascive, apoi cineva lua telefonul turistului, îl debloca cu ajutorul funcţiei de recunoaştere facială, iar banii erau scoşi de pe diverse aplicaţii bancare, fir prin transfer, fie făcând plăţi la POS. Un singur cetăţean britanic a constatat că, după o noapte de beţie, plătise la POS-ul clubului 93.000 de lei, pentru produse de care nu a beneficiat.
Anchetatorii din dosarul fraudării turiştilor străini de către reprezentanţi şi angajaţi ai clubului ”Afrodite” din Centrul Vechi al Capitalei au identificat doi cetăţeni britanici, un german şi un bărbat cu dublă cetăţenie, american şi belgiană, care au căzut victimei reţelei puse la punct de administratorii şi angajaţii clubului.
Primul astfel de caz documentat s-a întâmplat în 26 noiembrie 2023, în jurul orei 3.00, când un bărbat şi o femeie au deblocat telefonul unui turist beat, folosind recunoaşterea facială, au accesat aplicaţiile bancare Monzo şi Revolut, iar din aplicaţia Revolut au făcut trei transferuri bancare, în valoare de 400, 600, respectiv 1.000 de lire sterline, către contul de Revolut al unuia dintre ei.
A doua faptă a avut loc în 15 martie 2024, tot în jurul orei 3.00, în incinta aceluiaşi club. Astfel, ajutate de unul dintre inculpaţi prin asigurarea locului şi sprijinite moral, una dintre inculpate i-a pus la dispoziţie POS-ul firmei şi i l-a oferit unei alte inculpate care a făcut 13 tranzacţii frauduloase, în valoare totală de 93.000 de lei. Anterior, aceasta din urmă a accesat fără drept telefonul mobil aparţinând unei persoanei vătămate, cetăţean britanic, prin tastarea codului de acces al acestuia, profitând că era beat, şi a deblocat aplicaţiile bancare Barclays, Monzo şi Revolut prin aceeaşi metodă, pentru a face aceste plăţi din Revolut, fără consimţământul persoanei vătămate.
Potrivit surselor citate, şi alte femei au participat la activitatea infracţională şi i-au distras atenţia victimei, dansând lasciv în jurul acestuia şi atingându-l în mod constant în zona abdomenului. Turistul britanic a fost condus special, de către o femeie, în interiorul clubului ”Afrodite”, ea ştiind că acolo vor fi făcute tranzacţii financiare în mod fraudulos cu instrumentele electronice de plată ale persoanei vătămate.
Şi în acest caz, angajaţii clubului au transferat fraudulos din conturile turistului 8.000 de lire sterline.
A treia victimă a fost un cetăţean german, care în 9 mai 2024, în timp ce se afla în incinta clubului ”Afrodite”, a fost dus într-o încăpere privată de la subsolul clubului unde aveau acces doar angajatele clubului, care i-au oferit băuturi alcoolice şi i-au distras atenţia prin faptul că erau îmbrăcate sumar, pentru ca apoi, profitând de starea sa de beţie, să îi ia telefonul şi să transfere 3.631,2 euro (18.000 lei) din contul ”Trade Republic” către POS-ul înregistrat pe una dintre societăţile care funcţionează în cadrul clubului ”Afrodite”.
Aceleaşi surse afirmă că ele au beneficiar de ajutorul asociatului unic al firmei menţionat şi al administratorului de fapt al firmei, cei doi punându-le la dispoziţie clubul şi infrastructura necesară efectuării plăţilor, dar şi de sprijinul unei alte inculpate, care a participat la conducerea cetăţeanului german în club, ştiind că acolo vor fi făcute plăţile frauduloase.
A patra faptă a avut loc la sfârşitul lunii aprilie 2024, când mai mulţi inculpaţi au intrat, fără drept, într-un apartament din Sectorul 3 unde locuia o altă persoană vătămată, cetăţean american şi belgian, şi profitând de faptul că acesta era beat şi dormea, i-au furat din apartament bijuterii, un laptop Chrome Book, un Ipad, două telefoane mobile, un paşaport emis din autorităţile din SUA, un paşaport emis de autorităţile din Belgia şi un card bancar emis de CapitalOne.
În perioada 29 aprilie 2024 – 13 mai 2024, unul dintre inculpaţi a făcut 110 operaţiuni financiare, în valoare totală de 208.032,531 lei, fără consimţământul bărbatului, 73 dintre operaţiuni fiind autorizate şi 37 eşuate, cu cardul bancar emis de CapitalOne, pe care îl furase. Totodată, el a accesat fără drept sistemele informatice ale POS-urilor la care s-au efectuat operaţiunile, dar şi al băncii emitente a cardului, pentru efectuarea de plăţi până la limita maximă permisă, fiind ajutat de un alt inculpat, care l-a însoţit şi l-a sprijinit moral la realizarea a 51 operaţiuni de plată autorizate şi 28 eşuate.
Şaisprezece persoane şi cele două firme au fost trimise în judecată în acest dosar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.