Partidul Oamenilor Tineri (POT) încearcă să atragă fonduri obligând persoanele care vor să fie reprezentanți ai partidului în secția de votare să facă o donație de 30 de lei, după cum reiese din mai multe capturi de ecran obținute de Digi24.ro. Anamaria Gavrilă, șefa POT, a subliniat pentru Digi24.ro că „este la latitudinea partidului cum își alege reprezentanții în secțiile de vot”. În paralel, modificările făcute în acest an de Guvern asupra legislației electorale duc la un dezechilibru în ceea ce privește luarea deciziilor în secții, după cum au subliniat observatorii independenți.
Pe adresa redacției Digi24.ro am primit mai multe capturi de ecran de pe un grup intern al Partidului Oamenilor Tineri (POT).
Din aceste capturi reiese că Ovidiu Bîlă, care a candidat fără succes din partea partidului la alegerile parlamentare din 2024 (locul al doilea pe liste la Senat în București), este cel care coordonează recrutarea reprezentanților POT din secțiile de votare.
„Pentru a putea participa ca membru în secția de votare din partea partidului POT, este necesar să facă fiecare o donație de 30 de lei către partid. Este o condiție obligatorie pentru a fi înregistrați oficial”, este un mesaj trimis de Ovidiu Bîlă pe un grup intern POT.
„Dovada plății trebuie transmisă până miercuri dimineață, când se transmit listele la BEC pentru validare”, a adăugat Bîlă.
Milioane de lei obținuți din subvenții, dar cer 30 de lei
În anul 2025, Partidul Oamenilor Tineri (POT) a început să primească subvenția alocată partidelor parlamentare.
Între ianuarie și martie, potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), POT a obținut 4.1 milioane de lei de la bugetul de stat.
Însă pe site-ul POT există o secțiune prin care poți deveni „prieten”, „susținător” sau „membru”.
Pentru categoria „prieten”, care nu costă niciun leu, ți se promite că poți fi reprezentant POT în secțiile de vot la alegeri „în funcție de implicarea ta”.
Ulterior, dacă donezi 30 de lei, devii „susținător” și ți se promite că „ești prioritar pentru a fi reprezentant POT în secțiile de votare”.
Cu o contribuție lunară de minim 30 de lei, devii membru POT și ai parte de mai multe facilități: ești inclus în grupurile de comunicare interne, ai toate drepturile și obligațiile Statutului, ai dreptul să fii propus și să candidezi pentru funcții publice și poți participa în Comisiile de specialitate ale partidului.
Ce fac reprezentanții partidelor în secțiile de votare
Reprezentanții partidelor în secțiile de votare au misiunea principală de a veghea asupra procesului electoral, după cum a explicat expertul în alegeri Septimius Pârvu pentru Digi24.ro.
O secție de vot este alcătuită, în principal, dintr-un președinte, locțiitor și șapte membri. Deciziile, cum ar fi contestarea unui buletin de vot sau rezolvarea unor plângeri, se iau în acest mecanism administrativ, prin votul celor care îl compun.
Un simplu membru în secția de votare primește și bani pentru timpul alocat, anume 180 de lei pe zi, potrivit Legii.
Expert Forum, organizația reprezentată de Septimius Pîrvu, a reclamat încă din martie modificările făcute de Guvern în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai. Detalii, aici.
Secțiile de votare se completează la alegerile din luna mai cu câte un reprezentant al celor șapte partide parlamentare, indiferent dacă ele au candidat sau nu.
„Această procedură de completare oferă un avantaj nejustificat partidelor politice parlamentare, mai ales că două dintre ele, POT și SOS România, nu au candidați”, reclama Expert Forum.
Organizația mai menționează că partidele neparlamentare care propun candidați au șanse minime să aibă reprezentanți în secțiile de votare (adică doar dacă rămân neocupate locurile partidelor parlamentare), în timp ce candidații independenți nu au deloc acest drept.
„Chiar dacă potrivit legii și regulamentului de organizare și funcționare a birourilor electorale, membrii exercită o funcție de stat și trebuie să fie neutri în activitatea lor și luarea deciziilor, știm că în practică situația este mai complexă, iar obiectivitatea nu este mereu la nivelul la care ne-am aștepta”, potrivit sursei citate.
Ajungem, astfel, ca la alegerile din mai 2025 să fie doi candidați care au câte trei reprezentanți în secții (Crin Antonescu – PNL, UDMR, PSD și George Simion – AUR, POT și -poate- SOS), un candidat cu un reprezentant teoretic (Elena Lasconi – USR) și opt candidați fără reprezentanți.
„Astfel de majorități pot denatura echilibrul în procesul de luare a deciziilor”, sublinia Expert Forum.
Reacția POT: „Puteți interpreta cum vreți”
Abordat de Digi24.ro, Ovidiu Bîlă a refuzat să ofere un punct de vedere pentru că „nu are atribuții pentru a discuta cu presa”, dar confruntat cu screenshoturile primite pe mail, a răspuns:
„Nu cred că ați primit ce trebuia”.
Șefa POT, Anamaria Gavrilă, a subliniat pentru Digi24.ro „că este la latitudinea partidului cum își alege reprezentanții în secțiile de vot”.
„Susținătorii arată un angajament pentru partid, ceea ce este necesar pentru că ei merg acolo să protejeze voturile partidului sau candidatului susținut de partid. Puteți interpreta cum vreți dumneavoastră. Și așa valoarea subiectelor pe care le abordați sunt de mizerie pentru societate și contribuția dumneavoastră la bunăstarea societății este de rușine”, a transmis Anamaria Gavrilă pentru Digi24.ro.