Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Trump, după ce Iranul s-a arătat dispus de negocieri cu SUA: „Nici măcar nu vorbesc cu ei, după ce le-am distrus instalațiile nucleare”

iulie 3, 2025

Bolojan: TVA crește de la 19% la 21%. Ce produse rămân la cota redusă de 11% și când intră în vigoare măsura

iulie 3, 2025

Uniunea Europeană, divizată în privinţa obiectivelor sale climatice, în plină caniculă

iulie 3, 2025

Rusia a concentrat 50.000 de militari în jurul Sumî, punând Ucraina în dificultate (Wall Street Journal)

iulie 3, 2025

Video Veniturile uriașe ale judecătorilor CCR care vor și „primă de pensionare”. Ce salariu are șeful Curții, Marian Enache

iulie 3, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Cum poate contribui AI la diagnostic timpuriu, prognostic şi tratament personalizat în cancerul pancreatic
Stiri Locale

Cum poate contribui AI la diagnostic timpuriu, prognostic şi tratament personalizat în cancerul pancreatic

By Sala de Presăiulie 2, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, adesea diagnosticat prea târziu pentru a mai permite tratamente eficiente. Cercetătorii explorează acum metode inovatoare, bazate pe inteligenţă artificială (AI), care ar putea reprezenta o soluţie reală pentru identificarea bolii în faze incipiente, anticiparea evoluţiei acesteia şi pentru orientarea către tratamente personalizate. Acest articol sintetizează cele mai noi descoperiri în domeniu, care ar putea redefini modul în care medicii diagnostichează şi tratează cancerul pancreatic.

Oncologii care utilizează AI pentru a detecta cancerul pancreatic într-un stadiu incipient pot obţine şi o imagine de ansamblu asupra modului în care această boală mortală este predispusă să evolueze, indică oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sharjah (Emiratele Arabe) într-un nou studiu.

Deşi aflată încă într-o etapă incipientă, prognoza facilitată de AI are, potrivit cercetătorilor, potenţialul de a deschide drumul către îngrijirea personalizată şi tratamentul individualizat al pacienţilor cu cancer pancreatic.

Cercetătorii, care şi-au publicat concluziile în revista Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences, au ajuns la aceste rezultate în urma unei analize cuprinzătoare a literaturii ştiinţifice dedicate cancerului pancreatic.

Din cauza ratei ridicate de mortalitate, cancerul pancreatic reprezintă o preocupare majoră de sănătate publică, cu 467.409 decese raportate la nivel mondial în 2022 şi 510.992 de cazuri noi.

Cercetătorii se referă adesea la acest tip de cancer drept „regele cancerelor” din cauza capacităţii excepţionale a celulelor canceroase de a se răspândi rapid în organism dacă nu sunt detectate timpuriu.

Autorii avertizează că, din cauza mai multor factori, inclusiv lipsa unor markeri moleculari specifici şi a simptomelor clinice clare, boala este adesea diagnosticată într-un stadiu avansat, ceea ce face intervenţiile chirurgicale ineficiente.

Din acest motiv, detectarea precoce şi încadrarea cât mai exactă a bolii într-un anumit stadiu de evoluţie este esenţială pentru alegerea tratamentului potrivit şi obţinerea unor rezultate mai bune.

În noul studiu, cercetătorii oferă ceea ce ei consideră a fi o prezentare concisă a modului în care AI este utilizată în diagnostic, prognoză şi tratament. Ei susţin că utilizarea AI în testele preliminare poate îmbunătăţi semnificativ prognoza celor diagnosticaţi cu cancer pancreatic.

Progresele în analiza imaginilor cu ajutorul inteligenţei artificiale pot schimba semnificativ modul în care funcţionează sistemele de diagnostic asistate de computer, oferindu-le medicilor sprijin în formularea unor evaluări exacte şi de încredere.

Analiza extinsă a literaturii de specialitate făcută de cercetători abordează numeroase aspecte legate de AI şi utilizările sale multiple în gestionarea cazurilor de cancer pancreatic.

Domeniul sănătăţii se află în pragul unei noi ere, determinată de avansurile tehnologice şi ştiinţifice, facilitate de integrarea IA în sistemul de sănătate. Acest progres poate fi realizat doar prin eforturile comune ale medicilor, cercetătorilor, analiştilor de date şi tehnicienilor.

Deşi sistemele computerizate au limite, ele sunt aşteptate să contribuie la descoperiri semnificative în viitor datorită puterii lor impresionante de procesare.

Un aspect important este conceptul de multiomică, care presupune combinarea şi analiza unor tipuri diverse de date, împreună cu expertiza specialiştilor, pentru a obţine o înţelegere completă a unei boli complexe şi letale precum cancerul pancreatic. În acest studiu, cercetătorii subliniază importanţa AI în domeniul multiomicii.

De asemenea, autorii atribuie modelelor AI o capacitate ridicată de a identifica tumorile pancreatice în stadii incipiente, ceea ce i-ar putea ajuta pe medici să evalueze corect riscurile pentru pacienţi şi să ofere îngrijirea adecvată, precum şi să elaboreze planuri de tratament pe termen lung.

Ei solicită, însă, o mai bună înţelegere şi control asupra acestor modele, deoarece nu sunt uşor de utilizat sau de interpretat.

Potrivit autorilor, multitudinea de soluţii bazate pe AI pentru detectarea, prognoza şi tratarea cancerului pancreatic a făcut ca utilizarea clinică a acestora să fie destul de sofisticată, iar fără o interpretare clară, medicii nu pot aprecia corect cât de utile şi potrivite sunt rezultatele acestor algoritmi pentru practica medicală.

În ciuda complexităţii asociate aplicaţiilor AI, autorii menţionează că se depun eforturi considerabile pentru a se dezvolta o varietate de abordări care să facă aceste instrumente inteligente mai accesibile profesioniştilor din sănătate, câştigând totodată încrederea pacienţilor în privinţa eficacităţii lor.

Autorii acestei analize preconizează un viitor promiţător pentru noile instrumente inteligente care, datorită unui nou domeniu, numit AI explicativă (explainable AI – modelele inteligente oferă nu doar rezultate, ci şi explicaţii inteligibile despre cum s-a ajuns la acele rezultate), vor putea fi utilizate mult mai uşor în practica clinică.

Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unor metode de inteligenţă artificială care să le arate medicilor nu doar ce recomandă un algoritm, ci şi de ce. Aceste metode includ explicaţii în limbaj simplu, imagini explicative şi evidenţierea factorilor importanţi care au influenţat rezultatul.

În cazul cancerului pancreatic, noile modele de învăţare automată care pot detecta boala în stadii incipiente sunt considerate extrem de valoroase, deoarece ar putea contribui semnificativ la reducerea numărului de îmbolnăviri grave şi decese.

Folosirea dispozitivelor conectate la internet, care pot colecta şi transmite date despre starea pacienţilor în timp real (cunoscute sub numele de Internetul obiectelor/lucrurilor – IoT), a început să-i intereseze tot mai mult pe cercetătorii în oncologie.

Potrivit autorilor, aceste tehnologii ar putea schimba radical modul în care este depistat, monitorizat şi tratat cancerul pancreatic.

Cu ajutorul inteligenţei artificiale, oncologii ar putea concepe planuri de tratament personalizate, adaptate fiecărui pacient în parte, prin analizarea datelor medicale individuale.

Totodată, AI poate ajuta la estimarea modului în care un pacient va răspunde la diferite tipuri de tratamente, cum ar fi imunoterapia, chimioterapia, radioterapia sau operaţiile.

În încheiere, autorii propun extinderea cercetărilor care folosesc inteligenţa artificială în general, în oncologie, cu scopul de a crea sisteme care să-i sprijine pe medici în activitatea lor de zi cu zi. Acestea ar putea prelua o parte din sarcinile repetitive, reducând presiunea asupra personalului medical, crescând eficienţa şi, în viitor, chiar funcţionând independent în anumite etape ale procesului de diagnostic şi tratament.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Uniunea Europeană, divizată în privinţa obiectivelor sale climatice, în plină caniculă

Un posibil obiect interstelar traversează Sistemul Solar

Francezii Cécile Kohler şi Jacques Paris, deţinuţi în Iran de peste trei ani, inculpaţi de spionaj în favoarea spionajului israelian, ”complot în vederea răsturnării regimului” şi ”corupţie pe pământ”, toate pasibile de pedeapsa cu moartea

Ministrul Mediului vrea echipamente de tip bodycam pentru angajaţii de la Apele Române, după ce o femeie inspector la Dolj a fost agresată în cadrul unui control

Wimbledon: Favorita numărul 4, Jasmine Paolini, a fost eliminată în turul secund

Amical: UTA Arad câştigă ultimul meci de pregătire, 1-0 cu Zeleznicar Pancevo

Prinţesa Kate compară vindecarea după un cancer cu ”montagnes russes”

Ilie Bolojan, la Ambasada SUA, de Ziua Independenţei: România şi SUA sunt legate printr-un parteneriat strategic, solid, bazat pe încredere, respect şi obiective comune

Premierul spune că a găsit un Comitet care avizează investiţiile străine unde 11 persoane, pentru fiecare şedinţă, au 30% indemnizaţie din salariul unui ministru / În fiecare zi în care vedem nereguli, trimitem Corpul de Control

Alegerile Editorului

Bolojan: TVA crește de la 19% la 21%. Ce produse rămân la cota redusă de 11% și când intră în vigoare măsura

iulie 3, 2025

Uniunea Europeană, divizată în privinţa obiectivelor sale climatice, în plină caniculă

iulie 3, 2025

Rusia a concentrat 50.000 de militari în jurul Sumî, punând Ucraina în dificultate (Wall Street Journal)

iulie 3, 2025

Video Veniturile uriașe ale judecătorilor CCR care vor și „primă de pensionare”. Ce salariu are șeful Curții, Marian Enache

iulie 3, 2025

Un posibil obiect interstelar traversează Sistemul Solar

iulie 3, 2025

Cele mai recente știri

Video Două portavioane chineze au efectuat exerciţii de luptă în Pacificul de Vest. Reacția Japoniei

iulie 3, 2025

Nicușor Dan, de Ziua SUA: România susține abordarea lui Donald Trump privind creșterea cheltuielior pentru apărare

iulie 3, 2025

Francezii Cécile Kohler şi Jacques Paris, deţinuţi în Iran de peste trei ani, inculpaţi de spionaj în favoarea spionajului israelian, ”complot în vederea răsturnării regimului” şi ”corupţie pe pământ”, toate pasibile de pedeapsa cu moartea

iulie 3, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.