Sute de români care plătesc asigurări de sănătate în ţară beneficiază anual de tratamente medicale în străinătate, în baza formularului S2 sau E 112. Acesta se acordă pentru investigaţii, tratamente care pot fi realizate în ţară, dar care nu pot fi făcute în timp util şi amânarea pune în pericol viaţa pacientului. România are de plătit, numai pentru anul trecut, peste 200 de milioane de euro pentru astfel de tratamente.
Potrivit acesteia, Germania este ţara care a acordat cele mai multe servicii medicale, medicamente, investigaţii, dispozitive medicale, servicii de recuperare pacienţilor români în baza acestui formular. Pe locul al doilea se află Austria, urmată de Franţa, Italia şi Spania.
Numai pentru anul trecut, România are de plătit peste 200 de milioane de euro pentru serviciile acordate în străinătate în baza formularului E112.
”Există o secţiune, raportul de activitate al Casei. Acest raport anual prezintă cifrele în evoluţie, cât a plătit România şi se poate face statistică din 2007 până prezent. Cert este că, la finalul anului 2024, datoria pe care o avem ca ţară către statele membre ale Uniunii Europene, către Regatul Unit al Mării Britaniei, Elveţia şi Norvegia, Liechtenstein şi Lituania, se ridică la suma de 218 milioane de euro. (…) În cadrul regulamentului european pe care îl aplicăm atât noi, cât şi statele membre, termenele de plată variază. De la momentul primirii facturii, şi aici vorbim de facturi primite la finalul anului, termenul de plată este de 18 luni pentru statul român. În situaţia în care în procesul de validare al acestor facturi se constată nereguli sau disonanţe sau pacienţii care au beneficiat de servicii nu au avut un document care să le deschidă dreptul la aceste servicii sau erau persoane neasigurate, atunci aceste facturi sunt contestate. Termenul de plată pentru facturile contestate creşte la 36 de luni. Multe dintre aceste facturi au ajuns să fie anulate pentru că nu îndeplinesc condiţiile clare pentru a fi decontate”, a explicat reprezentanta CNAS.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].