Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat și, în acest context, oamenii deja resimt o presiune ori o stare de neliniște gândindu-se la decizia finală. Fiecare român are acces la informație în zilele astea, din diferite surse, motiv pentru care poate percepe comunicarea în mod diferit, iar asta duce, potrivit specialiștilor, la episoade de anxietate și chiar depresie.

Toate evenimentele care se întâmplă în aceste momente în țară și diaspora, din punct de vedere politic și electoral, pot crește gradul de anxietate în rândul oamenilor. Psihologul Radu Leca a explicat pentru Digi24 cum percep românii informația masivă pe care o primesc și cum îi poate afecta, din punct de vedere emoțional, întreaga situație.

Cum pot înțelege oamenii informațiile pe care le primesc, în contextul alegerilor prezidențiale

“În acest context, al alegerilor prezidențiale, apare o noțiune simplă, care se numește autoreflecție. Mai exact, persoanele încep să își analizeze propriile emoții și să își exprime temerile. Unele temeri sunt limitative, în timp ce altele sunt mai profunde și, în momentul în care o persoană se exprimă, pot apărea sentimente de frică, ba chiar oamenii pot ajunge să resimtă spaimă ori furie.

În zilele astea, se creează un spațiu de discuție în diferite cercuri, de familie, prieteni, cunoștințe, care pot duce la o notă negativă a subiectului, deoarece unii oameni, din teamă, nu își mai expun punctul de vedere în privința votului.

Este important ca fiecare persoană să știe să reacționeze în aceste situații, (nu să lipsească neapărat de la discuții/dezbateri), și să înțeleagă faptul că părerile oamenilor sunt împărtite și fiecare individ este implicat, într-un subiect, din punct de vedere emoțional.

Există o stare conflictuală deja, atât personală, cât și cu cei din jur. Odată ce tu, ca individ, participi într-o discuție. trebuie să înțelegi, și să îți asumi, că poți da startul unei stări emoționale sensibile, stare de neliniște, episod de anxietate și/sau episod de stres și epuizare mentală, chiar și pre episod depresiv. Toate aceste stări sunt prezente pe fondul acestor discuții în contradictoriu”, transmite sursa Digi24.

Psiholog: „Unul dintre elementele primordiale care definește structura psiho emoțională a poporului român are (și face) legătura cu ideea că noi, oamenii, suntem victime într-o anumită situație.”

În acest context, totalitatea scenariilor auzite (în situația prezidențialelor), de o parte și de alta, au la bază această caracteristică, respectiv frica oamenilor de a nu fi dezamăgiți. Sunt oameni care votează emoțional, fără să se gândească concret la elementele de logică, de argument, de bine pentru țară.

În popularizarea opiniilor care stau la baza unei alegeri (în ceea ce privește unul dintre candidații înscriși la alegerile prezidențiale) intră printre cele mai populare informații (printre primele subiecte) pe care oamenii le citesc/aud”, a declarat specialistul.

Cum gestionăm stresul care poate apărea din cauza informațiilor în exces

„Avem de-a face cu o limitare de expunere la tot ceea ce înseamnă consum de informație. Un consum excesiv poate contribui la stări de anxietate și neliniște, mai ales dacă informațiile auzite sunt negative ori au o predispoziție la a fi negative, neștiind, încă, un rezultat anume.

Este recomandat ca, în această perioadă, pentru a putea gestiona stresul provocat de întreaga situație, oamenii să evite să mai pornească discuții în contradictoriu în aceste direcții.

În acest moment, este important ca fiecare om să știe să își păstreze cumpătul și să se exprime, atunci când este necesar, într-un mod corect și informat. De asemenea, să învețe să filtreze informațiile pe care le are la îndemână (chiar și din spațiul virtual) și să verifice, în mai multe surse, corectitudinea acestora.”

Ce se întâmplă la finalul alegerilor prezidențiale. Cum primesc oamenii vestea mult așteptată

„Stresul final al situației se poate regândi în conformitate cu impactul pe care știrea anunțării rezultatului ne lasă, sau nu, surprinși, iar impactul să fie unul foarte mare.

Fiecare persoană în parte și-a făcut făcut propriul scenariu și, în funcție de acesta, omul va avea propriile reacții, care pot fi de bucurie sau tristețe”, a mai transmis psihologul Radu Leca.

Share.
Exit mobile version