Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, la interviul „În Fața Ta” de la Digi24, că Patriarhul Daniel „nu are absolut nicio simpatie pentru nimic care ține de extremism, pentru nimic care ține de derutarea în masă a oamenilor, detestă poulismul”. „E un om aflat într-o funcție în care nu-și permite oricând, oricum, să iasă și să taie nodul gordian, pentru că asta poate provoca convulsii, tulburări”, mai spune Bănescu.

„Pot să vă spun cu conștiința împăcată că părintele Patriarh (Daniel-n.red.) nu are absolut nicio simpatie față de lucrurile pe care noi le discutăm aici în cheie negativă. Este un om cu adevărat inteligent, cu adevărat cultivat. Nu are absolut nicio simpatie pentru nimic care ține de extremism, pentru nimic care ține de derutarea în masă a oamenilor, nici față de populism. Detestă populismul. Asta vă pot spune în perfectă cunoștință de cauză. E un om însă cumpătat. E un om aflat într-o funcție în care nu-și permite oricând, oricum, să iasă și să taie nodul gordian, pentru că asta poate provoca convulsii, tulburări.

Vă asigur că modul său de gândire este un mod de gândire atașat Europei creștine. Dovadă și ultimul comunicat al Patriarhiei pe această temă. Biserică Ortodoxă Română, prin Patriarhie, care e cea mai înaltă autoritate a ei, își exprimă atașamentul față de parcursul european al României.

Și eu cred că prezența, nu doar a Părintelui Patriarh, la răscruci, în mod vizibil, este foarte binevenită. Dar, în contextul în care aflăm că mulți preoți, nu putem știi câți, dar, devreme ce se vorbește foarte mult despre asta, e clar că nu sunt puțini, din toată țara au ieșit în evidență în calitatea lor nu de de păstori spirituali, ci de propagandiști politici contextuali, asta arată că ei nu au niciun fel de sfială în legătură cu ierarhul lor. Și de aceea cred, și am spus-o, episcopii, în momente de răscruce, trebuie să iasă public și să se exprime verbal.

Comunicatele nu ajung la oamenii obișnuiți.

Există o interdicție de a te pronunța politic. Fără îndoială, asta este foarte limpede. Dar, acești preoți, deveniți agenți electorali ai cuiva, au încălcat tocmai hotărârea sinodului propriu și a bisericii lor”, spune Vasile Bănescu.

Acești preoți „se spune că vor fi sancționați”, afirmă fostul reprezentant al Patriarhiei Române.

„Nu mă întrebați cum și dacă, pentru că nu mai am acces la aceste lucruri în acest moment.

Dar orice inducere în eroare a cuiva, orice sminteală din partea unui cleric în corpul social, bineînțeles că trebuie sancționată.

Sunt grade, nu trebuie să se sperie nimeni. Biserica nu e o instituție punitivă, nu organizează decapitări în Piața Unirii. Dar evident că e necesară o sancțiune la început ușoară și graduală, până la ultima”, mai susține Bănescu.

În cazul ÎPS Teodosie, acesta spune că „e vorba de recidivă”.

„Ultima sancțiune pe scara aceasta nu foarte scurtă, ci poate chiar prea înaltă a sancțiunilor graduale, este scoaterea din scaun, cum se spune, în cazul unui ierarh. Nu pot însă să știu dacă acest lucru va fi aprobat la proxima ședință a sinodului, care va fi în februarie”, adaugă Vasile Bănescu.

Editor : Alexandru Costea

Share.
Exit mobile version