Construirea unei pensii care să ofere confort la bătrânețe și a unor investiții profitabile începe devreme, susține un expert bancar din Marea Britanie. De la economii mici, făcute începând de la 20 de ani, până la revizuirea strategiei de investiții după 50 de ani, acesta oferă sfaturi pentru atingerea obiectivelor financiare în funcție de vârstă, scrie The Independent.
Un expert bancar britanic afirmă că economisirea constantă, chiar și în sume mici, și concentrarea pe obiective financiare pe termen lung pot fi esențiale pentru acumularea unui fond de economii de-a lungul vieții. Fluctuațiile recente ale pieței, declanșate de anunțurile privind tarifele vamale ale președintelui american Donald Trump, au perturbat unele obiective financiare, cum ar fi investițiile sau economiile pentru pensie.
Un studiu realizat în februarie de HSBC UK a arătat că, chiar și înainte de recentele evenimente globale de pe piețele financiare, doar o cincime (21%) dintre oameni considerau că sunt pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele. Același studiu, realizat de YouGov, a constatat că patru din cinci persoane (81%) lucrează pentru atingerea a cel puțin unui obiectiv financiar.
Cele mai populare obiective sunt accesul la o locuință sau achitarea unui credit ipotecar, urmate de renovarea casei, obținerea unei pensii confortabile, mai multe vacanțe, economii pentru zile negre și găsirea unui loc de muncă mai bine plătit.
Persoanele cu vârste sub 35 de ani arată că sunt mai predispuse să-și definească obiectivele în termeni de bunăstare, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra alimente organice, suplimente sau servicii medicale private, potrivit sondajului realizat pe 2.000 de persoane din Marea Britanie. Xian Chan, director al diviziei Premier Wealth la HSBC UK, oferă câteva sfaturi pentru dezvoltarea rezilienței financiare și acumularea unui fond de economii, în funcție de vârstă.
Ce să faci la 20 de ani
Economisește puțin, dar constant, pentru a-ți forma obiceiuri sănătoase. „Vârsta de 20 de ani este un deceniu al schimbărilor, iar de obicei nu începe dintr-o poziție de stabilitate financiară, e perioada în care faci primii pași către viitorul tău financiar”, spune Chan.
„Acum este un moment ideal pentru a începe un obicei de economisire „puțin și des”, chiar dacă inițial îți poți permite doar sume mici”, mai spune expertul. El recomandă crearea unui fond de urgență, adăugând că „este important ca oamenii de toate vârstele să aibă o rezervă financiară și să-și formeze o reziliență financiară devreme, acesta ar trebui să fie primul obiectiv”.
Economisește echivalentul a trei până la șase luni de cheltuieli, într-un cont ușor accesibil.
Totodată, Xian Chan sugerează stabilirea unor obiective pe termen scurt, mediu și lung, cu înțelegerea faptului că unele obiective se pot modifica de-a lungul vieții. Această etapă este, de asemenea, un „moment excelent pentru a începe să investești pe termen lung: cu cât investești mai devreme, cu atât șansele de câștig cresc”, mai spune acesta.
Ce să faci la 30 de ani
Păstrează concentrarea pe obiectivele pe termen lung. În această perioadă, unii pot avea angajamente financiare mai mari, cum ar fi un credit ipotecar sau întemeierea unei familii, spune Chan.
„Este important să te concentrezi pe viitor și să îți reevaluezi constant obiectivele pe termen lung, mai ales dacă veniturile sunt sub presiune din cauza cheltuielilor lunare mai mari, pentru a putea implementa un plan de economii eficient”, mai spune acesta. „Diversificarea investițiilor, în funcție de obiective și de toleranța la risc, este o strategie bună pentru a nu depinde de un singur tip de investiție”.
Economiile în numerar sunt utile pentru obiectivele pe termen scurt, dar trebuie avut în vedere că inflația le poate reduce valoarea.
Chan subliniază că mulți oameni ar putea avea nevoie de mai mulți bani pentru o pensie confortabilă decât cred, „iar vârsta de 30 de ani este, cu siguranță, momentul potrivit pentru a reflecta serios la ce fel de viață vrei după pensionare și cum o poți obține.” Calculatoarele de pensie online pot fi utile pentru început.
Ce să faci la 40 de ani
Atenție la „inflația stilului de viață”. „Raportul nostru de la HSBC UK arată că, pe măsură ce câștigăm mai mult, tindem să ne subestimăm averea în comparație cu ceilalți, deoarece creșterea veniturilor este contracarată de creșterea cheltuielilor”, spune Chan.
Vârsta de 40 de ani este un moment bun pentru a analiza cu atenție veniturile și cheltuielile, și pentru a evalua dacă stilul de viață consumă tot ce câștigi.
„Dacă răspunsul este da, poate fi timpul pentru o revizuire detaliată a cheltuielilor și eventuale ajustări”, spune Chan.
Tot în această etapă, consultarea cu un consilier financiar poate fi benefică, mai ales când „jonglezi cu mai multe responsabilități financiare”. „Chiar dacă nu ai nevoie de consiliere financiară personalizată, banca ta îți poate oferi resurse educaționale utile pentru a lua decizii informate.”
Aceasta este și perioada când mulți oameni încep să își crească contribuțiile la pensie „pentru a profita cât mai mult timp de dobânda compusă înainte de pensionare”.
Ce să faci la 50 de ani și după această vârstă
Reevaluează-ți investițiile. „Poate că ești deja un investitor experimentat, dar este important să îți revizuiești portofoliul și să verifici dacă se mai aliniază cu obiectivele tale financiare și cu apetitul tău pentru risc”, spune Chan.
Investirea unui bonus anual sau a unui venit suplimentar „poate deveni un obicei excelent”, adaugă el.
Fiecare persoană are aspirații financiare diferite, iar cele mai potrivite opțiuni financiare vor depinde de nevoile și situația individuală. Chan recomandă solicitarea sfatului unui consilier financiar.
Editor : M.I.