Noile modificări guvernamentale, valabile din a doua jumătate a anului 2025, afectează direct și persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului. În urma proiectului de lege privind măsurile-fiscale, părinților li se va reține contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10% din valoarea indemnizației primite lunar.
Proiectul de lege vizează stabilizarea finanțelor publice prin limitarea cheltuielilor permanente și implementarea unor măsuri fiscale și bugetare specifice.
Cum este calculată indemnizația de concediu creștere copil după plata CASS
Persoanele aflate în concediu de creștere a copilului, care până acum erau exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), vor avea o reținere de 10% din indemnizație. Suma va fi oprită lunar, la sursă, de către instituţia care plăteşte acest venit (instituţiile subordonate Ministerului Muncii) indiferent de valoarea indemnizației. Contribuția CASS se calculează și se scade din valoarea indemnizației încasate, astfel: se reține 10% CASS din indemnizația calculată ca 85% din venitul mediu net al ultimelor 12 luni.
Exemplu de calcul: Se stabilește media venitului net lunar din ultimele 12 luni anterioare nașterii. Dacă ai avut salarii nete de 6 000 lei lunar, media este 6 000 lei. Astfel, se aplică 85% la această medie: 6 000 × 85% = 5 100 lei – aceasta este valoarea inițială a indemnizației.
Din această sumă (5 100 lei) se reține CASS astfel: 5 100 × 10% = 510 lei (valoarea contribuției). Rezultatul este indemnizația netă primită efectiv: 5 100 – 510 = 4 590 lei.
Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), datorată de persoanele fizice, se aplică în toate situațiile în care se exercită opțiunea, începând cu data de 1 august 2025.
Pentru concediul de maternitate nu se mai reține CASS: Ce înseamnă concediu de maternitate vs. concediu de creștere copil
Concediul de maternitate are o perioadă de 126 de zile calendaristice împărțite în 63 de zile înainte de naștere (prenatal) și 63 de zile după naștere (postnatal). În împărțirea zilelor este important de reținut faptul că minimum 42 de zile sunt obligatorii de luat după naștere.
Concediul de maternitate este exclusiv mamelor, iar condiția pentru a primi indemnizație este aceea ca mamele să fi cotizat la sistemul de asigurări sociale. Indemnizația se calculează 85% din media veniturilor brute.
Concediul pentru creșterea copilului este destinate oricărui părinte, mama sau tata, și se acordă pe o perioadă de 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu dizabilități). Condiția obligatorie pentru indemnizație este ca părintele să fi realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. Indemnizația se calculează 85% din media veniturilor nete, însă este plafonată în 2025 între: minim: 1.651 lei și maxim 8.500 lei.
„Luna tatălui” în concediul pentru creșterea copilului
Perioada de cel puțin 2 luni a concediului pentru creșterea copilului este alocată celuilalt părinte (de obicei tatăl, însă nu este o regulă). Dacă tatăl nu le solicită, indemnizația pentru acele două luni nu va mai fi acordată, conform prevederilor legale
Perioada aferentă celuilalt părinte se efectuează în cazul persoanelor îndreptățite cu dreptul la concediu și indemnizație stabilit începând cu data intrării în vigoare a Hotărârii nr. 865/2023 respectiv 19.09.2023. În cazul persoanelor îndreptățite cu drepturi stabilite până la data de 19.09.2023, perioada concediului pentru creșterea copilului aferentă celuilalt părinte este de cel puțin o lună.
Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul propriu la concediul de creștere a copilului de cel puțin două luni, dreptul celuilalt părinte la indemnizația pentru creșterea copilului se suspendă.
Pentru ce alte tipuri de indemnizații se mai reține CASS din septembrie 2025
Se va reţine CASS din indemnizaţia primită, lunar, de către instituţia care le plăteşte acest venit (instituţiile subordonate Ministerului Muncii), începând cu venitul, din indemnizaţia aferentă lunii august pentru categoriile:
- Părinţi aflaţi în concediu de creşterea copilului pentru indemnizaţia lunară acordată;
- Persoane fizice aflate in concediu de acomodare, privind procedura adoptiei;
- Persoane care benefciază de indemnizație de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii;
- Persoane fizice care beneficiază de venit minim de incluziune;
- Oameni care primesc ajutor de incluziune şi ajutor pentru familia cu copii, acordate în baza Legii nr. 196 din 2016;
- Persoanele persecutate politic, deportati, veterani, revoluţionari;
- De asemenea, prsonalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte, nu va mai fi asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata CASS.
Editor : C.S.