În timp ce președintele american Donald Trump și alți lideri ai lumii sunt preocupați de războiul din Ucraina, unii europeni au devenit tot mai îngrijorați de acțiunile mult mai discrete ale Rusiei de-a lungul altor granițe cu Europa, acolo unde armata lui Putin se pregătește pentru un potențial conflict cu NATO, scrie The Wall Street Journal.
La 150 de kilometri est de granița cu Finlanda, în orașul rusesc Petrozadovsk, inginerii militari lucrează la extinderea unor baze militare unde Kremlinul plănuiește să creeze un nou centru sub comanda căruia se vor afla zeci de mii de trupe ale armatei ruse.
Acești soldați, dintre care mulți luptă acum pe linia frontului în Ucraina, ar urma să devină coloana vertebrală a armatei ruse ce se pregătește de o confruntare contra forțelor NATO, potrivit mai multor oficiali militari și din serviciile de informații din Occident.
Moscova recrutează tot mai mulți soldați, mărește producția de arme și modernizează liniile de cale ferată în zonele de graniță.
Finlanda, care a fost forțată să cedeze o parte din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice în 1940, a făcut toate eforturile să evite o confruntare cu Rusia. După ce a devenit membră NATO, țara și-a fortificat granița cu sisteme de război electronic și garduri cu sârmă ghimpată.
Trump a spus că îngrijorările privind ambițiile Rusiei dincolo de teritoriul Ucrainei sunt exagerate. În același timp, președintele american pune presiune pe Ucraina să accepte un acord de încetare a focului care ar favoriza Rusia și încearcă să refacă legăturile dintre Washington și Moscova.
„Ne așteptăm la un conflict cu NATO”
Cu toate că Trump nu crede că Rusia ar putea ataca NATO dacă SUA își reduc sprijinul militar pentru Europa, experții militari din Rusia descriu activitățile de pe partea rusească a graniței cu Finlanda drept pregătiri pentru un potențial conflict cu NATO.
„Când trupele se vor întoarce din Ucraina, se vor uita peste graniță la o țară pe care o consideră o adversară”, a spus Ruslan Puhov, director al Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova. „Logica ultimului deceniu arată că ne așteptăm la un fel de conflict cu NATO.”
Mesajul din partea oficialilor ruși este ceva mai confuz. La o întâlnire a ministerului de apărare de anul trecut, ministrul rus Andrei Belousov a spus că armata Rusiei trebuie să fie pregătită pentru un conflict cu NATO.
La aceeași întâlnire, președintele rus Vladimir Putin a spus că Occidentul își alarmează cetățenii când sugerează că Rusia este pregătită să atace și că cele mai recente tensiuni au apărut din cauza NATO.
În același timp, însă, Putin a ordonat mărirea numărului de soldați de la aproximativ 1 milion, câți erau înainte de invazia din Ucraina, la 1,5 milioane. Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei au crescut la peste 6% din PIB anul acesta, de la 3,6% înainte de război, în comparație cu 3,4% în SUA și media de 2,1% în țările UE.
Producția anuală de tancuri rusești T-90M a crescut de la 40 la 300
În 2021, Rusia a făcut doar în jur de 40 de tancuri T-90M, potrivit estimărilor occidentale. Acum, produce aproape 300 de astfel de tancuri pe an. Foarte puține dintre aceste tancuri noi au fost trimise pe linia frontului în Ucraina; cele mai multe au rămas pe teritoriul Rusiei pentru a putea fi folosite mai târziu, potrivit unui oficial militar finlandez.
„Armata Rusiei se reface și crește cu o viteză mai rapidă decât au anticipat cei mai mulți analiști”, a spus generalul Chirstopher Cavoli, comandantul forțelor americane din Europa. „De fapt, armata rusă, care a suferit cele mai mari pierderi în Ucraina, este astăzi mai mare decât a fost la începutul războiului.”
Serviciile de informații din Danemarca au avertizat în februarie că Rusia ar putea lansa un război în toată regula împotriva Europei în maxim cinci ani, dacă va considera că NATO este slăbită, iar un armistițiu în Ucraina i-ar permite să se pregătească și mai repede.
Printre operațiunile clandestine pe care Rusia le-a pregătit contra Europei se numără montarea de dispozitive incendiare la bordul avioanelor operate de compania de transport DHL și asasinarea unui director din industria de armament din Germania.
Un oficial al unui serviciu de informații din Europa a spus că Rusia ar putea testa coeziunea alianței printr-o incursiune într-o țară mică din NATO, precum Estonia, care are o populație semnificativă de etnici ruși.
Pentru un război în țările baltice, Rusia ar putea fi pregătită după doar doi sau trei ani de la încheierea conflictului din Ucraina. Pentru un război de mare amploare, ar putea fi nevoie de 7-10 ani de pregătiri, potrivit WSJ.
Districtul militar Leningrad beneficiază cel mai mult de pe urma expansiunii armatei ruse
În districtul militar al Moscovei, Rusia a integrat șoselele și căile ferate folosite de armata rusă cu cele din țara vecină Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei de pe teritoriul căruia soldații ruși au lansat invazia inițială a Ucrainei.
Cea mai mare parte a extinderii armatei ruse va avea loc în districtul Leningrad, care se află la granița cu Estonia, Letonia și Finlanda. Brigăzile mai mici se vor tripla ca număr pentru a deveni divizii de aproximativ 10.000 de trupe, potrivit oficialilor occidentali.
Rusia construiește noi cazărmi și terenuri pentru exerciții militare, își modernizează arsenalul și liniile de căi ferate ca să susțină creșterea numărului de trupe din Petrozavodsk.
„Oricât de mult ar încerca ei să inoveze la nivel tactic sau operațional, pentru ruși mărimea contează”, a spus un oficial din armata Finlandei. „Întotdeauna este vorba de numărul de soldați.”
Potrivit estimărilor, între 30.000 și 40.000 de ruși se înrolează în armată în fiecare lună. Numărul mare de soldați noi i-a permis armatei ruse să odihnească o parte din trupele care au luptat în Ucraina și să creeze noi unități militare.
Aproape toate armele noi produse de Rusia ajung în dotarea trupelor de la granița cu NATO
„Ceea ce vedem este că armata devine un nou tip de elită. Nu vor avea probleme cu recrutarea”, a spus și Daivis Petraitis, un expert din Estonia.
În timp ce trupele din Ucraina primesc de multe ori arme și echipamente vechi din perioada sovietică, soldații de la granița cu NATO primesc cele mai noi echipamente.
Oficialii NATO se așteaptă ca Rusia să facă o demonstrație de forță în timpul exercițiilor militare Zapad (Vest) de anul acesta în apropiere de granița cu țări NATO, având ca scop descurajarea Europei în contracararea acțiunilor agresive ale Rusiei.
„Dacă te uiți la istoria militară a Rusiei de la Petru cel Mare și până astăzi, pot să înțeleg de ce ei cred că merită un loc la masă”, a spus Juha Kukkola, profesor al Universității de Apărare Națională de la Helsinki.
„Au fost la Paris după ce l-au înfrânt pe Napoleon, au fost la Berlin după ce i-au înfrânt pe naziști. Nu sunt de acord cu asta, dar înțeleg de ce ei vor să schimbe arhitectura de securitate a Europei și se folosesc de puterea lor militară pentru a realiza acest lucru.”
Editor : Raul Nețoiu