Guvernul a decis în ședința de joi, în care a aprobat data alegerilor prezidențiale pe 4 mai, o modificare la programul votului din diaspora. Potrivit noii reglementări, în ziua de duminică, la secțiile din străinătate situate la vest de țara noastră, votul se va încheia la ora 21:00, ora României, indiferent de fusul orar local.
„Au fost emise două hotărâri de guvern și o ordonanță de urgență. Hotărârile de guvern premerg această ordonanță de urgență și stabilesc data alegerilor: 4 mai 2025 – alegeri prezidențiale și locale în anumite UAT-uri. Așadar, duminică, 4 mai 2025, vor avea loc alegeri pentru președintele României, precum și alegeri parțiale și pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primarii din 17 comunități locale”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al guvernului.
El a mai menționat că plata personalului care va asigura procesul electoral va fi micșorată cu 25%.
„Pentru cele două scrutine, va fi utilizată aceeași infrastructură electorală ca și în anul precedent, 2024, tocmai pentru asigurarea fluidității, transparenței și corectitudinii procesului de votare. Plata personalului implicat în acest proces electoral, la propunerea Ministerului Finanțelor, va fi redusă cu 25% pentru a se încadra în planul general de reducere a cheltuielilor publice propuse de Ministerul de Finanțe. Rămân însă la aceeași parametri alocarea indemnizației de hrană zilnică, așa cum era prevăzută, dar indemnizația efectivă pentru a face parte dintr-un birou electoral sau pentru angajații MAI, MAE implicați în acest proces este redus cu 25%”, a mai spus Mihai Constantin.
Se scurtează votul în diaspora
Purtătorul de cuvânt al guvernului a mai punctat că programul de vot la secțiile din străinătate va fi schimbat, în sensul că secțiile situate la vest de România, care până acum se închideau mai târziu decât cele din țară, în duminica alegerilor din acest an se vor închide la aceeași oră cu cele din România, ora 21:00 ora României).
„O altă particularitate a votului în străinătate: până acum votul, dacă ne aducem bine aminte, începea la ora 12:00, ora locală, în secțiile de votare din străinătate, începând cu vineri, da? Ei bine, acum votul va începe la ora 7:00 dimineața locală, se va încheia la ora 21:00 locală, sâmbătă – de la 7:00 dimineața ora locală la ora 21:00 ora locală.
Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul și în țară, aici a intervenit o modificare care trebuie adusă la cunoștința românilor care votează în străinătate. Duminică, votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora 7:00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21:00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla și până acum, la ora 21:00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare? Votul se va închide la ora 21:00, ora României. Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secție de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21:00”, a explicat Mihai Constantin.
„Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente, tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influențare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secțiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”, a mai spus el.
Votul poate continua după ora 21:00
Potrivit purtătorului de cuvânt, la secțiile unde mai sunt oameni care nu au apucat să voteze până la ora 21:00, votul se poate prelungi cel mult cu trei ore.
„Există din nou o prevedere valabilă și în țară, și în străinătate: la ora 21:00, când se închid urnele, este destul de probabil și clar posibil ca în secția de votare să existe oameni care doresc în continuare să voteze, dar și în afara secției de votare să existe cozi. S-au întâmplat, e posibil să se întâmple și acum. Ei bine, legal, există posibilitatea ca votul în acele secții de votare să fie prelungit cu trei ore, cel mult, până la miezul nopții în România, adică pentru ca cei care se află în perimetrul secțiilor de votare să-și poată exercita acest drept.”
Campanie transparentă
Mihai Constantin a mai anunțat schimbări și în privința modului în care politicienii își fac campanie electorală, respectiv felul în care sunt marcate materialele electorale.
„Mai există o prevedere, să spunem, nouă, față de alegerile prezidențiale din 2024, și anume măsuri privind derularea campaniei electorale și realizarea publicității politice în condiții de transparență. Concret, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru președintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații: o indicație că este vorba despre un material publicitar politic; identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de e-mail și, dacă este publică, o adresă poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul”, a mai spus Mihai Constantin.
Editor : B.P.