Aproximativ 1,8 milioane de alegători din Capitală sunt chemați duminică, 24 noiembrie, în același timp cu primul tur al alegerilor prezidențiale, să răspundă la trei întrebări legate de organizarea financiar-administrativă a Bucureștiului şi de prevenirea consumului de droguri în şcoli, relatează News.ro

Concret, în Bucureşti sunt aproximativ 1.787.590 de alegători, inclusiv cei care vor împlini 18 ani în ziua de 24 noiembrie, şi 1.289 de secţii de votare, potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Cine poate vota la referendum

La referendumul inițiat de primarul Capitalei vor putea vota:

  • românii cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, inclusiv cei care „şi-au făcut viză de flotant acum o zi, două sau trei zile”, după cum a precizat primarul general Nicuşor Dan. 

Localnicii vor vota în aceleaşi secţii în care îşi vor exprima opţiunea pentru Preşedintele României, în acelaşi interval de timp, între orele 7:00 – 21:00, şi cu aceeaşi ştampilă.

Totuși, pot exista și excepții în legătură cu ora de închidere a urnelor:

„Dacă la ora 21.00 este coadă la secţia de votare, toţi oamenii vor putea vota, dar nu mai târziu de ora 23.59”, a explicat Nicuşor Dan, joi, într-o conferinţă de presă.

Votanții vor trebui să meargă la secțiile la care sunt arondaţi, cu excepţia membrilor Birourilor electorale şi a persoanelor implicate în procesul electoral. 

Persoanele cu mobilitate redusă îşi vor putea exprima opţiunea la secţia cea mai apropiată, fiind trecuți ulterior pe listele suplimentare.

Va exista o singură urnă specială în care vor fi colectate toate buletinele de vot, iar aceasta va putea fi folosită de către alegătorii care nu se pot deplasa, cei care nu pot părăsi locul de muncă, persoanele internate sau cele arestate la domiciliu. 

Solicitanţii urnei speciale vor trebui să facă două cereri diferite: una pentru alegeri prezidenţiale şi alta pentru referendum.

Procedura de votare 

Alegătorii din Bucureşti vor putea vota la alegerile prezidenţiale şi la referendum sau doar la unul dintre scrutinuri. Vor fi două liste electorale diferite, una pentru prezidenţiale şi cealaltă pentru referendum. 

Cei care aleg să-și exprime intenția de vot la ambele scrutinuri, vor primi patru buletine de vot: unul pentru alegerea Președintelui României şi câte un buletin pentru fiecare întrebare a referendumului, pe care există două chenare cu variantele de răspuns „DA” sau „NU”.

Primarul general Nicuşor Dan a explicat că alegătorii trebuie să ridice şi să-şi exprime opţiunea pe toate cele trei buletine de vot de la referendum, nu doar pe unul sau două dintre acestea. Pentru ca votul să fie valabil, trebuie ștampilat unul din cele două chenare.

În secţiile de votare vor fi câte patru urne, una pentru alegerea preşedintelui şi trei pentru fiecare din cele trei întrebări ale referendumului. Dacă alegătorul greșește urnele, votul va rămâne valabil dacă este exprimat corect, adaugă edilul Capitalei.

AEP anunță că Monitorul Oficial a tipărit un total de 5.891.286 de buletine de vot, câte trei pentru fiecare alegător. Aceste buletine de vot au fost deja transportate la locaţiile aferente birourilor locale de sector şi în momentul de faţă ele sunt împărţite în saci pentru a fi distribuite secţiilor de votare sâmbătă.

Condiţii de validare a referendumului

Pentru ca referendumul local din Bucureşti să fie validat, este necesară prezenţa a 30% din numărul alegătorilor din Bucureşti, adică aproape 540.000 de persoane. 

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. Totodată, buletinele valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot, adică aproximativ 450.000 de bucureşteni.

După centralizare, rezultatele vor fi transmise la Biroul Electoral Central (BEC), care va anunţa dacă referendumul local este sau nu valid.

Când se termină campania 

Pe 23 noiembrie 2024, la ora 7:00, se încheie campania pentru referendumul local.

Tot pe 23 noiembrie, între orele 18:00 şi 20:00 se vor primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale.

În ziua votării, pe 24 noiembrie, la ora 6:00, se vor verifica urnele, listele electorale, buletinele de vot şi ştampilele, se va consemna, în procese-verbale, numărul buletinelor de vot primite şi al celor lipsă. 

Pe măsura deschiderii pachetelor sigilate, se va pune ştampila de control pe ultima pagină a fiecărui buletin de vot din acestea şi se vor închide şi sigila urnele prin aplicarea ştampilei de control, iar la ora 7.00 începe votarea.

În cel mult 24 de ore de la încheierea votării, pe 25 noiembrie 2024, ora 21:00 se numără voturile şi se încheie procesele-verbale, informează Primăria Capitalei.

Este de aşteptat ca până pe 28 noiembrie să fie centralizate şi validate rezultatele referendumului local de către BEC

De ce este important referendumul

Primarul General, Nicuşor Dan, îi îndeamnă pe bucureşteni să voteze „DA” la referendumul pe care îl consideră „foarte important” pentru că modul în care se va desfăşura cel de-al doilea mandat al său depinde de acest vot.

„Vorbim în primul rând de împărţirea banilor, taxelor şi impozitelor bucureştenilor între Primăria Generală şi primăriile de sector. Pe de o parte, este o distribuţie inechitabilă între sectoare, pe de altă parte, pe acea împărţire care funcţionează de 20 de ani nu au fost niciodată bani pentru marile investiţii, nu au fost bani pentru extinderea reţelei de transport public, pentru preluarea metroului la Capitală, unificarea sistemului de termoficare prin preluarea CET-urilor de la Ministerul Energiei, pentru construcţia unui mare spital, pentru construcţia unor locaţii de învăţământ şi în felul ăsta oraşul a acumulat un deficit de dezvoltare inclusiv faţă de oraşe din vestul României”, a explicat Nicuşor Dan.

Referitor la importanţa întrebării legate de emiterea autorizaţiilor de construire, primarul general a spus că bucureştenii au înţeles că traficul intens care îi afectează pe toţi este provocat de „dezvoltarea haotică şi flagrant ilegală” a oraşului prin modul în care au fost emise documentaţiile de urbanism şi autorizaţiile de construire.

„Dorim să restabilim legalitatea şi ordinea în întreg oraşul dacă bucureştenii votează să ne dea această competenţă”, a precizat edilul Capitalei.

Nicuşor Dan a spus că şi ultima întrebare de la referendum este importantă pentru că se referă la problema drogurilor în rândul tinerilor şi vizează înfiinţarea unei instituţii subordonate Primăriei Capitalei să se ocupe de rezolvarea consumului de droguri.

Editor : Andreea Stanciu

Share.
Exit mobile version