Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Băutura pe care specialiștii în nutriție o recomandă pentru sistemul digestiv: „Este bogată în fibre și reduce inflamația”

mai 10, 2025

Video Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă vehement

mai 10, 2025

Fostul selecţioner al Australiei, Graham Arnold, numit antrenor principal al Irakului

mai 10, 2025

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice spre Marea Japoniei

mai 10, 2025

Video Invențiile care pot schimba lumea. Cum arată casa din argilă, cânepă și clei de iepure, rezistentă la cutremur, sau cerceii antistres

mai 10, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Cum sunt repartizați copiii în grupe, la creșă sau grădiniță, în funcție de vârstă. Grupa mare este obligatorie în Romania
Educație

Cum sunt repartizați copiii în grupe, la creșă sau grădiniță, în funcție de vârstă. Grupa mare este obligatorie în Romania

By Sala de Presăaprilie 8, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În grupele de nivel antepreșcolar pot fi înscriși copiii cu vârste de la 3 luni la 3 ani, în limita planului de școlarizare aprobat, în timp ce în grupele de nivel preșcolar pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 și 6 ani. În fiecare unitate de educație timpurie (creșă sau grădiniță) copiii sunt organizați, de regulă, pe grupe de vârstă, respectiv grupa mică, mijlocie și mare. Grupa mijlocie este obligatorie în România.

Sistemul național de învățământ preuniversitar cuprinde educația timpurie, care este formată din nivelul antepreșcolar și învățământul preșcolar, ambele incluzând grupa mica, mijlocie și mare, unde pot fi înscriși copiii cu vârste de la 3 luni la 6 ani.

Învățământul preșcolar se desfășoară în grădinițe sau în școli (de stat sau private), care au ca secție grupe de învățământ preșcolar, după același curriculum și respectând aceleași standarde naționale.

La ce vârstă este recomandat să înceapă copiii grădinița

Potrivit Ministerului Educației, în grupele de nivel antepreșcolar, grădinițe și creșe, pot fi înscriși copiii cu vârste de la 3 luni la 3 ani în limita locurilor disponibile.

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor-tip de înscriere primite de la părinții/reprezentanții legali ai copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, comisia de înscriere din unitatea de învățământ selectează copiii în ordinea descrescătoare a vârstei și aplică criterii de departajare generale și specifice, în vederea stabilirii celor care vor fi admiși.

Crieriile specifice de departajare se aplică numai după criteriile generale. Ele sunt realizate de fiecare grădiniță în parte, cu aprobarea Consiliului de administraţie al acesteia şi avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean

Criteriile generale care se aplică pentru nivelul antepreșcolar și nivel preșcolar le poți găsi elaborate aici.

Grupa mare la grădiniță este obligatorie în România

În România, grupa mare de la grădiniță a devenit obligatorie începând cu anul 2020, conform modificărilor aduse Legii Educației Naționale nr. 1/2011.

Potrivit articolul 16, alin. (1) din Legea Educației: “Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.”

Cum sunt repartizați copiii în grupe, la creșă sau grădiniță, în funcție de vârstă.

În unitățile de educație timpurie (creșe și grădinițe) copiii sunt organizați, de regulă, pe grupe de vârstă respectiv: grupă  mică, mijlocie și mare.

 Astfel, copiii sub 3 ani din creșe sunt organizați astfel:

  • grupa mică: pentru copiii de la 3 luni la 1 an;
  • grupa mijlocie: pentru copiii de la 1 la 2 ani;
  • grupa mare: pentru copiii de la 2 la 3 ani.

În grădinițe, copiii preșcolari sunt organizați după cum urmează:

  • grupa mică: pentru copii de la 3 la 4 ani;
  • grupa mijlocie: pentru copii de la 4 al 5 ani;
  • grupa mare: pentru copii de la 5 la 6 ani.

Conform prevederilor legale în vigoare, copiii de 2 ani care sunt înscriși în grădinițe pot fi organizați, după cum urmează:

  • în grupa mică, numai cu copii de 2 ani, dacă există un număr suficient de copii de această vârstă care pot constitui o grupă;
  • în grupa mică, împreună cu copiii de 3 ani, dacă nu se poate constitui o grupă numai cu copii de 2 ani.

Înscrierea la creșă și grădiniță pentru anul școlar 2025-2026

Potrivit proiectului Ministerului Educației și Cercetării, procesul de înscriere la creșă și grădiniță în anul școlar 2025-2026 este structurat în patru etape și anume: reînscrierea copiilor care frecventează deja creșa/grădinița, prima etapă de înscriere, a doua etapă de înscriere și etapa de ajustări. Mai exact:

Etapa de reînscrieri

În perioada 19 – 23 mai 2025 – Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.

Etapa I din cadrul procesului de înscrieri

În perioada 26 mai – 13 iunie 2025 – Copiii sunt înscriși pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.

Etapa a II-a din cadrul procesului de înscrieri

În perioada 16 iunie – 7 iulie 2025 – În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

Etapa de ajustări

În perioada 18 –  28 august 2025 – se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri ori din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar.

Citește cum se desfășoară calendarul complet al înscrierilor la creșă și grădiniță pentru anul școlar 2025-2026

Editor : C.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Greșelile gramaticale întâlnite cel mai des în limba română. Confuzia dintre „fi” și „fii”. Cum se scrie „sărut mana” sau „sărutmâna”

Ordinul privind supravegherea audio-video în unitățile de învățământ, publicat în MO: „Şcolile devin mai sigure prin monitorizare”

România, campioană la Olimpiada Balcanică de Matematică. Unde învață elevii premiați cu patru medalii de aur și două de argint

Anunțul ministrului Educaţiei cu privire la examenul de titularizare din învățământ: Cred că este ultimul an în forma asta

Care sunt deciziile ministrul Educaţiei pentru programul Săptămâna Altfel. Acestea vor intra intra în vigoare din următorul an școlar

Guvernul anunță concursuri de angajare pentru circa 62.000 de posturi în educație

Sesiune specială a Evaluării Naționale, anunțată de Ministerul Educației. Când vor avea loc probele

Vacanța de schi în anul școlar 2025-2026. Când sunt stabilite zile libere pentru elevi în fiecare județ din România

România, pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025

Alegerile Editorului

Video Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă vehement

mai 10, 2025

Fostul selecţioner al Australiei, Graham Arnold, numit antrenor principal al Irakului

mai 10, 2025

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice spre Marea Japoniei

mai 10, 2025

Video Invențiile care pot schimba lumea. Cum arată casa din argilă, cânepă și clei de iepure, rezistentă la cutremur, sau cerceii antistres

mai 10, 2025

Greșelile gramaticale întâlnite cel mai des în limba română. Confuzia dintre „fi” și „fii”. Cum se scrie „sărut mana” sau „sărutmâna”

mai 10, 2025

Cele mai recente știri

Combinații de vitamine și suplimente pe care să nu le administrezi împreună. Medic: „Substanțele pot avea interacțiuni negative”

mai 10, 2025

Alegeri prezidențiale 2025. Cheltuieli record în timpul campaniei pentru turul I. Ce bugete au avut George Simion și Nicușor Dan

mai 10, 2025

Video Autismul virtual, boala copilăriei moderne. Legătura dintre expunerea copiilor la ecrane și dezvoltarea lor: „Impactul este dezastruos”

mai 10, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.