Președintele francez Emmanuel Macron i-a adus un omagiu lui Gisèle Pelicot pentru puterea de care a dat dovadă în procesul de viol care a zguduit Franța, relatează BBC.
Descriind-o drept o deschizătoare de drumuri pentru femei, el a spus că „demnitatea și curajul ei au mișcat și au inspirat Franța și lumea întreagă”.
Fostul său soț, Dominique Pelicot, în vârstă de 72 de ani, a primit o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru viol calificat, după ce a mărturisit că a drogat-o timp de aproape un deceniu și că a recrutat zeci de bărbați pentru a o viola în timp ce ea zăcea în pat, sub influența somniferelor.
După ce alți 50 de bărbați au primit pedepse mai mici, Gisèle Pelicot a declarat că procesul a fost o încercare dificilă, dar că ea crede într-un viitor în care femeile și bărbații pot „trăi în armonie, cu respect și înțelegere reciprocă”.
Decizia sa de a renunța la anonimat și de a deschide procesul publicului a atras atenția la nivel mondial asupra problemelor legate de viol și agresiune sexuală indusă de droguri.
Judecătorii din Avignon, în sudul Franței, i-au găsit vinovați pe toți cei 51 de inculpați cu vârste cuprinse între 27 și 74 de ani, însă un avocat al lui Gisèle Pelicot a declarat vineri că „nicio sentință nu îi va reda acesteia viața ruinată”.
Condamnări
Cei trei copii ai acesteia ar fi fost dezamăgiți de faptul că multe dintre sentințele date au fost mai mici decât cele solicitate de procurori. Acestea au variat de la trei la 15 ani, în loc de maximul de 18 ani solicitat de procurori.
Patruzeci și unu dintre bărbați au fost trimiși imediat la închisoare, potrivit rapoartelor. Posibil ca o parte dintre cei condamnați să facă apel împotriva sentințelor lor.
Avocatul lui Dominique Pelicot a declarat că acesta a fost „oarecum uimit” de condamnarea sa la 20 de ani de închisoare și că va decide dacă va face apel în zilele următoare. Judecătorii spun că acesta va trebui să execute două treimi din pedeapsă înainte de a fi eligibil pentru eliberare condiționată.
Cultura violului
Militanții împotriva violenței sexuale au stat în fața tribunalului pe toată durata procesului și speră că acesta ar putea duce la reformarea legislației franceze privind violul și ar putea schimba dezbaterea privind cultura violului și agresiunea sexuală indusă de droguri.
„Rușinea schimbă taberele” a devenit unul dintre sloganurile cazului și, într-un indiciu al importanței procesului, cancelarul german Olaf Scholz i-a mulțumit și el lui Gisèle Pelicot pentru că a oferit femeilor din întreaga lume «o voce puternică». „Rușinea aparține întotdeauna făptașului”, a adăugat Scholz.
Unul dintre avocații lui Gisèle Pelicot, Antoine Camus, a declarat vineri la radio France Info că procesul va servi drept „piatră de temelie” și că, prin publicarea procedurilor, ea a încercat să permită societății „să se familiarizeze cu [problemele] și să pună întrebările potrivite”.
Președintele Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun Pivet, a declarat că a fost rupt un tabu: „Lumea nu mai este la fel datorită vouă”.
Fostul prim-ministru francez Gabriel Attal și-a exprimat speranța că procesul de viol în masă va trimite o „undă de șoc” în educația fiecărui tânăr – „pentru că aici începe lupta pentru egalitate și respect”.
Editor : S.S.