După cum se prefigura chiar din timpul campaniei electorale, Elon Musk a primit de la Trump șefia unui nou departament al administrației prezidențiale americane creat pentru a eficientiza cheltuielile guvernamentale – DOGE (Department of Government Efficiency).
Înarmat cu aceste prerogative, în ultima săptămână, Musk a început să răscolească bazele de date ale diferitelor agenții guvernamentele în căutarea unei modalități prin care să stopeze risipa federală.
Până acum, despre reducerile de costuri care au fost anunțate public se poate spune doar că au fost motivate de resentimente ideologice, cum e cazul fondurilor în valoare de 45 de milioane de dolari destinate unor burse pentru încurajarea „diversității, echității și incluziunii în Birmania” sau cele 110 milioane de dolari pentru cheltuieli „neperformante, media și consultanță”, și ele legate de mai multe inițiative de diversitate.
Dar, analizând într-un mod cât se poate de serios campania lui Musk, până la urmă, este vorba de sume mici, iar prin reducerea unui astfel de gen de cheltuieli, nu va atinge niciodată baremul pe care a promis că le va tăia din bugetul federal – de două trilioane de dolari.
Tăierea cheltuielilor militare nu este o idee nouă sau inovatoare în SUA
„Dacă ar dori cu adevărat să reducă risipa guvernamentală, Musk ar trebui să-și concentreze atenția asupra celor aproape 850 de miliarde de dolari pe care guvernul american le alocă anual cheltuielilor militare”, notează jurnalistul Joe Wilkins, într-un editorial publicat de Futurism și preluat de Yahoo News.
„Tăierea cheltuielilor militare nu este o idee nouă sau inovatoare în SUA. Americani luptă împotriva taxelor pentru război încă din anul 1637 — cu mult înainte de înființarea Statelor Unite, de fapt — atunci când poporul Algonquin a respins taxarea de către coloniștii olandezi, care aveau nevoie de bani pentru a-și îmbunătăți sistemul de fortificații. În timpurile recente, opoziția față de cheltuielile de apărare a devenit un element de bază al politicii progresiste, deși asta nu a împiedicat Departamentul de Apărare să obțină, în fiecare an fiscal, o sumă din ce în ce mai mare.
”Acum, purtat de valul unei administrații care anunță că vrea să schimbe din temelii SUA, DOGE pare că are oportunitatea de a împlini acest deziderat și să reducă cheltuielile militare, un element care împovărează întreaga țară.
SUA, responsabile pentru 40% din cheltuielile militare la nivel global
În 2023, Statele Unite au fost responsabile pentru 40 la sută din toate cheltuielile militare la nivel global, adică mai mult decât următoarele nouă țări la un loc. SUA dețin peste 750 de baze militare situate în afara teritoriului său suveran și 111.000 de facilități auxiliare răspândite în întreaga lume.
Datele menționate mai sus se traduc în cheltuieli guvernamentale ce se ridică la zeci de miliarde de dolari cheltuiți anual pe personal, achiziții și întreținere, iar „fantomele diversității”, pe care le-a vânat Musk până acum, nu ar putea aduna astfel de sume nici măcar în decenii.
Sau, dacă DOGE ar dori cu adevărat să atace problema cheltuielilor risipitoare și frauduloase, ar putea să-și îndrepte atenția către Pentagon, care are o istorie plină de depășiri ale bugetelor alocate. De exemplu, la finele anului 2024, s-a descoperit că Boeing a suprafacturat Pentagonul cu până la 8.000 la sută pentru produse consumabile cât se poate de obișnuite precum un dozator de săpun”, continuă editorialul.
„Și oare acele cheltuieli militare fac ceva pentru a proteja cu adevărat cetățenii americani?”, se întreabă editorialistul. De cele mai multe ori, așa cum șeful lui Musk, Donald Trump, s-a plâns adesea, banii par să fie direcționați spre a implica SUA și mai mult în războaie dezastruoase și îndelungate — ca să nu mai vorbim de costurile exorbitante — din întreaga lume.
Doar 1 la sută din bugetul federal de apărare ar putea asigura costul locuințelor sociale pentru un an pentru aproape un milion de americani. Iar 10 la sută ar putea oferi asigurări de sănătate pentru peste 32 de milioane de copii din familii cu venituri mici — o sarcină urgentă, având în vedere că statisticile menționează că peste 16 la sută dintre copiii din SUA trăiesc în sărăcie.
O mișcare fără precedent, care nu se va întâmpla niciodată
„Ar fi o mișcare fără precedent, dar, să fim sinceri, nu se va întâmpla niciodată. Musk s-a plâns ocazional de unele aspecte ale bugetului militar, absurd de umflat, dar e conștient de faptul că i se permite să atace subiecte ușoare precum DEI (diversitate, echitate, incluziune), dar nu pe cele care ar economisi bani reali.
Dar poate aceasta este cea mai clară ilustrare a faptului că întreaga poveste DOGE este doar o mare înfățișare și teatru. Dacă Musk și băieții săi DOGE ar vrea cu adevărat să pună în practică ceea ce spun, și-ar muta capsulele de dormit la Departamentul Apărării și s-ar apuca de treabă”, conchide jurnalistul Joe Wilkins, în editorialul preluat de Yahoo News.
Editor : C.S.