Europarlamentarul USR Dan Barna a cerut clarificări de la Comisia Europeană despre comportamentul Biroului Electoral Central (BEC), care cenzurează libertatea de exprimare a cetățenilor pe social media.
„Am trimis o scrisoare Comisiei Europene, doamnei președinte Ursula von der Leyen și comisarului pentru Justiție McGrath în care am descris comportamentul abuziv al BEC”, a explicat eurodeputatul, potrivit unui comunicat de presă al USR.
Interpelarea cere Executivului european să clarifice încadrarea de către BEC a persoanelor private, care exprimă opțiuni politice legitime, în prevederile Regulamentului 900/2024.
Dan Barna a adaugat că a mai cerut „celor doi oficiali europeni să prezinte măsurile de prevenire a abuzurilor prevăzute în Regulament și să precizeze cum vor împiedica cenzura statală în campania electorală din România”.
„Regulamentul 900 spune clar și detaliat care sunt actorii politici într-o campanie electorală. Interpretarea dată de BEC excede legislația europeană și este vădit răuvoitoare, dacă nu ilegală. Nicio autoritate a unui stat nu are voie să cenzureze libera exprimare a cetățenilor – în campanie electorală sau în afara ei”, a mai subliniat fostul președinte al USR.
Pe 16 ianuarie Guvernul a adoptat OUG 1/2025. Ulterior, Autoritatea Electorală Permanentă a emis propria hotărâre prin care a încercat să clarifice condițiile pe care un material trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerat politic. Un prim criteriu este ca materialul să fie distribuit în campania electorală de către un actor politic.
Cu toate acestea, hotărârea AEP nu clarifică ce înseamnă termenul „actor politic” în mod suplimentar față de ordonanța de urgență. Astfel, ămâne la latitudinea BEC să decidă modul în care le aplică în practică.
Biroul Electoral Central a precizat, marți, că persoanele fizice care postează des pe conturile personale de pe platformele de social media materiale de propagandă electorală dobândesc calitatea de actori politici cu potential de influenţare a electoratului și trebuie să-și ethicheteze postările.
Totuși, situaţiile în care materialele postate fac referire la modul de îndeplinire a atribuţiilor în exercitarea funcţiilor deţinute în prezent ori în trecut de către candidaţi, fără a conţine un îndemn direct ori indirect de a vota ori de a nu vota, nu califică respectivele materiale drept materiale publicitare politice, mai susține BEC.
Totodată, Biroul Electoral Central a dispus, în perioada 4-12 aprilie, eliminarea de pe marile platforme online a 609 materiale publicitare politice cu conţinut ilegal. 149 dintre acestea erau postate de persoane fizice, restul fiind postate de „actori politici care candidează ori deţin funcţii elective ori alte funcţii publice”.
Editor : A.P.