Președintele Donald Trump a anunțat, miercuri, planuri de extindere a tarifelor reciproce, spunând că SUA sunt „jefuite” de alte națiuni. Printre cele 180 de țări, inclusiv aliați ai SUA, care sunt acum lovite de tarife de represalii, nu se numără și Rusia.
După anunțul lui Trump, un oficial de la Casa Albă i-a spus jurnalistei Jasmine Wright de la NOTUS că Rusia „nu se află pe această listă, pentru că sancțiunile din războiul din Ucraina au adus deja comerțul dintre cele două țări la zero”, potrivit Newsweek.
Ucraina sfâșiată de război se va confrunta cu un tarif de represalii de 10%. În plus, pe lista lui Trump se află și mulți alți foști sateliți și republici sovietice.
Belarus, Cuba și Coreea de Nord, alte țări care se confruntă cu sancțiunile SUA, nu au fost nici ele afectate de tarife reciproce.
Totuși, Iranul și Siria, care se confruntă și cu embargouri și sancțiuni grele, au fost lovite miercuri de tarife suplimentare de 10 și, respectiv, 40%.
Rusia încearcă să elimine sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei sale asupra Ucrainei, care au provocat daune substanțiale economiei sale. Uniunea Europeană a descris propriile sale sancțiuni extinse împotriva Rusiei drept „masive și fără precedent”.
Sancțiunile SUA împotriva Rusiei
Începând din timpul administrației fostului președinte Joe Biden, SUA au impus o gamă largă de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina, amestecul în alegerile străine, atacurile cibernetice și încălcările drepturilor omului. Aceste măsuri vizează sectoare cheie ale economiei ruse, inclusiv energia, finanțele, apărarea și tehnologia. Băncile majore din Rusia au fost separate de sistemul financiar global, activele oligarhilor ruși au fost înghețate, iar controalele exporturilor au restricționat accesul la tehnologiile critice.
Sancțiunile s-au concentrat și asupra persoanelor apropiate președintelui Vladimir Putin, cu scopul de a face presiuni asupra Kremlinului prin izolarea elitei sale politice și economice. În coordonare cu aliații din Europa și Asia, SUA au extins aceste sancțiuni din 2022, încercând să slăbească capacitatea Rusiei de a-și finanța eforturile de război, sprijinind în același timp Ucraina prin ajutor militar și financiar.
Senatorii Lindsey Graham, un republican din Carolina de Sud, și democratul din Connecticut Richard Blumenthal sunt principalii sponsori ai unui proiect de lege bipartit care ar impune noi sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei și a entităților care susțin agresiunea lui Putin dacă Moscova nu se angajează în discuții de pace sau subminează suveranitatea Ucrainei.
Pe fondul îngrijorărilor că administrația Trump ar oferi Moscovei un avantaj în negocierile de pace, proiectul de lege sponsorizat de 25 de republicani și 25 de democrați semnalează un consens între partide împotriva agresiunii lui Putin.
Proiectul de lege include impunerea de tarife de 500% asupra mărfurilor importate din țările care cumpără petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești.
Duminică, Trump a promis, de asemenea, că va impune „tarife secundare” națiunilor care cumpără petrol din Rusia dacă Moscova nu va accepta o încetare a focului în Ucraina.
Editor : Ș.R.