Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video George Simion a mulțumit Statelor Unite că au scos România din programul Visa Waiver: „Mesajul a fost puternic și corect”

mai 10, 2025

Video Pădure transformată în groapă de gunoi, la marginea unui drum național. Primar: „E regretabil, dar imposibil de gestionat”

mai 10, 2025

ACSM Reşiţa – FK Csikszereda, scor 1-1, în Liga 2

mai 10, 2025

Momentul în care ucrainenii distrug un sistemul rusesc de rachete antiaeriene Buk-M1 împreună cu muniția aferentă

mai 10, 2025

Trump promite taxe pentru cei mai bogați americani. Economiști: Ar afecta doar 0,1% din populație

mai 10, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » De ce nu trebuie să iei antibiotice când ești răcit. Medicii avertizează: „Există efecte secundare grave pe termen lung”
Sănătate

De ce nu trebuie să iei antibiotice când ești răcit. Medicii avertizează: „Există efecte secundare grave pe termen lung”

By Sala de Presămai 10, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

La apariția primelor simptome de boală, mulți pacienți nu fac diferența între o infecție virală și una bacteriană, iar din această confuzie rezultă adesea administrarea inutilă de antibiotice, chiar și fără un consult medical în prealabil. Specialiștii atrag atenția asupra momentului corect în care este indicat tratamentul cu antibiotice, dar și asupra riscurilor majore pe care le implică utilizarea acestor medicamente fără recomandarea unui specialist.

Administrarea de antibiotice în infecțiile virale, precum răceala sau gripa, nu reprezintă o soluție eficientă și poate face mai mult rău decât bine organismului. Diagnosticul corect și recomandarea tratamentului adecvat trebuie să fie stabilite exclusiv de un medic specialist.

Antibioticele nu tratează răceala și gripa

„Antibioticele sunt medicamente care tratează infecțiile cauzate de bacterii. Răcelile sunt maladii virale, cauzate de virusuri și, dacă nu vorbim de cazuri complicate, atunci când medicul decide o schemă de tratament specifică, în acest caz, al simptomelor comune de răceală sau gripă, antibioticele nu sunt indicate.

În general, dacă o răceală nu afectează plămânii, atunci, până la o probă contrarie, aceasta rămâne o viroză și nu ar trebui tratată cu antibiotice. În cazul în care analizele specifice arată o infecție, atunci, da, putem vorbi de o schemă de tratament diferită.”, a declarat pentru Digi24 Mihai Craiu, medic primar pediatrie și doctor în Științe Medicale.

Riscurile folosirii nejustificate a antibioticelor

„Utilizarea antibioticelor pentru infecțiile virale nu ajută în caz de boală, dar poate contribui și la efecte secundare foarte grave pe termen lung. Consumul de antibiotice la inceputul vieții copiilor, la vârste mici, atunci când medicul specialist nu recomandă în baza rezultatelor analizelor, se corelează cu alergii grave, șoc anafilactic, dismicrobism intestinal (disbioză intestinală, dezechilibru al microbiomului intestinal), colonizare cu Candida sau apariția infecțiilor cu Clostridium.

De asemenea, pe termen lung, utilizarea inutilă de antibiotice poate duce la aparitia obezitătii si a bolilor autoimune. Medicul decide dacă este indicat un tratament cu antibiotice pentru un copil care are febră, însă ținând cont de istoricul medical, analize specifice, de aspectele clinice ale bolii, dar și de vârsta copilului, de sezon și de circulatie a virusurilor in comunitate.”, a completat medicul Mihai Craiu.

Rezistența organsimului la antibiotice

„Consumul de antibiotice, când medicul nu recomandă, nu numai că nu este util, dar favorizează și apariția bacteriilor rezistente, care nu mai răspund la tratamentele standard atunci când chiar este vorba despre o boală care poate pune viața în pericol pacientului.”, a declarat pentru Digi24 Adrian Marinescu, medic primar infecționist.

Când este indicat tratamentul cu antibiotic

„Antibioticele trebuie prescrise doar atunci când medicul suspectează o infecție bacteriană și există dovezi clinice clare. Acest lucru poate fi determinat prin simptome specifice, dar și analize de laborator sau alte investigații punctuale.

Pentru un diagnostic clar, chiar din primele zile, dacă febra persistă mai mult de 72 de ore cu tot cu tratamentul antitermic indicat, vizita la medicul specialist este obligatorie. Atunci, pe baza unor rezultate obținute din teste specifice, analize de sânge, teste de urină etc, medicul este în măsură să recomande tratament cu antibiotic dacă vorbim despre o infecție bacteriană.

În farmacii, antibioticele pot fi eliberate, sau așa ar fi normal să fie, doar pe baza rețetei medicale eliberată de medicul specialist, motiv pentru care consumul inutil, fără recomandare, nu ar trebui să existe.”, precizează medicul infecționist.

Ce poți face când ești răcit

„Pentru infecțiile virale, tratamentul este simptomatic pe bază de  medicamente antitermice și antiinflamatoare. Dacă vorbim despre gripă, atunci tratamentul poate conține și antivirale, însă medicul specialist, în urma unei evaluări specifice, va stabili ce formă de tratament este de ajutor pentru a trata boala. Antibioticele sunt un tratament prețios, dar trebuie consumate cu responsabilitate. Nu se iau preventiv, nu trebuie eliberate din farmacii fără rețetă și nu se pot folosi fără recomandarea specialistului.”, conchide Adrian Marinescu, medic primar infecționist.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

„Sleepmaxxing”, trendul viral pe rețelele sociale care promite un somn odihnitor. Care sunt riscurile unor obiceiuri repetate în exces

Băutura pe care specialiștii în nutriție o recomandă pentru sistemul digestiv: „Este bogată în fibre și reduce inflamația”

Combinații de vitamine și suplimente pe care să nu le administrezi împreună. Medic: „Substanțele pot avea interacțiuni negative”

Infecții nosocomiale confirmate la Spitalul Județean din Târgu Jiu. Blocul operator și cel de nașteri au fost închise

Zeci de oameni au ajuns la spital cu muşcături de căpuşe. Sfaturile autorităţilor de sănătate publică

Video Criză la Institutul C.C. Iliescu din București. Pacienții cu urgențe cardiace nu pot fi tratați din lipsă de personal

Video Centrul groazei din Dorohoi: bătrâni cu răni, ținuți pe întuneric și forțați să-și cedeze casele. Dosar penal după o moarte suspectă

Cum recunoști un AVC și ce trebuie să faci

Ilie Bolojan a numit-o pe Oana Gheorghiu, vicepreşedinta Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”, în Colegiul director al ANMCS

Alegerile Editorului

Video Pădure transformată în groapă de gunoi, la marginea unui drum național. Primar: „E regretabil, dar imposibil de gestionat”

mai 10, 2025

ACSM Reşiţa – FK Csikszereda, scor 1-1, în Liga 2

mai 10, 2025

Momentul în care ucrainenii distrug un sistemul rusesc de rachete antiaeriene Buk-M1 împreună cu muniția aferentă

mai 10, 2025

Trump promite taxe pentru cei mai bogați americani. Economiști: Ar afecta doar 0,1% din populație

mai 10, 2025

Video „N-am avut de ani de zile așa ceva”. Rezervație de bujori sălbatici distrusă de grindină. Cum arată acum pădurea unică în România

mai 10, 2025

Cele mai recente știri

Liga II: CSM Focşani a retrogradat în liga a treia. CSC Dumbrăviţa şi Chindia Târgovişte vor juca barajul de menţinere

mai 10, 2025

Video O familie care adăpostea 10 pisici a fost ucisă într-un atac rusesc asupra Kievului. O pisică a fost găsită în viață, dar cu arsuri

mai 10, 2025

Unde ar merge Nicușor Dan în prima vizită externă, dacă ajunge președinte după alegerile din 18 mai

mai 10, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.