Preţurile petrolului au scăzut miercuri, în contextul în care piaţa aşteaptă negocierile comerciale dintre SUA şi China, în timp ce un raport privind stocurile a venit cu rezultate mixte, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 77 de cenţi pe baril, sau aproximativ cu 1,24%, ajungând la 61,38 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 73 de cenţi, sau cu 1,24%, ajungând la 58,36 dolari pe baril.
Ambele valori de referinţă au scăzut la minimele ultimilor patru ani în această săptămână, după ce OPEC+ a decis să accelereze creşterea producţiei, alimentând temerile de supraofertă într-un moment în care tarifele americane au sporit îngrijorările cu privire la cerere.
SUA şi China urmează să se întâlnească în Elveţia, ceea ce ar putea fi primul pas către rezolvarea unui război comercial care perturbă economia globală. Negocierile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii vin după săptămâni de escaladare a tensiunilor, care au dus la creşterea taxelor la importurile de bunuri între ţări, depăşind cu mult 100%.
”Deşi întâlnirea ar putea semnala o dezgheţare, aşteptările pentru un progres rămân scăzute”, a declarat Thiago Duarte, analist de piaţă la Axi.
”Dacă SUA nu primesc concesii comerciale majore, o dezescaladare suplimentară pare puţin probabilă”, a spus el.
Datele de la Administraţia pentru Informaţii Energetice (EIA) au arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut neaşteptat săptămâna trecută, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul analiştilor cu privire la cererea slabă înaintea unei vacanţe importante pentru şoferi în SUA, la sfârşitul acestei luni.
”Acesta este primul raport negativ pentru benzină din ultimele două săptămâni. Rafinăria îşi mărise rata de utilizare. Dar astăzi, în acest raport, s-a inversat”, a declarat Bob Yawger, director al contractelor futures pe energie la Mizuho.
Cu toate acestea, stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 2 milioane de barili, ajungând la 438,4 milioane de barili în cursul săptămânii, comparativ cu aşteptările analiştilor dintr-un sondaj Reuters, care prevedea o scădere de 833.000 de barili.
Limitând pierderile, unii producători americani au semnalat că vor reduce cheltuielile, avertizând că producţia de petrol a ţării ar fi putut atinge un vârf. În plus, conflictul din Orientul Mijlociu dintre Israel şi Houthi creşte prima de risc geopolitic, a declarat Tamas Varga, analist la PVM.
Este aşteptat ca volatilitatea să persiste din cauza unei oferte OPEC+ mai rapide decât se aştepta, în timp ce procesul de elaborare a politicilor din SUA rămâne imprevizibil, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].