Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Ce a propus George Becali la consultările cu Nicușor Dan. „Hai să tragem noi grosul acuma”

mai 28, 2025

Braşov: Râuri şi pâraie din zona montană au ieşit din matcă, în urma ploilor torenţiale, distrugând podeţe şi căi de acces/ Recomandările Salvamont Braşov – FOTO / VIDEO

mai 28, 2025

Tactici noi ale Rusiei: începe să-și escorteze „flota fantomă” în Marea Baltică, spune ministrul finlandez al Apărării

mai 28, 2025

Alexandru Rogobete, despre finanţarea sistemului medical: Noi nu plătim preţul real al serviciului, cumulat cu costurile indirecte/ Poate că asta ar fi prima măsură – creşterea punctului de finanţare al serviciilor

mai 28, 2025

Noi atacuri masive cu rachete și drone rusești asupra Ucrainei, pentru a treia zi consecutiv

mai 28, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Deficitul bugetar pe primele patru luni, mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut
Afaceri

Deficitul bugetar pe primele patru luni, mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut

By Sala de Presămai 27, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Deficitul bugetar s-a situat la 2,95% din PIB, după primele patru luni din 2025, comparativ cu 3,25% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 55,97 miliarde de lei, respectiv 2,95% din PIB faţă de deficitul de 57,29 miliarde de lei, respectiv 3,25% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2024”, se menţionează în documentul publicat de MF, potrivit Agerpres.

După primele trei luni din 2025, deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, respectiv 43,66 miliarde lei.

Potrivit MF, veniturile totale au însumat 199,92 miliarde de lei, în primele patru luni ale anului 2025, înregistrând o creştere de 9,4% (an/an), iar cheltuielile, în sumă de 255,89 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 6,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În ceea ce priveşte creşterea veniturilor, aceasta a fost susţinută de avansul veniturilor curente – în principal impozitul pe salarii şi venit, contribuţii de asigurări şi accize.

„Exprimate ca pondere în PIB veniturile totale au crescut cu 0,2 puncte procentuale, pe seama majorării veniturilor curente cu 0,3 puncte procentuale, în timp ce fondurile europene au scăzut cu 0,1 puncte procentuale”, notează ministerul de resort.

Totodată, încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 19,62 miliarde de lei, în creştere cu 25,8%, de la un an la altul, determinată de avansul semnificativ al încasărilor din impozitul pe dividende (+103,4%), pe seama dividendelor distribuite în anul 2024, cu reţinerea cotei de impozit de 8%.

În acelaşi timp, o dinamică pozitivă a fost consemnată şi în cazul încasărilor din impozitul pe salarii (21,3%), peste cea a fondului de salarii din economie (12,5%), evoluţia acestei categorii de venituri fiind influenţată de eliminarea facilităţilor fiscale acordate salariaţilor din sectorul construcţii, agricol, industria alimentară şi a activităţilor de creare de programe pentru calculator.

Pe segmentul contribuţiilor de asigurări s-au înregistrat 67,69 miliarde de lei, în creştere cu 10,2% (an/an), sub dinamica fondului de salarii din economie. „Evoluţia mai temperată a acestor încasări este explicată parţial de un transfer efectiv la pilonul II de pensii mai ridicat faţă de cel înregistrat în primele patru luni ale anului trecut (7 miliarde lei în ianuarie – aprilie 2025, comparativ cu 5,3 miliarde în ianuarie – aprilie 2024)”, menţionează Ministerul Finanţelor.

Conform instituţiei, încasările din impozitul pe profit au însumat 9,59 miliarde de lei, consemnând o creştere de 3,8% în intervalul de referinţă, susţinută de avansul veniturilor din impozitul pe profit de la agenţii economici.

De asemenea, încasările nete din TVA au crescut, în primele patru luni, cu 1,2%, până la 39,04 miliarde de lei, evoluţia explicată atât de avansul restituirilor de TVA (+12,9%), faţă de nivelul rambursat în aceeaşi perioadă a anului trecut (11,06 miliarde de lei, în perioada ianuarie – aprilie 2025, comparativ cu 9,79 miliarde de lei, în acelaşi interval din 2024), cât şi de un efect de bază ridicat.

Veniturile din accize au însumat 15,91 miliarde de lei, mai mult cu 32,9% (an/an), datorită încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (51,1%) şi din accizele pentru produsele energetice (+20%).

Datele ministerului de resort relevă faptul că veniturile nefiscale au însumat 16 miliarde de lei, în perioada analizată, în creştere cu 5%, în condiţiile în care încasările aferente lunii martie includ 1,6 miliarde de lei lei reprezentând venituri din ajutoare de stat recuperate de la Societatea Carpatica Feroviar România S.A.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 14,11 miliarde de lei, în scădere cu 7,3%, de la un an la altul.

Referitor la cheltuielile bugetului general consolidat, exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, acestea au înregistrat, în primele patru luni ale acestui an, o scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 13,6% din PIB la 13,5% din PIB.

Cheltuielile de personal au însumat 56,55 miliarde de lei, în creştere cu 12,4% raportat la perioada ianuarie – aprilie 2024, însă exprimate ca pondere în PIB, acestea reprezintă un nivel de 3% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 30,53 miliarde de lei, în creştere cu 0,8%, care se reflectă la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de 5,4% pentru decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi a medicamentelor utilizate în programele naţionale de sănătate.

În privinţa cheltuielilor cu dobânzile s-au înregistrat 20,42 miliarde de lei, cu 6,64 miliarde de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent.

În plus, la finele lunii aprilie 2025, cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 85,62 miliarde de lei, în creştere cu 2,3% comparativ cu primele patru luni din anul anterior. „Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de implementarea măsurilor de recalculare a pensiilor din sistemul public cu începere de la 1 septembrie 2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii. Cheltuielile cu asistenţa socială au fost influenţate şi de plăţile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, respectiv pe cele 4 luni ale anului 2025, au fost în sumă de 1,55 miliarde lei”, subliniază Finanţele.

La cheltuieli cu subvenţiile au fost consemnate 4,92 miliarde de lei, în principal subvenţii pentru transportul de călători şi sprijinirea producătorilor agricoli, precum şi pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale al consumatorilor noncasnici (489,25 milioane de lei).

Alte cheltuieli au însumat 6,45 miliarde de lei, reprezentând în mare parte burse pentru elevi şi studenţi, susţinerea cultelor, alte despăgubiri civile şi sumele aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Pe cheltuielile privind proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvenţiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii), în primele patru luni din anul curent au fost raportate 17,43 miliarde de lei, în scădere cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2024.

Nu în ultimul rând, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 32,41 miliarde de lei, în creştere cu 3,61% în comparaţie cu perioada ianuarie – aprilie 2024, când au fost în valoare de 31,28 miliarde de lei.

Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.

Editor : Liviu Cojan

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

România vrea să producă muniţie împreună cu Statele Unite. Ce tip de proiectile are în vedere Ministerul Economiei

Video Ilie Bolojan: „Suntem într-o situație economică complicată. E posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite”

Groenlanda ridică miza jocului în Arctica. China are avantajul dacă Europa și SUA nu investesc masiv în exploatarea resurselor

Exclusiv USR propune taxarea inversă pe partea de colectare a TVA. Ce spune Dominic Fritz despre impozitul progresiv, ideea PSD

Stadiul Autostrăzii Sibiu – Curtea de Argeș. Asociația Pro Infrastructură: „În grafic să ajungă la Tigveni vara viitoare”

Marcel Boloş anunţă investiţii de 260 milioane de euro în reţele inteligente de distribuţie şi transport al energiei electrice

Tanczos Barna avertizează că plata salariilor și pensiilor pune o presiune majoră pe buget. Ce arată cifrele pe primele 4 luni

Avertisment de la Daniel Dăianu: Nu putem evita creșterea veniturilor fiscale fără unele creșteri de taxe și impozite

Foto „Mitul vitezei chinezești, încă o dată spulberat pe Autostrada A0.” Lotul 3 nu va fi gata în 2025, afirmă Asociația Pro Infrastructură

Alegerile Editorului

Braşov: Râuri şi pâraie din zona montană au ieşit din matcă, în urma ploilor torenţiale, distrugând podeţe şi căi de acces/ Recomandările Salvamont Braşov – FOTO / VIDEO

mai 28, 2025

Tactici noi ale Rusiei: începe să-și escorteze „flota fantomă” în Marea Baltică, spune ministrul finlandez al Apărării

mai 28, 2025

Alexandru Rogobete, despre finanţarea sistemului medical: Noi nu plătim preţul real al serviciului, cumulat cu costurile indirecte/ Poate că asta ar fi prima măsură – creşterea punctului de finanţare al serviciilor

mai 28, 2025

Noi atacuri masive cu rachete și drone rusești asupra Ucrainei, pentru a treia zi consecutiv

mai 28, 2025

Video Ce a propus USR la consultările de la Cotroceni. Dominic Fritz: „Acest guvern va avea nevoie de timp să se formeze”

mai 28, 2025

Cele mai recente știri

Gorj: Doi bărbaţi care lucrau la cabina unui camion au murit, după ce au fost prinşi sub aceasta

mai 28, 2025

Macron și-a început turneul în Asia de Sud-Est. Cum încearcă liderul de la Paris să impună puterea Franței în regiune

mai 28, 2025

Parlamentarii demisionari din POT anunță că vor promova „valorile europene” la întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan

mai 28, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.