Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, anunță că directorii CFR își reduc indemnizațiile cu 10%. „E un gest necesar”

iulie 23, 2025

Unele familii ale victimelor prăbuşirii avionului Air India au primit alte rămăşiţe decât ale celor dragi, potrivit unui avocat

iulie 23, 2025

Manifestații anti-imigrație în zeci de orașe din Polonia. Cifrele oficiale contrazic ipotezele extremei drepte

iulie 23, 2025

Exclusiv Ionuț Pucheanu (PSD) critică abordarea lui Ilie Bolojan în coaliție: „A agitat foarte tare apele”. Reacția USR

iulie 23, 2025

Bogdan Hossu: Vom fi împinşi la grevă generală în septembrie. Aunci impactul va fi major în buzunarul fiecărui cetăţean

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare
Stiri Locale

Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare

By Sala de Presăiulie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, anunţă că va lansa, în premieră, trei proiecte pilot prin care îşi propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare. BioMethaneMix are ca scop obţinerea biometanului şi injecţia acestuia în reţele de distribuţie/instalaţii de utilizare, prin condiţionarea biogazului produs în staţii de epurare ape uzate/platforme industrial. BlendUp30 vizează testarea modului de funcţionare a echipamentelor reţelei de distribuţie gaze naturale şi a aparatelor de utilizare existente cu amestecuri de hidrogen în gazele naturale. HyGrid100 va testa utilizarea hidrogenului pe un tronson de reţea de gaze naturale şi aparate noi de utilizare.

”Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, va lansa în perioada următoare, în premieră, trei proiecte pilot prin care îşi propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare”, anunţă compania.

Primul proiect, BioMethaneMix, are ca scop obţinerea biometanului prin condiţionarea producţiei de biogaz (produs în staţii de epurare ape uzate/platforme industriale), validarea paşilor de proces din punct de vedere tehnic şi injectarea biometanului într-o secţiune a unui sistem de alimentare cu gaze naturale.

Timp de minimum şase luni se va testa alimentarea amestecului de biometan şi gaze naturale pe modelul proiectelor funcţionale: la nivel european, măsurarea volumelor, analiza calităţii amestecului, în scopul facturării, utilizând tehnologii.

Proiectul va fi derulat începând cu anul viitor şi se estimează că va fi finalizat în 2027. Biometanul este o sursă importantă de energie verde, având în vedere efectul neutru al acestuia asupra schimbărilor climatice. Acesta are caracteristici similare cu ale gazelor naturale şi se obţine prin procesarea biogazului (care conţine, în principal, metan şi dioxid de carbon), biogaz, care se produce prin fermentarea anaerobă a resturilor vegetale, culturilor energetice, dejecţiilor animale, nămolurilor din staţii de epurare ape uzate etc.

„Proiectele noastre pilot sunt esenţiale pentru viitorul industriei de gaze din România. Ceea ce facem este să testăm compatibilitatea şi funcţionarea corespunzătoare a elementelor sistemului de distribuţie a gazelor naturale – reţea şi instalaţii de utilizare – cu amestecuri de gaze naturale şi diferite concentraţii de hidrogen, în scopul pregătirii reţelelor pentru a susţine tranziţia energetică prin conversia reţelelor existente la reţele <H2 ready> respectiv construcţia, în viitor, doar de reţele <H2 ready>”, a declarat Cristian Secoşan, director general al Delgaz Grid.

BlendUp30, al doilea proiect, are ca scop validarea, prin „testul timpului”, a concluziilor proiectului 20HyGrid, privind compatibilitatea şi funcţionarea corespunzătoare a elementelor sistemului de alimentare cu gaze naturale cu amestecuri de gaze şi diferite concentraţii de hidrogen.

Totodată, se urmăreşte validarea comportamentului clienţilor şi asigurarea că manipularea aparatelor care funcţionează cu aceste amestecuri este fără riscuri. Testele se vor realiza pe o perioadă de minimum 6 luni, pe trei tronsoane de reţea existentă, cu material tubular diferit, din trei localităţi diferite, alimentate continuu cu acest amestec. Perioada estimată pentru derularea proiectului este 2026-2028.

„Derularea de proiecte pilot, pregătirea şi promovarea, din timp, a noilor soluţii tehnice pentru tranziţia spre energie verde va contribui la o mai bună înţelegere a nevoii de reducere a utilizării combustibililor fosili, la creşterea încrederii în soluţiile verzi şi la dezvoltarea sectorului energiei verzi, pentru a limita schimbările drastice ale climei”, a declarat Anca Evoiu, director general adjunct al Delgaz Grid.

Al treilea proiect, denumit HyGrid100, vizează testarea cu hidrogen 100vol.% pe un tronson al sistemului existent de alimentare cu gaze naturale, din PE 100 dar cu aparate de utilizare noi, compatibile cu hidrogen pur, 100vol.% (centrale termice). Într-o primă etapă, aceste teste vor fi realizate într-un mediu controlat, în poligonul Delgaz Grid de la Mediaş. După confirmarea că testele din poligon s-au derulat în condiţii de siguranţă, acestea vor continua, în etapa a doua, pe un tronson de reţea operaţională, la sunt racordaţi consumatori casnici, cărora li se vor instala aparatele de utilizare noi, compatibile cu hidrogen pur. Se va verifica modul de funcţionare a reţelei de distribuţie, a instalaţiilor de utilizare respectiv comportarea aparatelor de utilizare/procesul de combustie cu hidrogen pur. Se estimează că acest proiect va fi finalizat în cursul anului 2028.

Delgaz Grid are în prezent în fază de implementare/aproape de finalizare un proiect pilot, 30HyGrid, care reprezintă o extindere a proiectului 20HyGrid.

”Desfăşurat în perioada noiembrie 2022-noiembrie 2023, proiectul 20HyGrid a demonstrat cu succes că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură utilizarea unui amestec de 20vol.% hidrogen şi gaze naturale în reţelele de distribuţie şi instalaţiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale existente în România”, precizează compania.

Prin 30HyGrid, compania îşi propune să testeze aparatele de uz casnic (de ex. aparate de gătit, centrale termice), fără modificarea acestora, cu un amestec în care concentraţia de hidrogen în gazele naturale , testată deja, este crescută. Totodată, mare parte din categoriile de clienţi de tip non casnic vor fi testate cu amestecuri de 23vol.% şi 30vol.%hidrogen în gaze naturale.

„Dezvoltarea acestor tipuri de proiecte va contribui la creşterea experienţei şi expertizei în acest domeniu, în scopul dezvoltării legislaţiei în domeniu şi a promovării energiei verzi şi cu amprentă redusă de carbon. Totodată, va determina o creştere a producţiei de gaze verzi, respectiv de echipamente (electrolizoare, instalaţii de condiţionare biogaz etc.) iar ca efect, ne putem aştepta ca, în termen de 5-10 ani, preţul gazelor verzi şi al echipamentelor să scadă semnificativ. Astfel, energia verde va deveni tot mai accesibilă, iar clienţii vor beneficia de servicii de calitate, la un preţ rezonabil, comparativ cu cel al combustibilului fosil, dar cu o amprentă de carbon redusă semnificativ”, a declarat Cristian Călin, director programe gaze verzi şi soluţii de decarbonizare în cadrul Delgaz Grid.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

 

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Unele familii ale victimelor prăbuşirii avionului Air India au primit alte rămăşiţe decât ale celor dragi, potrivit unui avocat

Marele Premiu al Japoniei va rămâne în calendarul MotoGP până în 2030

Generalul Fabien Mandon, noul şef al Statului Major francez

CNS Cartel Alfa, sprijin „ferm” pentru angajaţii Fabricii de Pulberi Făgăraş, care au protestat spontan reclamând condiţiile precare de muncă, riscurile sporite la locul de muncă şi neplata integrală a salariilor

UPDATE – Incendiu la subsolul Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi/ A fost activat Planul Roşu de Intervenţie/ Clădirea este evacuată

Cumpărat cu 27 de milioane de euro de la Palmeiras, Richard Rios a devenit cel mai scump transfer din istoria clubului Benfica

Exclusiv Primarul din Oradea: „Dacă nu oprim risipa fondurilor publice, cred că în 2-3 ani România se va îndrepta spre faliment”

Universitatea Columbia sancţionează individual 80 de studenţi care au participat la manifestaţii propalestiniene

Venus Williams a devenit cea mai în vârstă jucătoare, după Martina Navratilova, care câştigă un meci WTA de simplu

Alegerile Editorului

Unele familii ale victimelor prăbuşirii avionului Air India au primit alte rămăşiţe decât ale celor dragi, potrivit unui avocat

iulie 23, 2025

Manifestații anti-imigrație în zeci de orașe din Polonia. Cifrele oficiale contrazic ipotezele extremei drepte

iulie 23, 2025

Exclusiv Ionuț Pucheanu (PSD) critică abordarea lui Ilie Bolojan în coaliție: „A agitat foarte tare apele”. Reacția USR

iulie 23, 2025

Bogdan Hossu: Vom fi împinşi la grevă generală în septembrie. Aunci impactul va fi major în buzunarul fiecărui cetăţean

iulie 23, 2025

Marele Premiu al Japoniei va rămâne în calendarul MotoGP până în 2030

iulie 23, 2025

Cele mai recente știri

Un tânăr originar din Republica Moldova a fost arestat de către FSB. Acesta este acuzat de spionaj în favoarea serviciilor ucrainene

iulie 23, 2025

Analiză O lună de Coaliție PNL-PSD-USR-UDMR: certuri tot mai dese, amenințări cu ruperea și prima ședință tensionată

iulie 23, 2025

Generalul Fabien Mandon, noul şef al Statului Major francez

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.