Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Scandalul Epstein. Trump susţine că „niciodată” nu a fost informat despre prezenţa numelui său în dosar şi dă asigurări că nu ia în considerare clemenţa pentru Ghislaine Maxwell

iulie 26, 2025

Foto Georgia a găzduit exerciţii militare cu soldaţi ai NATO în plină criză politică privind apropierea față de Rusia

iulie 26, 2025

Ionuț Moșteanu, întâlnire cu reprezentanți ai Departamentului de Apărare al SUA. Care au fost subiectele abordate

iulie 26, 2025

După eşecul negocierilor pentru Gaza, Trump afirmă că Hamas „vrea să moară”

iulie 26, 2025

Video Președintele Austriei către Nicușor Dan: Mă bucur foarte mult că România a aderat la Schengen

iulie 26, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Departamentul Justiţiei din SUA a format un grup de lucru pentru a-l investiga pe fostul preşedinte Obama. Anunţul vine în timp ce administraţia Trump încearcă să distragă atenţia de la legăturile lui Trump cu Epstein
Stiri Locale

Departamentul Justiţiei din SUA a format un grup de lucru pentru a-l investiga pe fostul preşedinte Obama. Anunţul vine în timp ce administraţia Trump încearcă să distragă atenţia de la legăturile lui Trump cu Epstein

By Sala de Presăiulie 25, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Departamentul de Justiţie al SUA a format un grup de lucru pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora administraţia Obama ar fi pus la cale o „conspiraţie de trădare” folosindu-se de informaţii false pentru a sugera că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, relatează The Guardian.

Pam Bondi, procurorul general al SUA, a anunţat miercuri formarea noului grup de lucru, după publicarea unei serie de documente declasificate ale echipei de securitate naţională a lui Barack Obama de către directorul serviciilor secrete, Tulsi Gabbard.

Anunţul vine în contextul în care preşedintele SUA se vede implicat într-un scandal legat de finanţistul discreditat Jeffrey Epstein şi încearcă să distragă atenţia prin orientarea discuţiilor către răzbunarea împotriva duşmanilor săi politici.

Joi, doi senatori republicani, Lindsey Graham şi John Cornyn, ambii membri ai Comisiei juridice, i-au cerut lui Bondi să numească un procuror special pentru ceea ce ei au numit „un abuz de putere fără precedent şi clar” din partea administraţiei Obama. „Pentru binele ţării, îi solicităm procurorului general Bondi să numească un procuror special care să investigheze măsura în care fostul preşedinte Obama, personalul său şi oficialii administraţiei au manipulat aparatul de securitate naţională al SUA pentru a obţine un rezultat politic”, au declarat senatorii într-un comunicat.

Directorul naţional al serviciilor de informaţii, Tulsi Gabbard, a afirmat că Obama şi funcţionarii săi de rang înalt au pus la cale o „lovitură de stat timp de mai mulţi ani” împotriva lui Trump – manifestată printr-o anchetă a unui procuror special, precum şi prin anchete ale FBI – „fabricând” informaţii secrete în săptămânile de după victoria lui Trump din 2016 asupra lui Hillary Clinton, care aveau scopul de a demonstra o coluziune între campania sa şi Rusia. Gabbard a recomandat să fie formulate acuzaţii penale, inclusiv împotriva lui Obama însuşi.Trump a susţinut argumentul ei şi a declarat că descoperirile lui Gabbard dezvăluie „dovezi irefutabile” de trădare.

La rândul său, Pam Bondi a pregătit terenul pentru o anchetă a Departamentului Justiţiei după ce Gabbard a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, ceea ce ea a susţinut că sunt dovezi ale unei infracţiuni „Departamentul Justiţiei este mândru să colaboreze cu prietena mea, directoarea Gabbard, şi îi suntem recunoscători pentru parteneriatul său în asigurarea responsabilităţii faţă de poporul american. Vom investiga pe deplin aceste dezvăluiri îngrijorătoare şi nu vom lăsa nimic necercetat, pentru a face dreptate”, a declarat Bondi într-un comunicat.

Fox News a citat o sursă apropiată grupului de lucru al lui Bondi care a afirmat că nu este exclusă nicio pistă serioasă.

ÎN MOD IRONIC, O DECIZIE A CURŢII SUPREME CARE L-A FAVORIZAT PE TRUMP L-AR PUTEA AJUTA ACUM PE OBAMA

Cu toate acestea, orice demersuri de urmărire penală a lui Obama vor fi probabil blocate de hotărârea Curţii Supreme a SUA de anul trecut, care acordă preşedinţilor imunitate largă împotriva urmăririi penale pentru faptele comise în exercitarea funcţiei prezidenţiale. Hotărârea a fost considerată în general favorabilă lui Trump, care a făcut obiectul unor anchete penale pentru fapte comise în timpul primului său mandat prezidenţial, inclusiv reţinerea de documente clasificate. În mod ironic, aceasta ar putea constitui acum un obstacol în calea dorinţei declarate a lui Trump de a-şi lua „revanşa” împotriva adversarilor săi politici.

Biroul lui Obama a emis marţi o declaraţie rară, calificând acuzaţiile drept „scandaloase” şi „ridicole”.

Mai multe persoane menţionate în documentul lui Gabbard ar putea fi vizate. Printre acestea se numără James Clapper, predecesorul său în funcţia de director al serviciilor naţionale de informaţii, John Brennan, fostul director al CIA, James Comey, care a fost director al FBI până când a fost demis de Trump, fostul adjunct al lui Comey, Andrew McCabe, fosta consilieră pentru securitate naţională Susan Rice, John Kerry, fostul secretar de stat, şi Loretta Lynch, fostul procuror general.

Brennan a făcut deja obiectul unei sesizări penale din partea actualului director al CIA, John Ratcliffe. Kash Patel, directorul FBI, a deschis o anchetă penală împotriva lui Brennan şi Comey, potrivit Fox News, deşi domeniul de aplicare al acesteia nu este clar.

În timpul primului său mandat, Trump a acceptat public concluziile FBI potrivit cărora Rusia a încercat să interfereze în alegerile din 2016, deşi a acceptat public şi negarea de către Putin a concluziilor comunităţii de informaţii americane, la summitul de la Helsinki din 2018.

UN RAPORT DECLASIFICAT

Un raport de 1.000 de pagini al Comisiei pentru informaţii a Senatului a constatat, de asemenea, în 2020 că Rusia a intervenit în favoarea lui Trump, menţionând că şeful campaniei lui Trump a avut contacte regulate cu un ofiţer de informaţii rus. Însă, în cadrul apariţiei sale de miercuri la Casa Albă, Gabbard a declasificat un raport din 2020 al Comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor, care, potrivit acesteia, arăta că scopul amestecului Rusiei era de a submina încrederea în procesul electoral american mai degrabă decât de a-l ajuta pe Trump.

Raportul a constatat că Vladimir Putin nu intenţiona să divulge materialele cele mai compromiţătoare despre Clinton decât după alegeri, a afirmat Gabbard. Acestea includeau dezvăluiri despre „posibile acte penale” şi e-mailuri obţinute în urma unui atac cibernetic asupra Comitetului Naţional Democrat (DNC), care arătau că ea suferea de „probleme psiho-emoţionale” şi „crize necontrolate de furie, agresivitate şi veselie”. Se presupune că Hillary Clinton urma, de asemenea, un tratament zilnic cu „tranchilizante puternice”.

Gabbard susţine, de asemenea, că o evaluare a comunităţii de informaţii în legătură cu eforturile lui Putin a exclus în mod deliberat informaţii „semnificative” care contraziceau concluziile cheie ale pretinsei preferinţe a Rusiei pentru Trump.

Clinton a sugerat anterior că Gabbard – fostă membră democrată a Congresului – a fost „pregătită” de Rusia ca posibil candidat la preşedinţie. Gabbard, care nu are experienţă anterioară în domeniul informaţiilor, a fost criticată şi pentru că a repetat argumentele Kremlinului, inclusiv după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

Raportul ei pare să prezinte în mod eronat aspecte ale evaluărilor agenţiilor de informaţii privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016. Evaluarea a constatat că Rusia nu a efectuat atacuri cibernetice împotriva infrastructurii electorale pentru a modifica rezultatele voturilor, ci a piratat şi divulgat documente ale DNC pentru a prejudicia campania lui Clinton – activitate pe care Trump a încurajat-o public la momentul respectiv.

În timp ce oficialii de securitate naţională ai lui Obama au păstrat tăcerea în această chestiune, unii veterani ai serviciilor de informaţii au criticat eforturile lui Gabbard, scrie The Guardian.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Scandalul Epstein. Trump susţine că „niciodată” nu a fost informat despre prezenţa numelui său în dosar şi dă asigurări că nu ia în considerare clemenţa pentru Ghislaine Maxwell

După eşecul negocierilor pentru Gaza, Trump afirmă că Hamas „vrea să moară”

Curtea de Casaţie a Franţei a anulat mandatul de arestare pentru fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad

În ciuda apropierii sale de Rusia, Georgia găzduieşte exerciţii NATO la care participă inclusiv militari români

Rareş – Petru Achiriloaie: Consumul de droguri în România nu este incriminat, aşadar dacă cineva merge cu o problemă, o supradoză la spital, în niciun caz nu va avea vreo concluzie penală

Rareş – Petru Achiriloaie, şeful Agenţiei Naţionale pentru Politici şi Coordonare în domeniul Drogurilor şi Adicţiilor: Zone de reducere a riscurilor vor exista în toate marile festivaluri de muzică începând de anul viitor

Turul Franţei: Thymen Arensman s-a impus în etapa a 19-a. Pogacar a mai făcut un pas spre victoria finală

Sindicatul fotbaliştilor critică „autocraţia” FIFA şi pe Infantino după Cupa Mondială a Cluburilor: „Fotbalul are nevoie de o conducere responsabilă, nu de împăraţi”

Israelul va permite din nou ţărilor străine să paraşuteze ajutoare în Gaza

Alegerile Editorului

Foto Georgia a găzduit exerciţii militare cu soldaţi ai NATO în plină criză politică privind apropierea față de Rusia

iulie 26, 2025

Ionuț Moșteanu, întâlnire cu reprezentanți ai Departamentului de Apărare al SUA. Care au fost subiectele abordate

iulie 26, 2025

După eşecul negocierilor pentru Gaza, Trump afirmă că Hamas „vrea să moară”

iulie 26, 2025

Video Președintele Austriei către Nicușor Dan: Mă bucur foarte mult că România a aderat la Schengen

iulie 26, 2025

Curtea de Casaţie a Franţei a anulat mandatul de arestare pentru fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad

iulie 26, 2025

Cele mai recente știri

Trump anunţă un acord comercial ”masiv” cu Japonia. Trump: „Nu a existat niciodată ceva asemănător”

iulie 26, 2025

Video Nicușor Dan vorbește despre implicarea Rusiei în alegerile din mai: S-a construit o rețea cu site-uri care au atras oameni

iulie 26, 2025

În ciuda apropierii sale de Rusia, Georgia găzduieşte exerciţii NATO la care participă inclusiv militari români

iulie 26, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.