Aropierea alegerilor creează agitație în Partidul Național Liberal. Episoadele din ultima perioadă, care i-au avut protagoniști pe liberali, au făcut ca nemulțumirile membrilor de partid să dea pe afară. E momentul în care fiecare membru în parte dă din coate să prindă un nou mandat de parlamentar după scrutinul din 1 decembrie, iar cei care nu reușesc să impresioneze conducerea pentru a-i pune sus pe listă, își caută loc în altă parte. Unii dintre ei nu mai cred în succesul lui Nicolae Ciucă la Cotroceni și se arată dezamăgiți de conducere. Mobilizarea partidului să tragă în campanie se dovedește o sarcină destul de grea, spun surse.
Plecările din partid
Chiar la începutul sesiunii parlamentare, au fost câteva plecări din PNL.
„Am demisionat din PNL şi de la speranţa că oamenii buni mai au şanse în faţa imposturii şi mediocrităţii instalate în vârful partidului. (…) Nu regret că nu ocup un loc pe lista PNL la parlamentare. Nu aveam ce să caut în acea oaste de strânsură”, a spus Alin Ignat.
Vasilică Potecă a plecat după 20 de ani din PNL și a migrat la AUR, motivul fiind că „PNL nu ştie să îşi trateze oamenii”.
Dar ușile nu au fost „ferecate” la PNL, iar unii liberali încă mai caută să iasă din partid. Senatorul Eugen Pîrvulescu a anunțat zilele trecute că nu îl mai susține pe președintele propriului partid la prezidențiale, ci pe Mircea Geoană. El a fost prezent la evenimentul lansării programului politic al lui Geoană și a sărit în tabăra independentului.
„Azi mă dezafiliez și îmi dau demisia din funcțiile din PNL. Nu am întâlnit în cei 12 ani de când sunt în PNL o asemenea conducere căreia să nu îi pese de membrii de partid. Ce s-a făcut și ce se vede în PNL este politica pumnului în gură. Condcerea națională și-a băgat coada în filiale. (…) Sunt foarte mulți colegi care nu îl văd pe Nicolae Ciucă în turul 2, dar nu au curaj să zică. (…) Îl susțin pe Geoană la prezidențiale, cred că va câștiga. Eu îmi asum. Sunt mulți care vor da voturi la Geoană și sunt în spate”, a spus Pîrvulescu.
Dintre cei care au dezertat din PNL și i s-au alăturat lui Mircea Geoană mai fac parte Liviu Balint și Liviu Brătescu, acum membri ai „România în acțiune”.
„Vorbim de oportuniști și traseiști politici, care migrează înaintea fiecărui ciclu electoral pentru a-și găsi noi perspective politice în altă parte. (…) În PNL se stă din convingere. Liberalii autentici susțin candidatul și cred în PNL. (…) Acești oameni sunt oameni fără loc eligibil”, i-a descris purtătorul de cuvânt al PNL pe cei care au părăsit corabia.
Cum s-a ajuns aici. Nemulțimirile din partid: „Vioara a doua în Coaliție”
De-a lungul timpului, partidul a trecut printr-o serie de episoade care mai de care mai tensionate. Unul dintre motivele recurente care au stat la baza nemulțumirilor este asocierea cu PSD și imaginea PNL în Coaliție, mereu „vioara a doua”.
Într-o ședință a Biroului Politic Național din aprilie 2023, mai marii partidului scoteau în evidență efectele nocive ale colaborării cu PSD.
„Am ajuns ospătarii PSD”, a reproșat Vasile Blaga, au declarat surse atunci.
Raluca Turcan spunea că atitudinea PNL este una de „partid îngenuchiat”.
„PSD se comportă neloial. După rotativă (n.r. rocada premierilor), nici măcar impresia de forță nu o să o mai putem da, căci nu vom mai avea premier. Avem un comportament de partid îngenunchiat, timorat, incapabil de a ne urma propriile priorități”, a spus Raluca Turcan.
Partidul nu este consultat. Conducerea impune deciziile
În multe momente, conducerea PNL lua decizia în Coaliție, iar ședințele cu partidul erau doar pentru ca membrii să fie „înștiințați”, și nu consultați. Un astfel de episod, care a zguduit partidul, este înlăturarea conducerii CJ Timiș, în martie 2024.
În apropierea alegerilor, conducerea PNL a votat înlăturarea lui Alin Nica din fruntea PNL Timiș, după ce acesta a criticat public conducerea partidului pentru alianța care se pregătea cu PSD la alegerile locale și a amenințat chiar că pleacă la alt partid. Conducerea partidului nu a ținut cont de decizia de la nivel județean, a Consiliului Național Extraordinar Timiș, care a votat în unanimitate împotriva alianței electorale cu PSD. Conducerea de la Centru a dizolvat Biroul Județen Timiș. Nica a acuzat că „timișorenii au fost vânduți ca la piață printr-o negociere strâmbă cu PSD” și că totul face parte dintr-o înțelegere cu PSD, pentru ca social-democratul Alfred Simonis să preia șefia consiliului județean.
Au fost și alți lideri care au contestat asocierea cu PSD. Cu toate astea, șefii partidului au decis că în unele județe, listele vor fi comune cu partidul lui Ciolacu.
Asocierea cu PSD la locale
În județele în care Opoziția avea șanse de câștig, PNL și-a dat mâna cu PSD, în ciuda criticilor. Mai mulți grei din PNL au respins ideea de a candida comun cu PSD la primăriile și consiliile județene.
Theodor Stolojan, fost președinte PNL, spunea: „La nivel local ar trebui să mergem separat, cu mici excepții, cum e Bucureștiul”.
„E foarte sănătos să rămână la nivelul de europarlamentare. La locale fiecare are primarii lui. Ne descurcăm separat la locale”, era de părere și vicepreședinta Alina Gorghiu.
Cu toate acestea, liberalii au făcut o excepție de la motto-ul „prin noi înșine”, iar cele două partide s-au prezentat braț la braț în Timişoara, Braşov şi Bacău.
„Așa cum la municipiul București și sectoare am găsit formula de a candida pe liste comune, ne propunem aceeași abordare în municipiile reședință de județ, acolo unde nu sunt primari PNL sau PSD. Decizia se ia pe bază de argumente, nu pe bază de vrerea sau intuiția cuiva anume”, a conchis Ciucă.
Asta a dus la o campanie în care pe de o parte, trebuiau să explice electoratului că sunt adversarii PSD în țară, dar la europarlamentare și în câteva județe, îi găsesc pe buletinul de vot alăturați. Ceea ce a fost dăunător, recunosc chiar și ei astăzi.
Scorul de la alegerile locale
Deși PNL s-a declarat câștigător în alegerile locale, cu peste 1.100 de primării la nivel național, pierderile unora dintre cele mai importante consilii județene au fost o lovitură sub centură. Au pierdut cinci consilii, printre care Suceava și Prahova, unde PNL avea monopol de mulți ani și erau conduse de cei mai puternici liberali, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu.
Pe lângă scorul din teritoriu, PNL a pierdut Primăria Municipiului București, după ce l-a trimis pe ultima sută de metri pe Sebastian Burduja în cursă, iar performanța sa a fost de sub 10%.
Evenimente mai recente au continuat în aceeași linie
În încercarea de a se lipi de imaginea primarului Nicușor Dan, pe care mai ieri partidul îl critica, Nicolae Ciucă a spus că l-ar fi votat pe Nicușor dacă avea buletin de București. Declarația a deranjat în interiorul PNL. Surse au declarat pentru Digi 24 că o astfel de afirmație „a demoralizat”, pentru că însuși Nicolae Ciucă a fost cel care l-a propus pe Sebastian Burduja la Primăria Capitalei. Sursele citate au făcut o comparație: „cum ar fi fost ca Sebastian Burduja să spună că l-ar vota pe Ludovic Orban?”
„Legea Iohannis”
Ceea ce a pus capac este legea pe care liberalii o aveau la sertar pentru președinte. Și aici s-au observat mai multe curente de gândire. Chiar membri de partid spuneau că cei care au inițiat proiectul trebuie să dea socoteală.
Episodul Iohannis a făcut rău, spun surse, fiindcă PNL a rămas singur. După ce au pregătit terenul pentru ca președintele să poată candida la prezidențiale, Iohannis s-a „delimitat” de acțiunile partidului, insistând că nu vrea o lege pentru el, ba mai mult, nici nu vrea să candideze.
„Iohannis îl îngroapă pe Ciucă cu declarația asta. Acum sigur nu va mai ajunge în turul 2. Partidul se va demobiliza, nu va mai trage pentru el”, au declarat surse liberale pentru Digi24.
În momentul de față, sunt probleme în țară, spun surse. Activul de partid nu e pe cât ar trebui de pregătit în apropierea campaniei, unele filiale nici măcar nu au pus afișele și bannerele cu prezidențiabilul. Tocmai de aceea, conducerea PNL încearcă să le dea avânt filialelor să pună umărul la creșterea notorietății lui Nicolae Ciucă.