Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei (SBI) l-a reținut pe directorul cazinoului online Pin-Up, suspectat că are afaceri și proprietăți în Rusia. Ancheta aflată în desfășurare a dezvăluit că adevărații proprietari erau cetățeni ruși, colectând date inclusiv despre personalul militar ucrainean, informează Kiev Independent.
Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei (SBI) l-a reținut pe directorul popularului cazinou online Pin-Up, a anunțat agenția într-un comunicat de presă, vineri. O investigație în curs de desfășurare asupra companiei a constatat anterior că adevărații săi proprietari erau cetățeni ruși. Proprietarii ar fi colectat date personale și informații despre locația utilizatorilor Pin-Up, inclusiv personalul militar ucrainean.
La începutul lunii decembrie, SBI a anunțat că suspectează proprietarii reali și managerii de top ai Pin-Up de colaborare cu Rusia. Conform legii ucrainene adoptate ca răspuns la invazia pe scară largă a Kremlinului, companiile deținute de Rusia sau de cetățeni ruși nu mai pot opera în Ucraina și sunt supuse sancțiunilor sau confiscării de către stat. SBI nu l-a numit pe director în comunicatul său de presă, dar a spus că este reținut sub suspiciunea că „a ajutat statul agresor”.
Potrivit serviciului de monitorizare ucrainean Opendatabot, Pin-Up Ukraine este deținută de o companie numită Ukr Game Technology, iar Oleksii Popenko este directorul acesteia. În timpul investigației, s-a constatat că Pin-Up are legături atât cu reprezentanții Rusiei, cât și cu entitățile supuse sancțiunilor din Ucraina și a continuat să permită accesul la site-ul său din Rusia și în teritoriile ocupate de Rusia.
SBI a mai spus că o „persoană care controlează activitatea cazinoului online” a finanțat o organizație care a ajutat veteranii ruși care au luptat în Ucraina după începutul războiului la scară largă. În mai, Tribunalul Pecherskyi din Kiev a confiscat conturile cazinoului online. Ulterior, a aprobat transferul a peste 2,6 miliarde de ore (62,5 milioane de dolari) din activele sechestrate ale companiei către Agenția de Gestionare și Recuperare a Activelor din Ucraina.
Ancheta preliminară este în desfășurare, iar alte părți implicate sunt identificate, a transmis SBI în comunicatul de presă transmis pe 14 februarie.
Jocurile de noroc au fost interzise oficial în Ucraina în 2009 până la legalizarea lor în 2020. Impactul negativ al jocurilor de noroc, în special asupra soldaților ucraineni, a devenit un subiect de discuție publică în primăvara anului 2024, iar o petiție care cere restricții a ajuns pe masa președintelui în martie.
Pe 20 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret care restricționează jocurile de noroc online și le interzice personalului militar cât timp țara se află sub legea marțială.
Editor : M.I.