Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a anunţat că s-a întâlnit vineri la München cu emisarul special al preşedintelui american pentru Ucraina, Keith Kellogg, pe fondul tulburărilor diplomatice ca urmare a discuţiilor dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul rus Vladimir Putin, relatează AFP.
În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de luni de zile Washingtonului să ajute Kievul să obţină o „pace justă” preşedintele Donald Trump a provocat stupefacţie acceptând negocieri directe cu omologul rus Vladimir Putin şi stârnind temeri cu privire la abandonarea Ucrainei.
„Principalul subiect al conversaţiei a fost coordonarea eforturilor comune pentru realizarea unei păci juste şi de durată” în Ucraina, a explicat Iermak pe Telegram, în marja Conferinţei de Securitate de la München.
Luni, o sursă din cadrul preşedinţiei ucrainene a anunţat că Kellogg ar urma să meargă în Ucraina pe 20 februarie pentru a elabora un plan care să pună capăt cât mai rapid celor trei ani de conflict.
„Am discutat despre continuarea sprijinului pentru Ucraina. Este în joc nu numai securitatea ţării noastre, ci şi a Europei şi a întregii lumi”, a adăugat Iermak.
Ucraina se teme că va fi privată de ajutorul crucial american, deoarece Donald Trump consideră, printre altele, că este prea costisitor pentru Washington.
„Este mult mai ieftin să ajuţi Ucraina acum decât să fie nevoie să înfrunţi o Rusie mai puternică mai târziu”, a argumentat Iermak.
Preşedintele Zelenski, care s-a opus mult timp oricărei negocieri cu Rusia, se declară acum deschis la compromis, cu condiţia ca aliaţii occidentali ai Kievului să prezinte o poziţie comună faţă de Moscova.
Spulberând speranţele Kievului, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a calificat săptămâna aceasta drept „nerealistă” ambiţia Ucrainei de a adera la NATO şi de a lua înapoi toate teritoriile cucerite de Rusia. El a mai spus că europenii trebuie să ofere de acum partea „covârşitoare” de sprijin pentru Ucraina.
Editor : B.E.