Polițiștii de frontieră din nord-estul Chinei au primit noi echipamente pentru a identifica și a expulza nord-coreenii care fug de regimul lui Kim Jong Un. Beijingul face eforturi să îngreuneze procesul prin care „dezertorii” din Coreea de Nord încearcă să evite capturarea, potrivit unor documente oficiale nedezvăluite până acum și a mărturiilor unor surse Reuters.

China a implementat noi centre de deportare, sute de camere inteligente de recunoaștere facială și patrule suplimentare cu bărci de-a lungul frontierei sale de 1.400 de kilometri cu Coreea de Nord, potrivit unei analize Reuters a peste 100 de documente guvernamentale disponibile public.

În plus, poliția chineză a început să monitorizeze îndeaproape conturile de rețele sociale ale nord-coreenilor din China și să le colecteze amprentele digitale, vocea și datele faciale, au declarat patru dezertori și doi misionari pentru Reuters.

Stephen Kim, un misionar care îi ajută pe nord-coreenii să dezerteze, a declarat pentru Reuters că, pe baza contactelor sale cu aproximativ 2.000 de dezertori, peste 90% dintre cei aflați în prezent în China au înregistrat date personale și biometrice la poliție.

Măsurile sporite, de la pandemia de COVID-19

Reprimarea migrației neautorizate ajută Beijingul să gestioneze o problemă spinoasă a legăturilor cu Phenianul, asigurând în același timp stabilitatea la periferia Chinei, potrivit a opt persoane, inclusiv cercetători în domeniul securității, activiști pentru drepturile omului și un fost oficial nord-coreean. De asemenea, oferă Chinei o potențială pârghie asupra vecinului său, deoarece Beijingul poate controla soarta acestor nord-coreeni fără documente, au spus mulți dintre ei.

Dar, în primul rând, China s-a temut că, dacă prea mulți nord-coreeni își găsesc refugiu în China, tot mai mulți nord-coreeni ar urma exemplul, iar în timp fluxul ar destabiliza Coreea de Nord și va duce la reunificarea cu Coreea de Sud și la extinderea politicii americane și a influenței militare asupra peninsulei”, a declarat Roberta Cohen, specialist în drepturile omului și fost adjunct adjunct al secretarului de stat al SUA.

Ministerul de Externe al Beijingului a declarat că China a protejat „drepturile și interesele străinilor din China, menținând în același timp în mod legal ordinea intrărilor și ieșirilor de frontieră”. Acesta a spus că „raportul relevat nu este complet faptic”, într-o aparentă referire la informațiile Reuters. Ministerul nu a răspuns la întrebări suplimentare despre constatările Reuters și elementele pe care le consideră incorecte.

Ambasada Coreei de Nord la Beijing și misiunile sale ONU la Geneva și New York nu au răspuns la întrebările despre modul în care China gestionează dezertorii.

Deși documentele nu identifică în mod explicit nord-coreenii ca ținte ale supravegherii și deportărilor, măsurile se concentrează pe zonele învecinate Coreei de Nord. Reuters a găsit puține dovezi ale unor acțiuni similare la celelalte granițe ale Chinei, cu excepția frontierei cu Myanmar, unde China a luptat împotriva crimei organizate și a deschis recent un centru de deportare.

Într-o declarație, guvernul din Myanmar a declarat că 48.000 dintre cetățenii săi au fost repatriați din China între 2022 și august 2024. Ambele țări colaborează la gestionarea frontierelor pentru a asigura stabilitatea, se mai sublinia în declarație.

Ce obiective a stabilit Beijingul pentru poliția de frontieră

Printre documentele examinate de Reuters a fost bugetul pe 2024 al poliției de frontieră a Chinei din provincia Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord.

Din cheltuielile de 163 de milioane de yuani, aproape 30 de milioane de yuani au fost destinați îmbunătățirilor de securitate la frontieră. Aceasta a inclus 22,3 milioane de yuani pentru un număr nespecificat de noi bărci de patrulare și finanțare pentru „deportarea și repatrierea” străinilor care intră, locuiesc și lucrează ilegal în Jilin.

Bugetul a stabilit obiective pentru 18 secții și echipe de poliție de frontieră: Investigarea și „tratarea” cu cel puțin 10 străini fără acte; nu petreceți mai mult de 30 de zile pentru a procesa fiecare deportare; și să reamintească rezidenților „prețul și prejudiciul plătit” pentru ajutorarea migranților fără acte. Acesta enumeră indicatori de performanță, inclusiv 10 puncte pentru atingerea unei rate de repatriere de 95%. Nu existau astfel de cote în bugetele 2023 și 2022.

De asemenea, anul trecut a început construcția unei stații de deportare în orașul de graniță Dandong, în provincia Liaoning, în timp ce o alta este planificată pentru orașul Changchun, în Jilin, arată licitațiile guvernamentale.

În martie, poliția de frontieră din Jilin a atribuit un contract de 26,5 milioane de yuani unui producător de senzori din Beijing, HT Nova, pentru a construi un sistem de supraveghere care „emite raze de înaltă energie pentru a pătrunde în vehicule și bunuri” și poate folosi învățarea profundă pentru a-și îmbunătăți continuu capacitățile de recunoastere facială, conform unui document de licitatie.

Sistemul, finanțat în bugetul poliției de frontieră din 2023, ar urma să fie instalat la două puncte de trecere din zona Changbai, o rută pe care o folosesc dezertorii. Separat, o stație de deportare de 7.713 metri pătrați în orașul Tumen, care era în lucru înainte de pandemie, a fost finalizat în 2023, potrivit Administrației Naționale pentru Imigrări.

Din iunie 2022, agenția a publicat mai multe anunțuri de angajare care caută absolvenți cu abilități de limba coreeană pentru a lucra la unitățile Tumen și Changchun, care ar fi „angajați în principal în detenția imigranților ilegali în așteptarea deportării, verificării identității și implementării repatrierii” .

Beijingul neagă că există dezertori nord-coreeni, tratându-i în schimb ca migranți economici ilegali. Nu există date disponibile public despre deportările nord-coreenilor, dar grupurile de drepturi spun că supravegherea mai strictă a crescut riscul de capturare.

Aproximativ 70% dintre dezertorii care au încercat să ajungă în Coreea de Sud în ultimii doi ani au fost arestați de poliția chineză, în creștere față de aproximativ 20% anterior, potrivit Grupului de Lucru pentru Justiție Tranzițională din Seul, care monitorizează deportările. China a returnat cel puțin 60 de nord-coreeni în aprilie, a declarat directorul executiv al grupului, Lee Younghwan.

China a deportat sute de nord-coreeni între august 2023 și iulie 2024

China a deportat sute de nord-coreeni fără documente între august 2023 și iulie 2024, spun organizațiile pentru drepturile omului Numărul dezertorilor care ajung în Coreea de Sud a scăzut în general din 2017, ceea ce, potrivit Ministerului Unificării din Seul, se datorează unei supravegheri mai stricte la granița dintre China și Coreea de Nord, deși a existat o creștere de la încheierea pandemiei.

Într-o declarație, Ministerul de Externe al Coreei de Sud a transmis că Seulul depune „eforturi din plin” pentru a împiedica China să repatrieze forțat dezertorii nord-coreeni.

Cinci cercetători în domeniul securității au declarat pentru Reuters că, în timp ce ambele părți au vrut să stopeze fluxul de dezertori, capacitatea Chinei de a determina destinul dezertorilor i-a oferit o carte de jucat în diplomație cu Coreea de Nord, care se bazează pe comerțul cu China, dar a creat legături din ce în ce mai strânse cu Rusia.

Beijingul „poate cere ceva de la Coreea de Nord care să fie benefic pentru China”, a spus Lee Dong Gyu, expert în China la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul. El a spus că represiunea a ajutat Beijingul din punct de vedere al stabilității, deoarece Coreea de Nord se afla într-o criză economică și China nu dorea ca efectele acestei revărsări pe teritoriul său.

Lee Jung-hoon, profesor de relații internaționale la Universitatea Yonsei și fost ambasador general al Coreei de Sud pentru drepturile omului din Coreea de Nord, a declarat că există „șanse mari” ca Phenianul să fi cerut Chinei ajutor pentru blocarea rutelor dezertorilor. El nu a oferit detalii și Reuters nu a putut stabili dacă Coreea de Nord a făcut o astfel de solicitare.

Aceasta nu este prima dată în istorie când China reprimă dezertorii. Reuters a raportat în 2019 că autoritățile chineze au efectuat raiduri care au perturbat rețelele de dezertori și au dus la arestarea a cel puțin 30 de nord-coreeni. Dar unii dezertori spun că supravegherea sporită a intensificat frica.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version