Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 6,47% pe an, de la 6,08% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), transmite Agerpres.
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,53%, de la 6,16%, marţi, iar ROBOR la 12 luni la 6,58%, de la 6,23%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
Criza politică a lăsat urme adânci asupra economiei: cursul euro – leu, anunțat de BNR, a depășit marți pragul psihologic de 5 lei, înregistrând un maxim istoric, iar indicele Robor a crescut și el, sărind de 6%. Afectați sunt cei care au credite în valută, dar și cei care vor să-și cumpere o casă.
Ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna a recunoscut miercuri, că, după primul tur al alegerilor prezidențiale, există, într-adevăr, o presiune asupra cursului, însă situația este gestionabilă. Tanczos recunoaște că este posibilă o aterizare hard a economiei românești, ținând cont de înălțimea de la care poate „cădea” economia, respectiv deficitul bugetar de 9,3%.
Editor : A.C.