Standardele alimentare ale UE sunt printre cele mai stricte din lume datorită inspecțiilor și aplicării riguroase a normelor, spune directorul agenției UE pentru Siguranța Alimentară, Bernhard Url, respingând afirmațiile recente ale lui Donald Trump, relatează Euronews.com.

Afirmația lui Donald Trump că alimentele americane sunt mai sigure decât cele europene este lipsită de temei, spune cel mai înalt oficial al UE pentru siguranța alimentară, care insistă că standardele blocului nu sunt negociabile și nu pot fi folosite ca tactică în negocierile comerciale.

Într-o încercare recentă de a justifica tarifele, acum amânate la produsele agricole, președintele SUA a susținut că alimentele importate, inclusiv din Uniunea Europeană, sunt nesigure pentru consumatorii americani și nu îndeplinesc standardele americane.

„Sunt neverificate. S-ar putea să fie foarte murdare și dezgustătore, și le pot face rău fermierilor noștri americani”, a declarat Trump în martie, adresându-se Congresului.

Bernhard Url, directorul executiv al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a venit cu un răspuns energic într-un interviu pentru Euronews.

„Dacă domnul președinte se referea la alimentele UE, pur și simplu greșește. Acele lucruri nu pot fi spuse despre mâncarea din Uniunea Europeană, cu siguranță nu”, a spus Url.

Potrivit acestuia, standardele înalte ale UE sunt asigurate de inspecții amănunțite, aplicarea strictă a legilor alimentare și supravegherea științifică oferită de EFSA.

Cu sediul în Parma, EFSA se află în centrul unui sistem care monitorizează lanțul de producție alimentară, cu peste cinci milioane de controale oficiale efectuate de statele membre în fiecare an.

Siguranța alimentară, un lucru nenegociabil în discuțiile comerciale

După ce Trump a anunțat un armistițiu tarifar de 90 de zile, Comisia Europeană se confruntă acum cu o nouă rundă de negocieri dificile care vizează prevenirea unui conflict comercial mai larg.

Washington-ul speră că Europa va fi de acord cu creșterea importurilor de bunuri agricole din SUA, pentru a reduce tensiunile.

Cu toate acestea, siguranța alimentară este de așteptat să fie un punct major de discuție între cele douăpărți. UE consideră că anumite practici americane, cum ar fi utilizarea hormonilor de creștere în carnea de vită, etichetarea insuficientă a organismelor modificate genetic (OMG) și spălarea păsărilor de crescătorie cu clor, reprezintă riscuri pentru sănătatea publică.

Url a precizat că nicio presiune venită din partea lui Trump nu va face ca UE să-și reducă standardele de siguranță alimentară.

„Sunt absolut sigur: standardele de siguranță alimentară nu sunt negociabile”, a spus el. „Avem standardele noastre europene, cele mai înalte din lume, și ele vor rămâne așa. S-ar putea să fie și alte probleme comerciale de abordat, dar siguranța alimentară nu va intra în discuție”.

Un sistem care funcționează

Politica alimentară a UE adoptă o abordare mai precaută, concentrându-se pe siguranța pe termen lung. În schimb, reglementările din SUA sunt adesea mai tolerante la riscuri, și orientate spre partea economică. De exemplu, standardele de bunăstare a animalelor în agricultura industrială din SUA sunt în general mai scăzute, acordând prioritate eficienței costurilor.

Gestionarea recentă de către Europa a focarelor de gripă aviară demonstrează puterea sistemelor sale de siguranță alimentară, a susținut Url.

În timp ce SUA se confruntă în prezent cu un focar tot mai mare de gripă aviară care se răspândește în 17 state – cu aproximativ 70 de cazuri umane raportate – Url a remarcat că Europa, în ciuda faptului că are populații de animale mai dense și este mai expusă la păsările migratoare purtătoare de noi tulpini de virus, a reușit să țină situația sub control.

„Europa este un bun exemplu”, a spus el. „Pornim de la o situație mai plină de provocări decât SUA, dar avem gripa aviară sub control”.

El a subliniat, de asemenea, răspunsul rapid la o reapariție în 2025 a febrei aftoase, care a fost în scurt timp adusă sub control în Germania, acum fiind gestionată de autoritățile veterinare din Ungaria și Slovacia, Austria pregătind măsuri de precauție.

EFSA, a explicat Url, oferă consiliere științifică, în timp ce statele membre individuale sunt responsabile pentru gestionarea focarelor. „Există sacrificare, zone de protecție, zone de supraveghere – toate acestea sunt implementate rapid și eficient de statele membre”, a spus el.

Combaterea știrilor false despre alimente

Dincolo de comentariile lui Trump, Url a spus că EFSA se ocupă în mod obișnuit de informații false cu privire la alimentele aprobate de UE, în special alimente noi, cum ar fi insectele comestibile sau carnea crescută în laborator.

Url a făcut referire la informațiile false potrivit cărora UE ar impune astfel de produse consumatorilor.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version