Donald Trump ia în considerare declararea unei urgențe economice naționale pentru a avea cadrul legal astfel încât să crească o gamă largă de tarife aplicate de SUA aliaților și adversarilor, au declarat patru surse pentru CNN. Președintele ales caută soluții ca să reseteze balanța comercială globală în al doilea mandat al său.
Această măsură i-ar permite lui Trump să construiască un nou program tarifar utilizând Legea privind puterile economice internaționale de urgență, cunoscută sub numele de „IEEPA”, care autorizează unilateral un președinte să gestioneze importurile în timpul unei urgențe naționale.
Trump, a menționat una dintre surse, are o slăbiciune pentru această lege, deoarece acordă o jurisdicție largă asupra modului în care tarifele sunt implementate fără cerințe stricte pentru a demonstra că tarifele sunt necesare din motive de securitate națională.
„Nimic nu este exclus”, a spus o a doua sursă familiarizată cu chestiunea, recunoscând discuția dură despre declararea unei urgențe naționale care a avut loc deja. Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
În 2019, Trump a folosit IEEPA pentru a amenința cu un tarif de 5% pentru toate importurile mexicane, care creștea taxele cu la 25% dacă Mexicul ar refuza să ia măsuri pentru a reduce numărul de imigranți fără acte care trec granița cu Statele Unite.
După ce oficialii mexicani au călătorit la Washington pentru o săptămână de negocieri cu Trump și s-a ajuns la un acord pentru a restabili politica de imigrare „Rămâneți în Mexic” – tarifele nu au fost niciodată implementate. Dar spectrul potențialei acțiuni, preconizată de o urgență națională pe care Trump a declarat-o la granița de sud cu trei luni mai devreme, a determinat grupuri proeminente de lobby precum Camera de Comerț să pregătească procese care contestă legalitatea unei astfel de mișcări.
Nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la declararea unei urgențe naționale, au declarat sursele pentru CNN. Echipa lui Trump încă explorează alte căi legale pentru a susține tarifele pe care Trump le-a propus în timpul campaniei.
„Cred că președintele are o autoritate largă de a impune tarife din mai multe motive și există o serie de baze statutare pentru a face acest lucru”, a declarat Kelly Ann Shaw, un avocat comercial care a fost asistent adjunct al lui Trump pentru afacerile economice internaționale. „IEEPA este cu siguranță o cale.”
Consilierii lui Trump evaluează posibilitatea de a folosi secțiunea 338 din legea comercială a SUA, care permite unui președinte să impună „taxe noi sau suplimentare” împotriva țărilor considerate ca discriminează comerțul Statelor Unite. În aceste cazuri, legea comercială îi permite președintelui să impună noi tarife în reciprocitate directă împotriva acelor țări în anumite categorii de produse – deși măsura nu a fost testată în istoria recentă.
De asemenea, ei au în vedere revizuirea legii comerciale – cunoscută sub numele de secțiunea 301 – care a introdus tarifele inițiale ale lui Trump asupra Chinei din motive de securitate națională. Administrația Biden a lăsat în vigoare marea majoritate a tarifelor lui Trump – și a crescut tarifele la anumite produse, cum ar fi vehiculele electrice -, oferind o bază pentru ca viitorul președinte să crească sau să ajusteze tarifele după cum consideră de cuviință. Dar implementarea tarifelor în conformitate cu acest statut necesită o investigație guvernamentală, iar companiile afectate de schimbări fac lobby de multe ori luni de zile pentru a fi excluse de la taxe.
Dacă Trump ar alege să declare o urgență economică națională, care ar putea fi pusă în aplicare rapid, nu este clar ce dovezi ar cita. În cadrul unei conferințe de presă, marți, Trump a recunoscut puterea inerentă a economiei, criticând inflația, și a spus: „În următorii patru ani, Statele Unite vor decola ca o rachetă. Dar într-adevăr deja o fac.” Trump a subliniat o creștere a cotelor de aprobare a măsurilor economice în sondajele recente.
Susținătorii tarifelor spun că acestea sunt esențiale pentru stimularea producției din SUA. „Echipa Trump înțelege că trebuie să ne reconstruim capacitatea industrială din motive de securitate economică și națională și va fi bine pentru comunități și pentru lucrătorii americani”, a declarat Nick Iacovella, vicepreședinte senior la Coaliția pentru o Americă Prosperă. „Pentru a atinge aceste obiective, trebuie neapărat să ai o politică comercială robustă, pro-americană, care să includă tarife”.
Editor : M.I.