Preşedintele Donald Trump a vizitat joi sediul Rezervei Federale din Washington, la o săptămână după ce a indicat că modul în care preşedintele Fed, Jerome Powell, a gestionat un amplu proiect de renovare a două clădiri ale Fed ar putea constitui un motiv de demitere, relatează presa americană. Şeful Casei Albe a profitat de această vizită rară la Rezerva Federală pentru a reînnoi presiunea asupra preşedintelui Fed, declarând reporterilor că renovarea clădirilor Fed a presupus costuri „exorbitante”.
Trump şi aliaţii săi susţin că renovarea în valoare de 2,5 miliarde de dolari reflectă o instituţie scăpată de sub control.
Fed a permis reporterilor să viziteze clădirea înainte de vizita lui Trump, care, în cariera sa în domeniul imobiliar, s-a lăudat cu cheltuielile sale extravagante pentru accesorii arhitecturale ce au conferit clădirilor sale un aer asemănător celui de la Versailles.
Joi, aflat în vizită pe şantierul de la sediul Fed, cu o cască albă de protecţie pe cap, Donald Trump a declarat că Rezerva Federală a cheltuit prea mulţi bani pe placaj pentru a proteja caracteristicile istorice ale băncii centrale. „Aici este o situaţie foarte extravagantă, ca să spunem aşa”, a declarat Trump reporterilor.
Trump a mai spus că nu vrea să-l pună pe Powell în situaţia de a fi concediat, dar a precizat că renovarea Old Post Office din Washington şi transformarea într-un hotel cu băi din marmură a costat doar 200 de milioane de dolari.
În timpul vizitei, Trump a încercat să îl provoace public pe preşedintele Fed, Jerome Powell, sugerând că fondurile pentru renovarea Fed au fost de 3,1 miliarde de dolari, în loc de 2,5 miliarde de dolari, cât a menţionat Fed.
„N-am auzit de aşa ceva. Asta a venit de la noi?” a întrebat Powell, care ulterior şi-a dat seama că Trump includea şi renovarea clădirii Martin, finalizată în urmă cu cinci ani. Trump i-a înmânat lui Powell o foaie de hârtie. Preşedintele Fed a citit-o rapid şi l-a informat pe Trump că include în costuri un proiect vechi de 5 ani.
„Vă aşteptaţi la alte depăşiri de costuri suplimentare?” a întrebat Trump.
„Nu mă aştept”, a răspuns Powell.
Trump a spus că obiectivul său este să fie finalizat proiectul de renovare, deşi este un proiect foarte costisitor, care a presupus construirea de parcări subterane şi deschiderea subsolului.
Trump a menţionat că, în cariera sa de dezvoltator imobiliar, ar fi concediat pe cineva care ar fi depăşit costurile.
Powell a dat din cap în repetate rânduri în timpul discursului preşedintelui.
Renovările Fed nu au făcut obiectul atenţiei presei până acum două săptămâni, când şeful pentru buget, Russell Vought, a promis că va investiga proiectul. Modul în care Powell a gestionat proiectul, afectat de depăşiri de costuri, a fost invocat de oficialii Casei Albe ca un posibil pretext pentru demiterea preşedintelui Fed, după ce o hotărâre a Curţii Supreme a indicat că puterile preşedintelui asupra funcţionarilor din cadrul puterii executive nu se aplică neapărat şi în cazul Rezervei Federale.
JOCUL DE-A DEMITEREA
Întrebat joi de un reporter dacă proiectul de construcţie pare să fie un motiv de concediere, Trump a răspuns: „Nu vreau să includ asta în această categorie”. Trump a adăugat, referindu-se la demiterea lui Powell: „Pur şi simplu nu cred că este necesar”.
Trump îl critică şi îl ameninţă cu demiterea pe Powell de luni de zile, deoarece preşedintele Fed a menţinut rata dobânzii pe termen scurt la 4,3% în acest an, după ce a redus-o de trei ori anul trecut. Powell spune că Fed vrea să vadă cum reacţionează economia la tarifele drastice impuse de Trump asupra importurilor, care, potrivit lui Powell, ar putea determina creşterea inflaţiei. Dacă Trump va submina independenţa Fed, aceasta ar putea reduce capacitatea Fed de a calma pieţele financiare şi de a stabiliza economia SUA.
Apariţia lui Trump la Fed a avut loc în contextul în care acesta a continuat să-l critice public pe Powell.
Joi, în timpul vizitei, reporterii l-au întrebat pe Trump dacă Powell ar putea face ceva pentru a-l determina pe Trump să „renunţe la unele dintre criticile anterioare”. Trump a răspuns „rate mai mici”, în timp ce îl bătea prietenos pe Powell pe spate.
Trump este în favoarea reducerii ratelor dobânzilor pentru a stimula activitatea economică. Powell a afirmat însă că previziunile privind creşterea mai rapidă a preţurilor, în mare parte ca urmare a tarifelor impuse de Trump, sugerează că ratele dobânzilor ar trebui să rămână la nivelurile actuale pentru a ţine inflaţia sub control. La începutul acestei luni, Powell a declarat că Fed ar fi redus ratele până acum dacă nu ar fi fost impactul preconizat al taxelor la importuri impuse de Trump.
Într-un final, joi, şeful Casei Albe a vrut să se arate conciliant.
„Ne arată împrejurimile, ne arată munca. … Nu vreau să o iau personal. Aş vrea doar să văd că se termină”, a spus Trump.
El a recunoscut că în timpul vizitei că a discutat cu Powell despre ratele dobânzilor şi a spus că a fost o „discuţie productivă”. Trump a precizat că Powell îşi va expune punctul de vedere la următoarea conferinţă de presă a Fed.
Fed va anunţa următoarea decizie privind rata dobânzii la sfârşitul următoarei reuniuni de politică monetară, peste şase zile, şi se aşteaptă ca aceasta să rămână neschimbată.
Vizitele prezidenţiale la sediul principal al Fed, situat la mică distanţă de Casa Albă, sunt rare. Ultimul preşedinte care a făcut acest lucru a fost George W. Bush, care a participat în 2006 la ceremonia de învestire a fostului său consilier economic, Ben Bernanke, în funcţia de preşedinte. Doar alţi doi preşedinţi au mai făcut această vizită: Gerald Ford în 1975 şi Franklin D. Roosevelt pentru inaugurarea clădirii în 1937.
Oficialii administraţiei au criticat costul proiectului de renovare, spunând că Fed cheltuie miliarde pe un palat „somptuos” şi „ostentativ”, care conţine săli de mese VIP, terase, lifturi luxoase şi marmură de înaltă calitate. Pe 25 iunie, Powell a declarat în faţa comisiei bancare a Senatului: „Nu există nicio sală de mese (VIP). Nu s-a montat marmură nouă. Am demontat marmura veche şi o montăm la loc. Va trebui să folosim marmură nouă în locurile în care marmura veche s-a spart. Dar nu există lifturi speciale. Există doar lifturile vechi care erau acolo”.
Fed a lansat o pagină cu întrebări frecvente pe site-ul său web, în care se afirmă că creşterea costurilor asociate proiectului se datorează în principal costului materiilor prime, consultărilor cu agenţiile de evaluare şi faptului că sediul conţine mai mult azbest decât se anticipase. Aceste agenţii de evaluare, din care făceau parte membri numiţi de Trump, au insistat, de asemenea, ca în planurile de renovare să se utilizeze mai mult marmură în locul sticlei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].