Inițiativa președintelui american Donald Trump de a încheia războiului din Ucraina cât mai repede se bate cap în cap cu strategia de negociere a Kremlinului și obiectivele pe termen lung urmărite de liderul rus Vladimir Putin, care va încerca să amâne sfârșitul conflictului cât timp trupele sale înaintează pe câmpul de luptă, relatează The Wall Street Journal.

După ce au avut loc primele întâlniri din ultimii ani între oficialii americani și cei ruși, la Riad, Kremlinul se pregătește deja să prelungească discuțiile cât mai mult.

Putin a încercat săptămâna trecută să tempereze așteptările legate de o încheiere rapidă a conflictului. „Va dura ceva timp. Cât timp va dura, nu sunt pregătit să răspund acum.”

Pentru Rusia, simplul fapt că aceste discuții au avut loc este o victorie, pentru că ele ajută la încheierea perioadei de izolare politică pe care administrația Biden a impus-o asupra Moscovei după invazia în Ucraina.

Kremlinul a transmis că nu este interesat de o simplă încetare a focului pentru că este convins că ucrainenii s-ar folosi de oprirea luptelor pentru a se reînarma.

În schimb, Putin a spus că vrea să abordeze, în timpul discuțiilor, cauzele principale ale conflictului, care în viziunea sa au legătură cu dorința Ucrainei de a intra în NATO și guvernul rusofob de la Kiev.

Cele mai mari victorii diplomatice ale Moscovei au fost obținute în timp ce trupele ruse „creau noi realități pe câmpul de luptă”

În ultimul timp, forțele rusești au câștigat teren într-un ritm lent, dar constant, pe câmpul de luptă din Ucraina, iar Moscova știe cum să se folosească de progresul sângeros de pe linia frontului pentru a-și îmbunătăți poziția la negocieri. Este o strategie pe care Kremlinul a folosit-o de la războiul civil din Siria și până la discuțiile de la Ialta din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate că Trump a schimbat complet abordarea față de Rusia în ultimele săptămâni, după ce președintele american a dat vina pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a numit „dictator”, pentru declanșarea războiului, va fi foarte greu ca această aparentă transformare să se traducă prin rezultate concrete obținute la masa negocierilor.

Obiectivele lui Putin se extind mult mai departe de teritoriul pe care forțele sale au reușit să îl ocupe în Ucraina, inclusiv limitarea puterii militare a Kievului, garantarea neutralității permanente a țării și controlarea direcției sale politice de către Moscova.

„Există îndoieli considerabile la Kremlin despre cât de mult Trump și oamenii lui înțeleg dificultatea sau complexitatea problemelor ce trebuie rezolvate”, a spus Thomas Graham, fost consilier la Casa Albă în relațiile cu Rusia din timpul administrației lui George W. Bush, care doar ce s-a întors dintr-o vizită la Moscova luna aceasta.

Cele mai mari victorii diplomatice ale Moscovei din ultimul secol au fost obținute la masa negocierilor în timp ce Rusia (sau Uniunea Sovietică) crea noi realități militare pe linia frontului.

„Stalin a putut să își îmbunătățească poziția sa de negociere față de Churchill și Roosevelt pentru că trupele sale creau noi realități pe câmpul de luptă”, a spus Serghei Radcenko, expert în Războiul Rece și profesor al Școlii de Studii Internaționale Avansate „Johns Hopkins”. „Se poate vedea cum Putin gândește în termeni similari.”

Generalii rușii vor să îl convingă pe Putin că „acum este momentul să pună piciorul pe accelerație și să forțeze câștiguri teritoriale maxime”

„Pe măsură ce poziția Rusiei se îmbunătățește pe câmpul de luptă, rușii vor crește miza”, a spus și Samuel Charap, politolog de la institutul de cercetare Rand, care a adăugat că generalii lui Putin vor încerca probabil să îl convingă că „acum este momentul să pună piciorul pe accelerație și să forțeze câștiguri teritoriale maxime”.

În același timp, Rusia va căuta să obțină, cel mai probabil, condiții asemănătoare cu cele negociate la Istanbul la începutul războiului, atunci când Kremlinul a cerut ca Occidentul să nu trimită niciun fel de arme în Ucraina și ca armata ucraineană să fie limitată atât în privința numărului de trupe și tancuri, cât și a razei de acțiune a rachetelor din arsenalul Kievului.

Rusia vrea oprirea colaborării dintre serviciile de informații de la Washington și Kiev, care a ajutat Ucraina să lovească unele dintre cele mai importante ținte din Rusia.

Trump are de ales între două opțiuni pentru a avansa discuțiile în încercarea de a încheia războiul cât mai repede: să pună presiune pe Moscova sau pe Kiev, potrivit lui Graham.

Cele mai recente critici lansate la adresa lui Zelenski par să indice faptul că Trump s-a hotărât să adopte a doua strategie, punând presiune pe ținta care este mai ușor de abordat.

În același timp, Putin nu vrea ca administrația lui Trump să creadă că poate să treacă repede peste Rusia, punând capăt războiului și apoi continuând să ignore relația cu Moscova. Kremlinul crede că asta a fost strategia lui Joe Biden atunci când a preluat conducerea Statelor Unite, în 2021.

Rușii vor să fie luați în seamă serios de Statele Unite pentru un timp îndelungat, potrivit lui Graham. „Ei nu vor ca SUA sau Trump să creadă că asta este o problemă care se poate finaliza în doar două sau trei luni și, acum, ne putem concentra pe China și uităm de ruși.”

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version