Premierul polonez Donald Tusk a anunţat miercuri o remaniere guvernamentală, în încercarea de a-şi recâştiga popularitatea în sondaje şi în perspectiva unor posibilele confruntări cu noul preşedinte naţionalist, susţinut de opoziţie, relatează Reuters şi POLITICO.
„După cutremurul politic care au fost alegerile prezidenţiale, trebuie să mergem mai departe. Vorbesc din suflet, gata cu plânsul”, a declarat Tusk. „Trauma postelectorală se încheie astăzi”, a proclamat el, recunoscând că va fi „un drum dificil” pentru guvernul său pentru a-şi recâştiga poziţia.
Noul cabinet este mai suplu, a fost redus de la 26 la 21 de miniştri, iar printre cele mai importante schimbări se numără crearea unui nou superminister responsabil cu finanţele şi economia, condus de actualul ministru de finanţe, Andrzej Domański, şi demiterea lui Adam Bodnar din funcţia de ministru al justiţiei.
Bodnar a fost criticat pentru ritmul lent al reformării sistemului judiciar după guvernarea anterioară a partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi pentru urmărirea penală a foştilor oficiali acuzaţi de abuz de putere şi corupţie. Acest lucru a devenit o sursă majoră de frustrare pentru susţinătorii coaliţiei de patru partide a lui Tusk, care a câştigat puterea la sfârşitul anului 2023.
Sentimentul că guvernul este în derivă a fost unul dintre factorii care au dus la înfrângerea primarului Varşoviei, Rafał Trzaskowski, candidatul partidului Platforma Civică al lui Tusk, în alegerile prezidenţiale de la începutul lui iunie, în faţa lui Karol Nawrocki, un politician de dreapta susţinut de PiS.
MINISTRUL DE EXTERNE RADOSLAW SIKORSKI DEVINE VICEPREMIER
Însă marele câştigător al remanierii este ministrul de externe Radosław Sikorski, un conservator, care devine acum viceprim-ministru. Aceasta face parte dintr-un curent mai larg orientat spre dreapta din partidul lui Tusk, care încearcă să blocheze ascensiunea PiS şi a partidului de extremă dreapta Confederaţia prin restabilirea controalelor la frontieră pentru a combate imigraţia ilegală.
Prim-ministrul a promis că noul său cabinet se va concentra pe „ordine, securitate şi viitor”, încadrând aceste priorităţi în contextul „agresivităţii Rusiei şi Belarusului”.
„Trăim într-o realitate neprevăzută, dar nu vom lăsa să ne ia prin surprindere”, a declarat Tusk, promiţând să contracareze eforturile Rusiei şi Belarusului de a destabiliza Polonia.
„Noi, ca guvern, avem nevoie de o figură politică foarte puternică în relaţiile internaţionale”, a declarat Tusk reporterilor.
Tusk l-a demis şi pe ministrul sănătăţii pentru că nu a abordat criza tot mai gravă a finanţării sistemului medical.
De asemenea, se creează un nou minister al energiei şi au fost numiţi noi miniştri ai patrimoniului de stat, culturii şi agriculturii.
Ministrul sportului, Sławomir Nitras, a fost şi el demis. El fusese responsabil de campania prezidenţială eşuată a lui Trzaskowski.
Milosz Motyka, din partea PSL, partid aliat, va conduce ministerul energiei nou creat.
Un judecător, Waldemar Zurek, a fost numit la conducerea Ministerului Justiţiei, care încearcă să consolideze standardele statului de drept, despre care criticii spun că s-au deteriorat sub guvernul naţionalist anterior.
„Guvernul pare să fi vizat domeniile în care sondajele arată o cerere repetată şi constantă a alegătorilor pentru schimbare – sau în care erau evaluate cel mai slab”, a declarat Anna Wojciuk, politolog la Universitatea din Varşovia.
Acum, că schimbările au fost făcute, guvernul trebuie să-şi prezinte în mod clar scopul şi viziunea, consideră Adam Traczyk, director executiv la More In Common, un think tank internaţional. „Am discutat despre cine ar putea pierde un post, cine va înlocui pe cine, ce ministere ar putea fi comasate şi aşa mai departe, dar toate acestea sunt secundare. Adevărata problemă este ceea ce vrea să realizeze acest guvern”, a spus Traczyk. „Dacă această nouă componenţă a cabinetului nu va obţine rezultate semnificative şi nu va putea comunica un mesaj clar despre scopul său, atunci nimic nu se va schimba. Vom continua să plutim în derivă”, a adăugat Traczyk.
O ÎNFRÂNGERE PENTRU TUSK
Dacă Trzaskowski ar fi câştigat, Tusk ar fi avut un aliat în funcţia de preşedinte, care ar fi aprobat legislaţia blocată de actualul preşedinte, Andrzej Duda, aliat al PiS. Nawrocki, însă, promite să fie un adversar şi mai acerb.
Imediat după alegerile prezidenţiale, Tusk a solicitat un vot de încredere pentru guvernul său, dar nu a reuşit să contureze o strategie pentru următoarele alegeri generale, programate pentru 2027.
Coaliţia s-a împotmolit în discuţii privind detaliile remanierii, în timp ce se află în defensivă faţă de PiS şi opoziţia de extremă dreapta pe teme precum migraţia, deficitul în creştere rapidă şi asigurarea sprijinului continuu pentru Kiev, în ciuda sentimentelor anti-ucrainene tot mai puternice din partea dreptei politice.
Guvernul Tusk a reacţionat lent la acţiunile grupurilor de justiţiari de dreapta care patrulau la frontiera Poloniei cu Germania pentru a împiedica presupusa retrimitere a migranţilor ilegali. Săptămâna trecută au avut loc zeci de mitinguri anti-imigraţie în toată Polonia.
Guvernul este, de asemenea, criticat de propriii susţinători pentru că nu a dat dovadă de determinare în promovarea unor schimbări precum relaxarea regulilor draconice privind avortul în Polonia sau tragerea la răspundere mai eficientă a foştilor oficiali ai guvernului PiS.
Guvernul se bucură de sprijinul a doar 32% dintre polonezi, potrivit unui nou sondaj lunar realizat de institutul de sondaje CBOS, publicat la începutul acestei luni. Aproape jumătate – 48% – s-au declarat împotriva lui.
Coaliţia Civică a lui Tusk se află la egalitate cu PiS, cu 31%, potrivit unui sondaj POLITICO. Alte partide din coaliţie se află la limita minimă de sprijin necesar pentru a obţine locuri în parlament. Între timp, partidul de extremă dreapta Confederaţia se află la 15%, ceea ce îi conferă acestuia şi PiS o majoritate potenţial puternică în următorul parlament.
Noul guvern urmează să fie investit joi de către preşedintele Andrzej Duda. Noul preşedinte Karol Nawrocki îşi preia mandatul la 6 august.
Nawrocki a pus sub semnul întrebării agenda proeuropeană şi liberală a coaliţiei de guvernare, dar a declarat că este dispus să accepte măsurile de creştere a pragului pentru scutirea de impozite şi de dereglementare a unor domenii ale economiei. „Toate legile care vor fi bune pentru polonezi vor primi aprobarea mea”, a declarat Nawrocki.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].