DSP Gorj a permis redeschiderea Secţiei Obstetrică-Ginecologie, Blocului Operator şi a Blocului de Naşteri de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu, după ce deficienţele au fost remediate, iar majoritatea angajaţilor au avut rezultate negative la analize.

”În după-amiaza zilei de luni, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Gorj reluarea activităţii Secţiei Obstetrică-Ginecologie, Blocului Operator şi a Blocului de Naşteri, având în vedere faptul că deficienţele au fost remediate şi majoritatea personalului a avut rezultate negative la probele de autocontrol epidemiologic. Direcţia de Sănătate Publică Gorj ne-a transmis în această dimineaţă că activitatea poate fi reluată”, a transmis, marţi, unitatea medicală, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, controlul realizat de oficialii DSP Gorj a arătat că ”deficienţele care au stat la baza emiterii avizului de suspendare a activităţii au fost remediate”.  

”Astfel, activitatea la nivelul Secţiei Obstetrică-Ginecologie, a Blocului Operator şi a Blocului de Naşteri se va desfăşura doar cu personalul ale căror rezultate ale probelor de autocontrol recoltate sunt negative. Activitatea a fost reluată”, a mai transmis Spitalul Târgu Jiu.

Unitatea precizează că, din totalul de 55 angajaţi testaţi şi retestaţi, 49 au rezultate negative  (8 medici, asistente, infirmiere şi îngrijitoare de curăţenie) şi 6 au rezultate pozitive (2 medici, 3 infirmiere, 1 asistentă).

”Planul de măsuri stabilit de medicii SPIAAM ai SJU Târgu-Jiu rămâne în continuare valabil, aceştia urmărind aplicarea sa. Purtarea permanentă a echipamentului de protecţie şi respectarea regulilor de igienă sunt obligatorii”, se mai arată în comunicatul de presă.

Medicii epidemiologi din cadrul Serviciului SPIAAM au efectuat în data de 09.05.2025  instruiri ale personalului prezent la aceea dată şi oră la serviciu, instruiri privind igiena mâinilor, respectarea precauţiunilor standard, respectarea circuitelor funcţionale, modul de utilizare al produselor de dezinfecţie.

Conducerea unităţii sanitare a iniţiat demersurile pentru înlocuirea mobilierului uzat.

În urma verificărilor SPIAAM, s-a constatat existenţa substanţelor dezinfectante atât în secţie şi bloc, cât şi a echipamentelor de protecţie.

Personalul a fost testat şi s-au prelevat şi analizate probe de autocontrol de pe suprafeţe, aeromicrofloră, probe sterile (instrumentar, materiale sterile etc) care au ieşit negative.

Planul de măsuri transmis de către Serviciul SPIAAM secţie şi către DSP Gorj:

–       Se vor continua zilnic activităţile de instruire pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale la nivelul secţiei, a blocului operator şi a blocului de naşteri, Camerei de Gardă şi a cabinetului de Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat;

–       Se vor preleva probe de pe tegumente şi exudat nazal de la întreg personalul din secţie, bloc operator si bloc de nasteri, Camera de Gardă, Cabinet ambulatoriu Obstetrică-Ginecologie;

–       Zilnic se vor continua activităţile de curăţenie şi dezinfecţie, inclusiv nebulizare a spaţiilor conform graficelor stabilite;

–       Vor fi reevaluate stocurile de produse dezinfectante, a echipamentelor de protecţie;

–       Se va monitoriza atent evoluţia cazurilor existente;

–       Se va realiza screening-ul infecţios al tuturor pacienţilor din secţie;

–       Continuarea anchetei epidemiologice în vederea identificării sursei;

–       Purtarea permanentă a echipamentului de protecţie, conform Procedurii Operaţionale PO-SPIAAM-15;

–       purtarea permanentă a măştii de protecţie în timpul programului de lucru pentru întregul personal din secţie/bloc operator/bloc de naşteri, Camerei de Gardă, Cabinetului Obstetrică Ginecologie din Ambulatoriul Integrat;

–       Utilizarea mănuşilor de protecţie înainte de orice manevră aplicată asupra pacientului;

–       Igiena corespunzătoare a mâinilor, conform Procedurii PO-SPIAAM-14, aprobată la nivelul unităţii medicale.

–       Informarea scrisă a personalului medico-sanitar şi auxiliar din Secţie, Bloc Operator şi Bloc Naşteri privind măsurile de decolonizare conform Procedurii PO-SPIAAM-15.

La începutul lunii mai, Secţia Obstetrică Ginecologie, Blocul Operator şi Blocul Naşteri au fost închise, după ce au fost confirmate infecţii nosocomiale. La trei paciente au fost testate şi s-a descoperit descoperit infecţie cu stafilococul coagulează negativ şi două cu stafilococul auriu.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version