Prima duminică după marele praznic al Învierii Domnului poartă denumirea de Duminica Tomii și este sărbătoarea care amintește de momentul în care Mântuitorul Iisus s-a arătat apostolilor. Este singura duminică din anul bisericesc închinată unui Sfânt Apostol, Toma, cel care a atins rănile lui Hristos.
Din punct de vedere religios, în ziua praznicului din Duminica Tomii Iisus s-a arătat pentru a doua oară credincioșilor, după Înviere.
Ce semnificație are Duminica Tomii din Săptămâna Luminată
În a doua duminică după Paști, biserica ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Toma. Este ziua în care Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, însă Toma nu a crezut în Învierea Lui pentru a doua oară.
Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale (“Adu-ți degetul tău încoace și vezi mâinile Mele, adu-ți mâna ta și pune-o în coasta Mea, și nu fi necredincios, ci credincios!”), iar după acel moment Apostolul Toma văzându-L viu rămâne aproape mut de uimire și nu poate spune decât: “Domnul meu și Dumnezeul meu.”
Domnul Iisus Hristos nu l-a învinuit, ci, luând în calcul faptul ca i-a fost greu să creadă, că mintea Apostolului era una critica, i-a oferit posibilitatea să se convingă de Învierea Lui. Mântuitorul a afirmat: “Ai crezut pentru ca M-ai vazut, dar fericiți sunt cei care n-au văzut și au crezut!“.
Sfantul Apostol Toma este cinstit pe 6 octombrie în calendarul ortodox, însă biserica îi dedică și prima duminică de după Paști. Este singura duminica din anul bisericesc inchinata unui Sfant Apostol al Mantuitorului.
Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii
Duminica Tomii este sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată, prima de după Paște. Ziua mai este denumită în popor și „Paștele Mic”, deoarece în această zi se face pomenirea celor care nu mai sunt printre noi.
În Duminica Tomii, oamenii obișnuiesc să ducă la biserică alimente pentru a fi sfințite de preot, apoi împărțite nevoiașilor. În ziua praznicului se împart ouă roșii și colaci din pâine.
În anumite zone ale țării, oamenii respectă tradiția de a împărți alimente săracilor și copiilor lângă o apă curgătoare. Potrivit tradiției, ofrandele date lângă o apă îi vor elibera de păcate pe cei plecați dintre noi.
Ziua de duminică închide simbolic sărbătoarea Paștelui și reprezintă confirmarea și întărirea Învierii Domnului.
După Duminica Tomii se prăznuiește Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, singura zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitr.
Editor : C.S.