După ce președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat că va tăia aproximativ 200 de posturi la Senat, guvernanții spun și ei că au de gând să reducă din angajații din instituții. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, vrea să renunțe la sporul de antenă, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că va elimina toate posturile vacante. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-o postare pe Facebook, că și va spune câte posturi „dispar de la Secretariatul General al Guvernului și din toate instituțiile subordonate” imediat după ce va avea datele exacte.

Guvernul a anunțat că are în plan reorganizarea instituțiilor publice centrale și ale companiilor de stat pentru a reduce cheltuielile bugetare.

În acest sens, premierul Marcel Ciolacu va continua în perioada următoare discuțiile cu miniștrii din cabinetul său pentru a stabili variantele de reducere a cheltuielilor din sectorul public.

„Pe lângă secretarii de stat din ministere sunt și președinții de autorități care au rang de secretari de stat. De la circa 120, numărul secretarilor va scădea la 53-55, potrivit datelor anunțate de premier”, relatează Elena Crângașu, jurnalist Digi24.

Conducerea Parlamentului a anunțat deja reducerea posturilor de funcționari cu aproximativ 400.

La Senat, planul a fost detaliat de Bolojan. Vor fi micșorate flota auto și cota de combustibil cu 20%, iar anumite direcții vor fi reorganizate.

În urma acestui anunț, Ilie Bolojan, președintele Senatului, și-a atras antipatii și huiduieli, chiar din partea angajaților. Totodată, mai multe federații sindicale și-au arătat susținerea pentru angajații Parlamentului și consideră că măsurile de reorganizare anunțate sunt lipsite de transparență și corectitudine.

La nivelul miniștrilor, sunt câțiva care au anunțat concret ce vor să facă. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, miercuri la Digi24, că sporul de antenă de 15% pentru expunerea la radiații trebuie complet eliminat, că nu e justificat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că va elimina toate posturile vacante. Din 280, 80 dispar. Acesta a spus la Digi24 că a fost trimisă o adresă către toate companiile din portofoliu ministerului să reducă numărul de posturi de conducere, să reducă cheltuielile cu salariile, să reducă cheltuielile cu sponsorizările şi protocolul, să reducă cheltuielile cu bunurile şi serviciile.

Momentan, sunt doar câțiva miniștri care și-au anunțat planul. În cazul celorlalți, nu este clar exact cum vor să facă reducerea. 

Ciolacu anunță și el tăieri

O primă reacție privind tăierile a venit joi, la după prânz, și din partea premierului Marcel Ciolacu, care a spus că „restructurarea aparatului bugetar este o prioritate”. 

„Reducerea de posturi demarată la Senat și Camera Deputaților reprezintă un pas firesc și așteptat de opinia publică, iar reprezentanții PSD sprijină și participă la acest demers”, scrie în postarea sa de pe pagina de Facebook a premierului. 

„Faptul că, printre cei care au protestat la Senat, s-au aflat și angajați care în trecut au fost susținuți de PSD în funcții publice, reprezintă un demers personal al celor în cauză” a mai adăugat Ciolacu, făcând referire la Cristina Târteață, unul dintre cei mai vehemenți protestatari la adresa lui Ilie Bolojan.

Premierul a declarat și că „același proces a demarat în toată administrația centrală, inclusiv la nivelul Executivului”. El a spus că va anunța numărul de posturi care „dispar de la Secretariatul General al Guvernului și din toate instituțiile subordonate” imediat după ce va avea datele exacte.

„Totodată, demararea procesului de reformă administrativ-teritorială este continuarea absolut necesară de care România are nevoie. Rezultatul trebuie să fie un sistem bugetar mult mai eficient, cu oameni valoroși, plătiți în funcție de performanță, ca în zona privată – nu cu sporuri precum cel ‘de antenă’, devenite o obișnuință lunară absolut aberantă” a completat premierul în cadrul postării. 

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version