Alegerile au trecut, dobânzile la care se împrumută statul s-au redus iar leul a mai redus din terenul pierdut în fața euro, însă cea mai mare bancă americană, JP Morgan, estimează o depreciere moderată a cursului până la 5,25 lei pentru un euro până la final de an. Agențiile de rating așteaptă creionarea rapidă a unui guvern capabil să propună măsuri credibile pentru reducerea deficitului bugetar. Într-un răspuns pentru Bloomberg, cei de la Standard&Poor’s avertizează că ar putea reduce ratingul României dacă deficitele – cel bugetar și de cont curent – cresc mai mult decât se așteaptă.

Alegerea lui Nicușor Dan ca președinte al României i-a liniștit în mare parte pe investitori: leul a prins ceva puteri, iar dobânzile la care se împrumută statul au scăzut cu aproape un punct procentual. Analiștii celei mai mari bănci americane, JP Morgan, spun că s-a redus riscul politic pe viitor, iar o scădere a ratingului țării este acum mai puţin îngrijorătoare.

Totodată, banca şi-a ajustat previziunile prinvind evoluția leului. Se așteptă acum la o „devalorizare moderată” a monedei naţionale. Potrivit acestora, un euro va ajunge la 5,1 lei până la final de iunie și la 5,25 lei până la finalul anului.

Analiștii JP Morgan vedeau în cel mai negru scenariu a instabilității politice o depreciere a leului de 15-20%, adică 1 euro cotat la 6 lei. Analiștii americani cred că în cel mai bun scenariu noul guvern va veni cu un plan de măsuri de reducere a deficitului până la final de iunie.

Agențiile de rating așteptă și ele formarea unui guvern capabil să atace marea problemă a deficitului bugetar, care nu ar trebui să sară anul acesta de 7% din PIB, dar care este deja aproape de 3% după primele 4 luni din an. Fără măsuri suplimentare, noul Guvern are în față perspectiva de a ajunge la un deficit bugetar 8,6% din PIB, potrivit estimărilor Comisiei Europene, adică peste 160 miliarde lei.

Sabia retrogradării la categoria „junk”, cea nerecomandată investițiilor, o avem încă deasupra capului, avertizează cei de la Standard&Poor’s, într-un răspuns pentru Bloomberg, citat de Economedia.ro. Aceștia vor să vadă cu ce plan credibil de reducere a cheltuielilor statului și creșterea veniturilor va veni noul guvern, în condițiile unei politici fragmentate și al unei creșteri economice mai slabe.

Economia a stagnat în primele 3 luni ale anului. S&P a avertizat că ar putea reduce ratingul României, dacă pe termen mediu deficitele – cel bugetar și de cont curent – cresc mai mult decât se așteaptă. Acest lucru ar duce la o creștere mai accentuată a datoriei publice și a poverii dobânzilor, care ar cântări și mai mult asupra deficitelor substanțiale ale României.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version