Elon Musk a fost contrazis de utilizatorii X, după ce a răspândit informații false legate de atacul armat din Suedia, distribuind o postare a unui cont cu viziuni de extremă dreapta care susținea că liderii și presa occidentală au ținut sub tăcere tragedia.
Rickard Andersson, un suedez în vârstă de 35 de ani, este suspectat că a ucis zece persoane la un centru de educație pentru adulți din Orebro, înainte de a se sinucide, după un schimb de focuri cu poliția.
Atacul armat a ajuns pe prima pagină a ziarelor la nivel mondial și o mulțime de politicieni europeni au transmis mesaje de condoleanțe folosind platforma X a lui Musk.
Cu toate acestea, Musk a considerat că este pertinent să împărtășească o postare a cunoscutului cont cu viziuni de dreapta Inevitable West, care susținea fără temei că „niciun politician european nu a menționat acest lucru” și că mass-media din lume a rămas „tăcută” în această privință, potrivit Daily Mail.
Postarea a fost desființată imediat de alți utilizatori X, folosind funcția „Note comunitare” a platformei pentru a sublinia în mod adecvat că afirmațiile sunt neadevărate și pentru a face trimitere la mai multe articole din presa națională și internațională care acoperă atacul în detaliu.
Pasul greșit al lui Musk a fost doar cel mai recent dintre nenumăratele incidente în care miliardarul născut în Africa de Sud a preluat informații cel puțin inexacte legate de subiecte despre care nu știe aproape nimic, în timp ce se prezintă drept apărător al libertății de exprimare.
Mesajele de pe au coincis și cu momentul în care presa suedeză a publicat prima imagine cu presupusul atacator Rickard Andersson.
Andersson s-a născut Jonas Simon, dar și-a schimbat legal numele în urmă cu opt ani, o mișcare care i-a luat prin surprindere pe membrii familiei.
Între timp, rudele lui Andersson, vorbind cu presa suedeză, au conturat o imagine a unui om retras, cu probleme, care pierduse contactul cu familia și prietenii. Suspectul a fost descris ca un singuratic retras, șomer și „întâmpinând dificultăți”.
Publicația Expressen a raportat că Andersson avea o „fobie socială extremă”. Un fost coleg de clasă a spus că era „puțin speriat” de el pentru că își ascundea mereu fața.
„Nu am avut prea multe contacte cu el în ultimii ani. În copilărie, era diferit, dar plin de viață. S-a descurcat bine la școală”, a spus o rudă.
O echipă de polițiști înarmați a efectuat un raid în casa suspectului ieri după-amiază. Poliția a refuzat să ofere detalii despre raid presei suedeze, dar TV4 a transmis că atacatorul nu avea condamnări anterioare și că nu era cunoscut autorităților. El deținea și permis de port armă.
Anchetatorii au spus că încearcă să descopere un motiv din spatele atacului și că „încearcă să-și facă o imagine dacă sunt implicate mai multe persoane”.
Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a descris tragedia drept „cel mai grav atac armat în masă din istoria Suediei”.
Carl Gustaf, regele Suediei, a adus și el un omagiu victimelor într-o declarație a Casei Regale: „Cu tristețe și consternare, familia mea și cu mine am primit informații despre groaznica atrocitate din Örebro. Transmitem condoleanțe în această seară familiilor și prietenilor decedaților. Gândurile noastre în acest moment se îndreaptă și către răniți și rudele acestora, precum și către ceilalți afectați.”.
Președintele Comisiei Europene a spus că gândurile ei sunt la victimele atacului de marți din Suedia. Postând pe X, Ursula von der Leyen spus că evenimentele de marți au fost „cu adevărat înfiorătoare” „Asemenea violențe și teroare nu-și au locul în societățile noastre – mai ales în școli. În acest moment întunecat, suntem alături de poporul Suediei.”
Și premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de solidaritate, pe X, pentru cei afectați de tragedia din Orebro: „Suntem șocați de atacul de la Școala Risbergska din Orebro. Transmitem condoleanțe familiilor victimelor. Gândurile noastre sunt la cei afectați de acest teribil act de violență, suntem solidari cu Suedia în acest moment dificil”, a scris liderul de la București.
Editor : Ș.R.