Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Nicușor Dan: E posibil ca în ciuda unui președinte anti-occidental România să rămână în UE, dar România va fi izolată

mai 14, 2025

Premierul Edi Rama din Albania câştigă un al patrulea mandat, performanţă istorică, dar opoziţia afirmă că votul a fost furat

mai 14, 2025

Israel cere Curții Penale Internaționale să retragă mandatul de arestare pe numele lui Netanyahu

mai 14, 2025

Pliante cu George Simion și Viktor Orban, distribuite în Ardeal. Mesajul UDMR: Încearcă să ne înșele pe noi, maghiarii din Transilvania

mai 14, 2025

Procesul privind moartea lui Diego Maradona: Una dintre fiicele marelui fotbalist denunţă „punerea în scenă” a convalescenţei tatălui său

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Emil Hurezeanu, despre ajutorul acordat Ucrainei de România: „Am cedat 25% din zestrea noastră cea mai modernă de apărare antirachetă”
Lumea

Emil Hurezeanu, despre ajutorul acordat Ucrainei de România: „Am cedat 25% din zestrea noastră cea mai modernă de apărare antirachetă”

By Sala de Presăfebruarie 17, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro, că s-a întâlnit la Munchen cu generalul Keith Kellogg, emisar special al preşedintelui SUA pentru Rusia-Ucraina. Diplomatul român a transmis că România rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite şi că vrea să participe, alături de aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană, la tratativele de pace şi vrea să fie parte în reconstrucţia Ucrainei. El i-a amintit oficialului american că ţara noastră a donat Ucrainei un sistem Patriot, „25% din zestrea sa cea mai modernă de apărare antirachetă”.

„Vrem să participăm alături de aliaţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană la tratativele de pace şi vrem să fim parte şi la reconstrucţia Ucrainei, pentru că rolul nostru în acest război de ajutorare a Ucrainei a fost dintre cele mai importante. (…) Nu avem doar frontiera cea mai lungă cu Ucraina, ci am sprijinit transferul a peste un milion de refugiaţi, transferăm în fiecare sezon al recoltelor între 50 şi 60 de milioane de tone de cereale ucrainiene prin porturile noastre, antrenăm piloţi de F-16 ucrainieni. Am cedat Ucrainei una din bateriile Patriot, una din cele cele patru, 25% din zestrea noastră cea mai modernă de apărare antirachetă. Suntem una din ţările care respectă pactele, tratativele. Suntem una din ţările europene aflate într-o comunitate de destin cu Statele Unite încă de la Revoluţia Română”, a declarat Emil Hurezeanu pentru CaleaEuropeana.ro, potrivit News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit sursei citate, în cadrul Conferinţei de Securitate de la München, ministrul Hurezeanu a precizat că a avut întâlniri – cu generalul Keith Kellogg, emisar special al preşedintelui SUA pentru Rusia Ucraina, cu membri ai Congresului american – care au reconfirmat că parteneriatul strategic dintre România şi SUA se menţine solid, în ciuda unor declaraţii critice.

„Generalul Kellogg, care este un mandarin al relaţiilor de securitate, cunoaşte bine România de multă vreme. Una din fiicele lui a lucrat în prima fază a războiului din Ucraina la Brăila, pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucrainieni (…) A repetat cuvintele pe care ni le-a adresat colegilor militari la o reuniune din iunie anul trecut, din Statele Unite, când a spus că America are în România un aliat loial, puternic şi durabil”, a mai spus Hurezeanu.

„Nu vrem ca Ucraina să piardă”

Ministrul a evidenţiat, de asemenea, importanţa participării României şi a celorlalte state europene în negocierile de pace pentru Ucraina, având în vedere sprijinul consistent oferit de acestea Kievului şi sprijinul pace durabilă şi justă în regiune.

Potrivit lui Hurezeanu, emisarul special pentru pace al preşedintelui Trump „a acceptat punctele noastre de vedere, le-a confirmat, a spus că n-are nicio îndoială” cu privire la viziunea românească asupra viitoarelor negocieri de pace.

„Nu vrem ca Ucraina să piardă. Acest război nu trebuie pierdut de Ucraina şi în niciun caz nu trebuie câştigat de Rusia“, a subliniat ministrul de Externe.

Hurezeanu a precizat că reuniunea europeană de urgenţă găzduită de preşedintele francez Emmanuel Macron ar putea avea rolul de a pregăti un summit al Consiliului European în format 27 cât mai curând posibil şi că România are toate argumentele pentru a lua parte la aceste discuţii, neconfirmând însă participarea ţării noastre la Paris.

„În aşteptarea unui Consiliu European, probabil el va avea loc cât se poate de repede, la care să participe toţi cei 27, s-a preferat sau se va prefera, cred, nu este completă acum formula şi se mai fac eforturi de amenajare, de extindere a formulei participanţilor la summit-ului european de la Paris, dar sigur, Danemarca şi Olanda au fost cooptate în numele statelor nordice. Lucrurile acestea sunt cunoscute, noi nu vom înceta să pretindem acest lucru. Suntem de la început şi fără abatere una din ţările care a făcut cel mai mult pentru Ucraina”, a mai declarat Emil Hurezeanu.

Ultima zi de discuții la Munchen 

Ministerul de Externe a transmis duminică seară un comunicat în care arată că ministrul Emil Hurezeanu a insistat, la întâlnirea cu omologi prezenţi la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi cu şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, pe importanţa ca statele de pe Flancul Estic, care susţin Ucraina, să participe, alături de Kiev, la discuţiile privind toate aspectele care să garanteze o soluţie justă a războiului, inclusiv implicaţiile asupra securităţii regionale şi europene în plan mai amplu.

Discuțiile miniștrilor de externe din UE cu Înaltul Reprezentant Kaja Kallas s-au concentrat asupra perspectivei europene privind propunerile SUA pentru soluționarea războiului din Ucraina și pe necesitatea unității transatlantice.

„Din discuții a reieșit imperativul unității europene în continuarea sprijinului pentru Ucraina, cu accent pe necesitatea unei păci juste și durabile. A fost abordat, totodată, stadiul inițiativelor pentru consolidarea apărării europene și modalități de avansare a acestora”, se arată în comunicatul MAE.

„Ministrul Hurezeanu a insistat pe importanța ca statele de pe Flancul Estic, care susțin Ucraina, să participe, alături de Kiev, la discuțiile privind toate aspectele care să garanteze o soluție justă a acestui război, inclusiv date fiind implicațiile asupra securității regionale și europene în plan mai amplu. Șeful diplomației române a reliefat nevoia de a continua sprijinul pentru Ucraina, pe toate palierele, precum și mizele acțiunii și viziunii unitare a UE. A mai reamintit beneficiile indiscutabile ale parteneriatului transatlantic și nevoia continuării acestei cooperări strategice”, mai precizează sursa citată.

Ministrul afacerilor externe a participat la reuniunea „Closing Time: Mapping the Transatlantic Path Forward after Munich”, organizată de Atlantic Council. Oficialul român a subliniat necesitatea menținerii unității și solidarității transatlantice în vederea gestionării provocărilor comune, inclusiv în ceea ce privește obținerea unei păci juste, cuprinzătoare și sustenabile în Ucraina și asigurarea securității și stabilității regiunii extinse a Mării Negre.

Ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere cu președintele Atlantic Council, Frederick Kempe. Discuțiile s-au axat pe aspecte de securitate europeană, tendințe globale și modul în care partenerii ghidați de valori și interese comune pot asigura ordinea internațională bazată pe reguli.

Citește și: Documentul care arată că SUA au întrebat statele europene de ce au nevoie pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei

Editor : B.P.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Israel cere Curții Penale Internaționale să retragă mandatul de arestare pe numele lui Netanyahu

Germania dă un ultimatum Rusiei pentru acceptarea unui armistițiu în Ucraina. „Ceasul ticăie”

Iranul confirmă pregătirile pentru vizita lui Vladimir Putin la Teheran

Răspunsul Casei Albe la oferta Qatarului de a-i oferi lui Trump un nou avion Air Force One

Reacția Kremlinului la ultimatumul dat de Kiev și aliații săi privind armistițiul de 30 de zile

Bananele, în pericol. Ce anume le amenință culturile

Statutul lupului în Uniunea Europeană a fost retrogradat. Activiștii o acuză pe Ursula von der Leyen că are o motivație personală

Europa, sub alertă teroristă. UE avertizează că situația din Siria reprezintă un risc major pentru securitatea blocului comunitar

Primii sud-africani albi care zboară în SUA în cadrul planului pentru refugiați al lui Donald Trump ajung luni seară la Washington

Alegerile Editorului

Premierul Edi Rama din Albania câştigă un al patrulea mandat, performanţă istorică, dar opoziţia afirmă că votul a fost furat

mai 14, 2025

Israel cere Curții Penale Internaționale să retragă mandatul de arestare pe numele lui Netanyahu

mai 14, 2025

Pliante cu George Simion și Viktor Orban, distribuite în Ardeal. Mesajul UDMR: Încearcă să ne înșele pe noi, maghiarii din Transilvania

mai 14, 2025

Procesul privind moartea lui Diego Maradona: Una dintre fiicele marelui fotbalist denunţă „punerea în scenă” a convalescenţei tatălui său

mai 14, 2025

Germania dă un ultimatum Rusiei pentru acceptarea unui armistițiu în Ucraina. „Ceasul ticăie”

mai 14, 2025

Cele mai recente știri

Israelul a atacat două spitale din Khan Younis. Un atac l-a vizat pe liderul Hamas, Mohammad Sinwar, iar cealaltă lovitură l-a omorât pe un jurnalist rănit acuzat că era omul Hamas. Sunt zeci de victime

mai 14, 2025

Iranul confirmă pregătirile pentru vizita lui Vladimir Putin la Teheran

mai 14, 2025

Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcţia unei noi secţiuni a A8. Când ar trebui să fie gata

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.