Dubai îşi consolidează poziţia de lider mondial în industria criptomonedelor, atrăgând tot mai mulţi investitori, dezvoltatori şi influenceri, în timp ce Statele Unite pierd teren din cauza unui val tot mai sever de reglementări. Punctul culminant al exuberanţei cripto din Emirate a fost o petrecere exclusivistă organizată pe un megaiaht în Dubai Marina, care a marcat încheierea conferinţei TOKEN2049, la care a fost prezent Eric Trump, relatează CNBC.
Invitat de marcă, Eric Trump a anunţat că World Liberty Financial, compania familiei sale, va furniza stablecoins pentru investiţia de 2 miliarde de dolari a firmei MGX din Abu Dhabi în platforma Binance, un semnal clar că lumea crypto atrage nu doar capital, ci şi nume grele din politica americană.
Petrecerea, organizată de DogeOS, dezvoltatorul blockchain-ului Dogecoin, a adus la un loc o mulţime eclecticã: fondatori de startupuri, programatori, creatori de conţinut şi promotori de monede-meme precum ”$WIT Coin” sau ”Habibi Doge”.
Unii îşi promovau afacerile prin astrologie aplicată în business, alţii prezentau planuri de colaborare internaţională, totul pe fundalul cocktailurilor, al muzicii şi al unui optimism contagios.
Atmosfera reflectă contrastul tot mai pronunţat dintre Orientul Mijlociu şi pieţele vestice. În timp ce Emiratele Arabe Unite încurajează inovaţia şi oferă un cadru legal clar, SUA sunt percepute ca fiind tot mai ostile faţă de industrie.
”Este mult mai sigur să construieşti o companie crypto în Dubai decât în Statele Unite, acolo reglementările sunt excesive şi neprietenoase,” a declarat William Athanas, fondatorul xMarkets, o platformă de predicţii lansată pe DogeOS.
Acest sentiment este împărtăşit de tot mai mulţi antreprenori. Jordan Jefferson, CEO al DogeOS, a declarat că a părăsit Canada în 2022 pentru că în America de Nord reglementările deveniseră restrictive, în timp ce Emiratele ”îmbrăţişau” industria.
Dubai şi Abu Dhabi nu doar că au oferit licenţe rapide unor giganţi ca Binance, Crypto.com şi Kraken, dar au creat structuri dedicate precum VARA, primul organism de reglementare independent pentru active virtuale din lume.
Desigur, nu lipsesc nici provocările. Prăbuşirea FTX, condamnarea la închisoare a lui Sam Bankman-Fried şi atacul cibernetic de 1,5 miliarde de dolari asupra Bybit sunt dovezi că industria rămâne volatilă. Dar, spun participanţii, tocmai aceste experienţe au făcut ca reglementările din Emirate să evolueze, fără a inhiba spiritul antreprenorial.
Într-o perioadă în care SUA pare să-şi închidă porţile în faţa inovaţiei financiare, Emiratele oferă vize rapide pentru antreprenori, taxe reduse şi un cadru clar, dar flexibil.
”Este greu să creezi un cadru de reglementare care să fie şi credibil internaţional, dar Dubaiul a reuşit,” spune Jefferson. Iar cum Bitcoin a trecut pragul de 110.000 de dolari, tot mai mulţi cripto-entuziaşti par pregătiţi să-şi mute operaţiunile în deşertul high-tech al Golfului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].