În cartierele încă fumegânde din Altadena, acolo unde incendiile au distrus peste 2.700 de clădiri, în jur de 80 de persoane – unele înarmate – au sfidat ordinele de evacuare și nu au părăsit zona ca să protejeze ce a mai rămas din proprietățile lor amenințate de hoți și de noi incendii, după ce și-au pierdut încrederea în autorități, relatează The Wall Street Journal.
Localnicii patrulează străzile și interoghează persoanele străine, trăind într-o lume hobbesiană fără electricitate și apă curentă. Unii dintre ei sunt înarmați.
Zona pe care o pot patrula ei este limitată de trupele din garda națională și polițiștii care păzesc intrările în cartier.
„Ne simțim ca în Vestul Sălbatic”, a spus Aaron Lubeley, un avocat de 53 de ani care a refuzat să plece și activează ca emisar neoficial în relația cu poliția și pompierii.
Dacă Lubeley și ceilalți încearcă să plece, ei riscă să nu se mai poată întoarce acasă. Unul dintre prietenii lui Lubeley le-a adus provizii luni: apă, covrigi, banane, chipsuri și alte produse esențiale.
„Puteți să vă grăbiți?” a intervenit un polițist. „Doar ce am primit un ordin să nu mai permitem să intre provizii.”
Mai la vest, în Pacific Palisades, unde aproape toate casele au devenit ruine, localnicii au intrat în conflict cu poliția, care nu le mai permite să rămână în zonă din cauza pericolelor la care sunt expuși, precum cabluri electrice rupte și copaci care stau să cadă.
„Nu vă întoarceți acolo. Nu vă furișați”, a spus Brian Rice, președintele sindicatului pompierilor profesioniști din California. „Nu se merită să vă pierdeți viețile.”
Mesajul nu a fost primit bine de toată lumea.
Ross Gerber, președintele unei firme de administrare a investițiilor din Pacific Palisades, este unul dintre cei care s-au furișat pe lângă poliție ca să se întoarcă acasă.
„Nu am deloc răbdare cu niciunul dintre ei”, a spus Gerber despre polițiști. „După ce supraviețuiești la așa ceva, nu îți mai pasă ce îți spun.”
Dar polițiștii erau peste tot și păzeau fiecare punct de intrare în cartierul devastat de incendii. Verificându-și harta, Gerber a încercat să folosească scări de serviciu și alei lăturalnice ca să treacă de autorități, dar a fost forțat să se retragă.
„Sunt pur și simplu atât de mulți polițiști!” Este mai ușor să intri în Coreea de Nord, s-a plâns Gerber.
Casa lui Gerber se află într-un cartier umbrit de copaci înalți de eucalipt. Zonele cele mai afectate din Palisades, acolo unde vilele luxoase construite pe dealuri cu vedere înspre Oceanul Pacific fac acum parte din peisajul devastat de incendii, se află la mică distanță.
Casele care au mai rămas în picioare, inclusiv cea a lui Gerber, nu au deloc electricitate sau apă potabilă. Gerber și vecinii lui au cumpărat o mașină de pompieri privată și au plătit un șofer care să rămână mereu lângă casele lor părăsite, în cazul izbucnirii unui nou incendiu.
Inițial, intrarea mașinii de pompieri în cartier a fost blocată de polițiști. „Așa că am sunat pe cineva foarte important care l-a sunat pe Gavin Newsom (guvernatorul Californiei) și i-a zis să lase mașina noastră de pompieri să intre în cartier.”
Incendiile din zona orașului Los Angeles au ucis cel puțin 25 de persoane și au distrus peste 12.000 de clădiri, de la unele dintre cele mai luxoase vile din America până la casele californienilor din clasa mijlocie și cea muncitoare.
„Nimeni nu a mai văzut vreodată ceva asemănător”, a spus Rice. „Este ca cutremurul din San Francisco din 1906 și incendiul care a urmat. Este atât de rău.”
Poliția și Garda Națională au trimis și mai multe trupe în zonă, după ce zeci de persoane au fost arestate în timp ce jefuiau casele distruse de incendii. Autoritățile nu permit nimănui să intre în cartier, nici măcar proprietarilor.
Gerber a reușit să își apere casa săptămâna trecută fără să fie oprit de autorități. Era înarmat și patrula străzile împreună cu vecinii lui, chestionând orice grup pe care nu îl recunoșteau. „Tot cartierul s-a unit.”
La finalul săptămânii trecute, oficialii nu i-au mai lăsat pe localnici să se întoarcă acasă să își recupereze obiectele de valoare. „Avem oameni care caută pur și simplu rămășițele vecinilor voștri”, a spus șeriful comitatului Los Angeles, Robert Luna.
„Înțeleg că ei vor zice că asta este ‘regula’, dar este pământul nostru și cartierul nostru și, cu toate că respect autoritățile, suntem mult mai competenți de atât”, a spus Gerber. „Lăsați-ne înăuntru să ne apărăm cartierul.”
După ce se va termina acest dezastru, Gerber a spus că speră ca întreg cartierul său să formeze o miliție pentru combaterea incendiilor.
Editor : Raul Nețoiu