Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat, miercuri seară, la Jurnalul de Seară, că românii vor călători fără vize în SUA, cel mai probabil, din martie-aprilie. El a precizat că anunțul oficial va veni în timpul actualei administrații de la Washington, respectiv până pe 20 ianuarie, când îi expiră mandatul lui Joe Biden. Apoi, la fel ca și în cazul altor țări care au intrat în programul Visa Waiver, va dura alte câteva luni până la ridicarea restricțiilor.
„Nu văd riscuri. Solicitarea noastră către autoritățile SUA, Departamentul pentru securitate internă care administrează acest program din momentul în care s-a încheiat anul fiscal american la 30 septembrie a fost ca anunțul să fie făcut în mandatul administrației Biden, deci până la 20 ianuarie, pentru că acest proces a fost derulat în interiorul și de către administrație împreună cu autoritățile de la București și pentru a evita orice fel de interacțiune cu perioada de tranziție în SUA.
Din punctul nostru de vedere, România îndeplinește toate condițiile pentru a intra în Programul Visa Waiver.
Din acest moment până la anunțul pe care îl va face administrația americană mai există câțiva pași de făcut, formal, dar obligatorii: o vizită a experților americani de la Departamentul pentru securitate internă și Departamentul de Stat, vin la București la sfârșitul acestei luni, începutul lunii noiembrie, pentru a certifica toate progresele tehnice pe care România le-a făcut și de schimbări în sistemele de securitate și de siguranță a pașapoartelor. Apoi, odată ajunși la Washington, începe redactarea unui raport care durează aproximativ 8 săptămâni. Din acel moment, acest raport merge către Departamentul de Stat pentru consultare și secretarul Departamentului pentru securitate internă, împreună cu secretarul Departamentului de Stat, într-o scrisoare comună, notifică Congresul, nu este nevoie de vot, privind aderarea României la Program. Acesta nu este un proces public.
După notificarea Congresului, formal, Departamentul pentru securitate internă și Departamentul de Stat sunt autorizate să comunice public data de la care România intră în programul de scutire de viză, deci undeva sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.
În cazul tuturor statelor care au intrat în ultimii ani în Programul Visa Waiver – Polonia (2019), Polonia (2021), Israel (2023) și Qatar săptămâna trecută – au trecut câteva luni, pentru că e vorba de testarea bazelor de date, de alinierea programului. Acest program de scutire de vize va fi înlocuit de un program care se numește Programul electronic de autorizare de călătorie. Acest software trebuie tardus…e o aplicație prin care românii vor putea călători în SUA”, a spus Andrei Muraru.
România a îndeplinit ultima condiție
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, anunța, la începutul lunii, că România a îndeplinit și ultima condiție pentru a face parte din programul Visa Waiver. El a afirmat că, cel mai probabil „în prima parte a anului viitor”, românii vor putea călători în SUA, fără vize.
Potrivit evaluării Ambasadei României în SUA, România îndeplinise ultimul criteriu pentru a accede în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub 3%.
Ambasadoarea SUA la București: Mai trebuie parcurși pași importanți pentru includerea României în programul Visa Waiver
Însă ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat ulterior că în următoarele luni mai trebuie parcurși o serie de paşi importanţi pentru a se stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver.
Ea a făcut precizarea la plecarea de la Palatul Victoria, după discuţiile avute cu premierul Marcel Ciolacu.
„Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns cu Guvernul român în eforturile noastre comune de a aduce România în Programul Visa Waiver, care ar ajuta la facilitarea călătoriilor turistice şi de afaceri ale românilor în SUA fără a fi nevoie să solicite o viză. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă al SUA şi are la bază eforturile de cooperare cu guvernele partenere pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor de securitate a frontierei SUA. Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver”, a afirmat Katheleen Kavalec.
Ambasadorul SUA la Bucureşti a anticipat că vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne în această toamnă.
Editor : Alexandru Costea