Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat marți seara, la Digi 24, că 2025 și 2026 vor fi anii în care românii vor simți cel mai mult povara măsurilor fiscale inițiate de guvernul Bolojan. Astfel, Anastasiu a spus că până la finalul anului 2026, Executivul va trebui să reducă deficitul bugetar cu 4% din PIB și că, până în acel moment, TVA-ul nu va putea scădea.
„Dacă nu luam măsurile (fiscale), deficitul bugetar se îndrepta anul acesta către 10 (la sută din PIB – n.r.). Anul trecut a fost 9,6%. Până la sfârșitul anului viitor, 2026, noi trebuie să reducem deficitul cu 4% din PIB. Asta înseamnă mulți bani, undeva spre 100 de miliarde. Va trebui să reducem cu atâta deficitul”, a spus Dragoș Anastasiu, în cadrul emisiunii „Jurnalul de seară” de la Digi 24.
Întrebat cât timp va fi impus actualul TVA și dacă se poate vorbi de o scădere sau revenire la cota de dinainte de măsurile fiscale adoptate de guvernul Bolojan, Anastasiu a spus că „cel puțin în perioada 2025-2026, nu se va putea vorbi de o relaxare a măsurilor fiscale”.
„Efortul mare e până la sfârșitul anului viitor. După aceea – un procent din PIB. 2025 și 2026 vor fi un efort pentru noi. Sigur că TVA-ul, în această perioadă, nu va scădea și nu vom avea o relaxare. Dar perspectiva, cel puțin a mea personaă, este că, dacă trecem de acest hop de 4% și facem bine PNRR-ul, chiar și cu penalitățile pe care le avem, atunci ne vom încadra pe un parcurs care, din 2027 ne va permite să respirăm mai bine”, a spus vicepremierul Anastasiu.
Dragoș Anastasiu a spus că așa-numitul „pachet 1” de măsuri fiscale, deși unul „dureros”, a avut niște „efecte imediate”.
„A doua zi, România s-a împrumutat pe următorii 7 ani și a făcut o economie de 200 de milioane de euro, doar din dobânzi, imediat s-au dus dobânzile în jos”, a spus Anastasiu. „BNR nu mai intervine în piață, cursul (valutar) e normal. Agențiile de rating au venit și au reacționat pozitiv”.
De asemenea, vicepremierul Anastasiu a spus că „cel târziu la sfârșitul lui iulie încheiem renegocierea pe PNRR și vom avea o certitudine pe toți banii care vin în România – asta înseamnă miliarde de euro care vor stimula economia”.
Editor : M.L.