Republicanii au revenit în forță în Statele Unite odată cu învestirea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă. Trimișii speciali Digi24 Cristina Cileacu și Teodora Tompea au discutat în exclusivitate cu Pete Sessions, congressman al Partidului Republican despre războiul din Ucraina, relația Americii cu țara noastră, dar și despre obiectivele de politică extrernă majore ale președintelui nou-ales.
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Este o preocupare reală în Europa și acum în România pentru faptul că Donald Trump a câștigat un al doilea mandat la Casa Albă. Care este opinia dumneavoastră? Vă rog să explicați pentru români ce se va întâmpla și dacă această preocupare este justificată pentru cei mai mulți dintre noi.
Pete Sessions, congressman Partidul Republican: Această preocupare ar trebui să aibă un răspuns, iar răspunsul pe care l-aș da este că Statele Unite ale Americii vor avea o abordare diferită. Nu doar că Donald Trump este un președinte ajuns la al doilea mandat, dar cred că el se va raporta dintr-o poziție mai bună la relația Americii cu restul lumii.
România și Europa ar trebui să fie foarte mulțumite și fericite să vadă ceea ce americanii văd, și anume că a fost o victorie categorică a lui Donald Trump aici, în Statele Unite ale Americii, nu doar în statul meu natal, Texas, ci în întreaga țară, și mai ales în zone care în mod tradițional erau asociate cu democrații sau ideologiile liberale.
Ceea ce s-a întâmplat în această țară a fost rezultatul a patru ani de politici ale lui Joe Biden, caracterizate prin cheltuieli masive, un guvern mare și o lipsă reală de preocupare pentru contribuabilul american care finanța aceste inițiative. Aceste politici nu s-au reflectat doar în eforturile din întreaga lume, ci, poate mai important, au schimbat felul în care America privea alte popoare. Ceea ce vă pot spune este foarte simplu. Credem că visurile mari sunt mai importante și mai bune decât ideile mici. Și președintele Biden a avut doar idei mici. Era un om în vârstă, care nu a reușit niciodată să comunice eficient poziția Americii în lume sau cum ne-am proiecta pe noi înșine în fața lumii. Așadar, America va fi văzută de Donald Trump ca de pe o poziție de forță, de unde ne dorim ca cei care sunt alături de noi, cum este și România, să fie de succes și fericiți, iar Statele Unite ale Americii vor fi un mare aliat și partener.
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Dar, domnule congresmen, înainte de acest interviu, discutam că majoritatea presei europene a prezentat revenirea lui Donald Trump ca pe un lucru negativ, însoțit de intenții rele. În Europa de Est, în special, dar și în întreaga Europă, suntem foarte îngrijorați de securitate și, bineînțeles, războiul din Ucraina reprezintă o mare provocare pentru noi toți, mai ales pentru România, având cea mai lungă graniță cu Ucraina. Cum vedeți încheierea acestui război? Pentru că Donald Trump a promis că va reuși să facă pace.
Pete Sessions, congressman Partidul Republican: Statele Unite ale Americii sunt foarte, foarte conștiente de faptul că Rusia și alții încearcă să influențeze nu doar gândirea, ci și comportamentele și rezultatele din întreaga Europă, în special în Balcani. Statele Unite știu lucrul acesta, dar vedem și faptul că Rusia, într-un efort brutal de a cuceri Ucraina, a atacat civili, orașe și sate din întreaga țară. Știm, de asemenea, că următorul pas, dacă li se permite să aibă succes, ar putea include alte țări, poate Cehoslovacia, poate Polonia, iar acest lucru creează multă anxietate.
Nu cred sub nicio formă că Donald Trump ar dori ca acest lucru să se întâmple și sunt sigur că s-ar opune. Totuși, i-a ajuns pur și simplu cu acest tip de mentalitate de „bătăuș” din partea domnului Putin, care continuă acest război. Dar este, de asemenea, deranjat că ar putea fi într-un război cu Israel și încearcă să spună „Ajunge! Gata!”
Nu spune că totul trebuie să fie orientat către pace. Este un realist, dar nu va permite ca acești „bătăuși” precum Putin să instige la război. Astfel, cred că oamenii din Europa, Europa de Est vor înțelege foarte repede că Donald Trump nu este doar un prieten, ci dorește ca întreaga lume să fie pașnică, să se înțeleagă reciproc și nu va permite această tiranie. Sau va invoca puterea militară a Americii împotriva lor, precum și capacitatea economică pe care o are America.
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Mulțumesc foarte mult pentru acest interviu!