Consultantul fiscal Dan Schwartz a analizat, la Digi24, ce urmează după creșterea de taxe anunțată de Guvern. Este vorba despre majorarea TVA de la 19% la 21%, creșterea accizelor cu zece procente și impozitarea dividendelor cu 16% în loc de 10%. Nici băncile nu scapă, acestea vor avea o taxă în plus, iar cei cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor plăti contribuții la sănătate.
O ședință de Guvern este programată la ora 15:00, în care se va face analiza finală înainte de angajarea răspunderii executivului în fața Parlamentului, un pas procedural care va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare.
Un efect în lanț care poate duce la închideri de afaceri
„Este greu de spus dacă aceste măsuri vor reduce consumul imediat și la ce produse consumul va fi redus, la ce produse consumul va rămâne același. Ceea ce este cert este că orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică și acest risc trebuie luat în considerare atunci când guvernul decide o astfel de măsură. Pe de altă parte, a doua idee foarte importantă legată de creșterea taxei pe valoare adăugată este legată de faptul că TVA-ul prin structura lui afectează puterea de cumpărare a contribuabililor, a populației”, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz, la Digi 24, cu referire la creșterea TVA anunțată de Guvernul Bolojan.
Ca într-un efect de domino, această scădere a puterii de cumpărare a populației poate duce, la rândul său, la o scădere a consumului, iar scăderea consumului va afecta producția, a atras atenția specialistul.
„Scăderea de producție are efecte după aceea în lanț, de la concedieri și până la închideri de afaceri, închideri de companii, închideri de unități de producție”, a mai explicat Dan Schwartz.
Reducerea consumului duce la încetinirea economiei
Consultantul fiscal a atras atenția că România are nevoie de măsuri care să încurajeze economia, nu să inducă stagnare și să reducă puterea de cumpărare a cetățenilor.
„Niciodată o creștere de TVA nu va fi o măsură care să încurajeze economia unei țăr. [..] Faceți o legătură, gândiți-vă la reducerile care vor avea loc pentru pensionari și la creșterea TVA-ului”, a spus specialistul.
Dan Schwartz a afirmat că reducerea consumului este un factor care duce la încetinirea creșterii economice, iar pe termen mediu și lung „o astfel de măsură se va dovedi dezastruoasă”.
Reforma aparatului bugetar trebuia să fie prioritară
Întrebat dacă măsurile concrete luate de stat în privința reducerii cheltuielilor proprii ar putea să facă pastila amară a taxelor mărite mai ușor de digerat de populație și de mediul privat, Dan Schwartz a subliniat că „aici ar fi trebuit umblat de la bun început, ar fi trebuit să înceapă reforma statului exact cu reformarea aparatului bugetar, exact cu eliminarea acestor privilegii care sunt înregistrate nu pentru toți funcționarii bugetari, dar sunt înregistrate în rândul funcționarilor bugetari care și-au creat mici sinecuri pe care le exploatează și la care nu vor să renunțe”
„Am fi așteptat o astfel de o astfel de mutare din partea Guvernului, iar creșterile de taxe cu siguranță ar fi fost acceptate cu mai mare ușurință dacă s-ar fi văzut această dorință și tendință a Guvernului de a face o reformă a statului în mod inteligent, în mod diferențiat, cu analize rapide și eficiente a ale tuturor domeniilor de activitate”, a conchis consultantul fiscal.
Citește și:
VIDEO Ionuț Dumitru, consilier al premierului, despre măsurile de austeritate: Scenariul alternativ e cel mai rău posibil
VIDEO Cristian Păun, despre noile măsuri fiscale: Cei care au putut reduce deficitul, n-au făcut-o. Păturile mai sărace, cele mai afectate
Editor : Ș.R.