Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, întrebat vineri la Digi24 despre tentativele Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din 18 mai, că astfel de atacuri sunt periculoase pentru democrației, nu doar pentru România, deoarece „discutăm de un întreg pachet de valori democratice la nivel european și euroatlantic”. MAI a avertizat că în online sunt promovate „reclame malițioase” prin „campanii de native-ads cu legături cu Federația Rusă” pe site-uri clonate după cele ale instituțiilor publice, televiziunilor și agențiilor presă.
„Sunt periculoase pentru democrație, nu numai pentru România, pentru că discutăm de un întreg pachet de valori democratice la nivel european și euroatlantic. În al doilea rând, astăzi când vorbim, din punct de vedere instituțional capacitatea noastră de contracararea este cu mult mai sofisticată decât anul trecut, inclusiv prin cooperarea cu partenerii noștri. Nu este numai România în prima linie, în ceea ce privește măsurile ce se iau. (…) Este extrem de important ca procesul electoral să fie unul corect, să nu mai existe disfuncțiile anterioare, de anul trecut”, a comentat Cristian Diaconescu, chestionat dacă vor continua astfel de atacuri ale Rusiei și dacă sunt periculoase pentru România, vineri seară la Digi24.
Întrebat dacă după 18 mai, indiferent cine va fi la Cotroceni, va renunța Moscova la acțiunile pe care le are în România și în Republica Moldova de zeci de ani, el a răspuns: „Nu, nu va renunța. Se va adapta nivelului de vulnerabilitate pe care va reuși sau nu să îl genereze. Din acest punct de vedere, e o chestiune de timp”.
„Pe de o parte din ce în ce mai mult consensul euroatlantic între americani și europeni și nu numai, coaliția este formată din Noua Zeelandă până în Islanda. Toți sunt pe același mesaj. Federația Rusă înțelege că tentația de vulnerabilizare a zonei securitare este din ce în ce mai redusă și atunci va accelera. În mod evident, Polonia și România, din considerente discutate, cât se poate de evidente, reprezintă prima linie. Sigur nu este vorba numai despre statul nostru. Există și alte zone, cea de energie. Să nu uităm că Neptun Deep urmează în câțiva ani să devină operațional. Practic, prin Neptun Deep, România ar fi unul dintre cei mai mari contribuitori de energie pentru întreaga Europă, scoțând alimentarea Federației Ruse din jocul economic și de piață. Evident că o astfel de temă va deveni o țintă cât se poate de clară și mai sunt și altele”, a completat el.
Ministerul Afacerilor Interne a avertizat, vineri, asupra unei campanii de influențare a procesului electoral al turului al doilea al prezidențialelor. Astfel, printr-o rețea de pagini de tip Doppleganger sunt impersonate pagini oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă și făcute acțiuni „de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care s-au situat anterior”.
MAI postează și o poză cu mesajul „Reclame malițioase promovate prin intermediul unor campanii de native-ads cu legături cu Federația Rusă”.
Editor : A.P.