Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, a declarat, duminică seara, la Digi24, că detașări precum cea a Tamilei Cristescu într-un consulat gestionat de MAE există de dinainte ca ea să ajungă pe acest portofoliu. „A existat o presiune foarte mare pe minister. Aveam acolo petiții, sesizări, cereri în baza legii 544, interpelări parlamentare. Le-am dat curs”, spune Țoiu. Ministrul de Externe a declarat că a constatat „cu surprindere”, unele cazuri de detașări, precum cel de la „grădinița Bobocel din comuna Moș Ion Roată în cadrul unui consulat”.
„Despre cazul dumneai se știa cu multă vreme înainte de mandatul meu. Se înscrie în aceeași categorie a problemelor cunoscute în spațiul public. M-am uitat la aceste lucruri la care societatea civilă, presa a reacționat. A existat o presiune foarte mare pe minister. Aveam acolo petiții, sesizări, cereri în baza legii 544, interpelări parlamentare. Toate aceste lucruri sunt un lucru bun, pentru că creează presiunea necesară schimbării. Le-am dat curs.
Avem o evaluare privind numărul de detașați. Asta nu înseamnă că în fiecare dintre cazuri vorbim de pile politice sau probleme. Sunt și din mediul academic și din alte ministere de linie, unde asta a fost necesar și de aceea trebuie să evaluăm fiecare caz în parte. A fost un mecanism care a și fost folosit în perioada pandemiei, când concursurile nu au fost disponibile. Nu spun asta ca să apăr instrumentul, ci ca să clarific. De fiecare dată când ne uităm în mediu public, fie la angajați, fie la instituții, trebuie să acceptăm ce generează valoare și ce trebuie oprit”, spune Oana Țoiu.
Ministrul afirmă că există cazuri de detașări la care se uită „cu surprindere”, precum din „grădinița Bobocel”, comuna Moș Ion Roată, „în cadrul unui consulat”. „Angajatorii persoanelor respective sunt și din aceste categorii”, precizează oficialul de la Externe.
„Vorbim de lucruri care au fost făcute cu o vreme înainte să preiau eu Ministerul Afacerilor Externe și nu va mai fi această abordare. Asta nu înseamnă că mă refer la domnul Hurezeanu, care a fost înaintea mea. Dumnealui cred că a avut un mandat pozitiv pentru România, în general. Sunt multe dintre cazuri mult mai vechi de atât. În unele cazuri, vorbim de detașări de acum 10 ani, care au fost prelungite la fiecare șase luni, de exemplu, și de aceea trebuie să ne uităm la fiecare caz în parte”, susține Țoiu.
Citește și: Tamila Cristescu, mesaj vulgar la adresa ministrului de Externe Oana Țoiu, după ce a fost concediată din funcția de viceconsul în SUA
Aceasta a mai afirmat că a mers să cunoască „îndeaproape echipele pe care le avem”, „ca să putem să vorbim ochi în ochi noi și să văd unde lucrează și în ce condiții”.
„Am fost acum în Italia și am vorbit și cu comunitatea de acolo, dar am verificat și serviciul consular cum funcționează și vreau să spun că sunt și echipe care își fac treaba foarte bine, profesioniști. Sunt niște realități care coexistă – oameni extraordinari și, în unele cazuri, oameni care au ales să rămână pe un salariu mai mic decât ar fi avut în mediu privat, mai ales în perioada asta, când au fost tăiate din sporuri și le afectează direct veniturile.
Am vorbit cu colegii mei, înțeleg că este o perioadă dificilă, că sunt necesare măsuri de acest gen, dar au nevoie și să vadă că în viitor redăm resursele publice înapoi, acolo unde există performanță, oprind risipa acolo unde avem cazuri evidente de risipă”, mai spune ministrul Afacerilor Externe.
Ea precizează că, pe procedură, sunt necesare mai multe avize. „Nu se întâmplă pur și simplu ca oricine să poată să urce în avion și să ajungă în consulat ca reprezentant al României”.
Posturi scoase la concurs
Oficialul din Guvern a spus că MAE va scoate la concurs o parte din posturile unde mai ales sunt comunități mare de români și nu există „o echipă suficient de puternică în consulat cât să asigure serviciile care le sunt necesare”.
„Ce vom face în perioada următoare este că ne vom uita și la aceste locuri în organigramă, dar și la țările care sunt de interes pentru noi, unde avem o comunitate de români din ce în ce mai numeroase, care poate nu are o echipă suficient de puternică în consulat cât să asigure serviciile care le sunt necesare și o să scoatem la concurs parte dintre aceste posturi până la sfârșitul anului, ca să asigurăm atât oamenilor care au deja o carieră Ministerul Afacerilor Externe și vor să aibă acces la oportunități mai departe, să reprezinte România, niște țări strategice pentru noi, cât și tinerilor care se uită la tipul ăsta de de carieră și poate prea mulți ani au avut ușa închisă de-a lungul timpului”, afirmă Țoiu.
Ea, de asemenea, dă asigurări că „nu se pune problema, în cazul MAE, de a diminua prezența României în formatele internaționale de reprezentare și negocieri”. „Să ne asigurăm că avem un mandat mai clar și o putere de negociere conformă cu această investiție”.
Citește și Ministrul de Externe Oana Țoiu, despre noile tarife vamale anunțate de Donald Trump: „Lucrurile se mai pot schimba”
Editor : Alexandru Costea