România îndeplinește toate condițiile pentru a intra în Programul „Visa Waiver”, dar decizia aparține acum în exclusivitate administrației Trump, spune ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, într-un interviu pentru Digi 24. Acesta explică cum s-a ajuns la situația actuală de blocarea a programului și ce informații au primit oficialii români. De asemenea, diplomatul vorbește și despre așa-zisul emisar special al României în SUA Dragoș Sprînceană, care nu are un mandat oficial din partea statului să discute la nivel diplomatic cu administrația Trump.
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Domnule ambasador, suntem interesați de ce se întâmplă cu vizele, programul care știm că a fost stopat. În ce stadiu se află acum?
Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington: „Așa cum a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, această intrare a României efectivă în programul Visa Waiver a fost deocamdată suspendată.
Pe 10 ianuarie, deci cu cu 10 zile înainte ca administrația Biden să părăsească Casa Albă, Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat au anunțat că România se alătură programului viza Waiver, a îndeplinit toate condițiile impuse de legislația americană și că după această desemnare urmează intrarea efectivă în program, care se va face în jurul datei de 31 martie. Dar, după desemnarea din punct de vedere legal sau juridic, urmează o perioadă de două luni și jumătate în care trebuia să se implementeze acest nou sistem de autorizare electronică a călătoriilor și de intrare efectivă a României în program.
Instalarea noii administrații a avut loc exact în această perioadă de implementare, deci un
program aflat în derulare, asupra căruia s-a cerut o evaluare. Aș vrea să spun foarte clar că aceasta este o decizie suverană, exclusivă care ține de noua administrație care s-a instalat la Washington. România și-a îndeplinit absolut toate obligațiile. Așadar, responsabilitatea privind această decizie aparține actualei administrații, iar soluția nu poate veni decât de aici, de la Washington. Noi suntem oricând aici, gata să răspundem oricăror solicitări. Suntem în contact cu noua echipă de la Departamentul pentru Securitate Internă și de la Departamentul de Stat, pentru a sprijini orice fel de evaluare. Nu știm cât va dura, nu există un termen limită, dar știu că România este integral pregătită și complet aliniată tuturor standardelor prevăzute de legislația americană.
Urmărim zilnic acest dosar, avem întâlniri frecvente pentru a înțelege dacă există vreo așteptare din partea română. Prin măsurile pe care România le-a adoptat în decurs de un an și jumătate în domenii precum securitatea frontierelor, integritatea sistemului de emitere a pașapoartelor biometrice, regimul cetățeniei și mecanismele de schimb de informații cu partea americană în ceea ce privește țările teroriste sau cele de criminalitate organizată, România a atins sau chiar a depășit în unele zone standardul de cooperare specifice formatului Visa Waiver”.
Citește și Bolojan: Cred că instituțiile din România vor clarifica, în perioada următoare, cu Homeland Security, aspectele legate de vize
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Dar a fost un exces de zel? Pentru că România a fost singura țară care a fost scoasă din acea listă. Am văzut tabelul exact cu țările care au intrat sau procesul în care se află, momentul în care se află, mai corect spus. Spuneți că este o decizie care aparține exclusiv Statelor Unite, la Washington. Sunt motive care au fost transmise? Aveți clar procedura, poate unde s-a blocat sau ce cerințe ar mai trebui de îndeplinit.
Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington: „Statele care au intrat în programul Visa Waiver în timpul administrației Biden, adică trei state, plus România, toate celelalte trei state au intrat efectiv în program până ca administrația Biden să plece. Deci Croația a intrat în 2021, Israelul a intrat în 2023, iar Qatarul, ultima țară care a intrat în Programul Visa Waiver, a fost desemnată înaintea României, în septembrie sau octombrie anul trecut și a intrat la 01/12/2024. Deci neșansa României a fost că a fost prinsă în această schimbare de administrație. Practic, desemnarea s-a făcut de administrația Biden, urmând ca intrarea efectivă în program să se facă în timpul administrației Trump.
Sunt două motive foarte reale pe care trebuie să le înțelegem.
În primul rând, una dintre principalele priorități de guvernare ale administrației Trump, care a fost anunțată și discutată foarte intens, inclusiv în campania electorală, este securitatea frontierelor și în prima zi de mandat președintele Trump a emis nenumărate ordine executive prin care a pus în practică această prioritate. Efectul acestor ordine executive a fost că toate agențiile americane și în special cele din domeniul securității interne, inclusiv cele care gestionează programul Visa Waiver, și-au redirecționat toată activitatea pentru rezolvarea acestei priorități. Deci orice altceva a devenit secundar și resursele Departamentului pentru Securitate Internă sunt acum afectate cu prioritate pe această direcție a securizării frontierelor, ceea ce ne-a pus în așteptare cu finalizarea acestui program.
În al doilea rând, este o practică curentă a acestei administrații, noua conducere a fiecărui departament din administrația americană a solicitat câte o evaluare internă a tuturor proiectelor și programelor aflate în derulare în momentul instalării în funcție.
Deci, cazul nostru a coincis cu acest demers. Acestea sunt motivele cel puțin care care ne-au fost comunicate”.
Muraru: „Sper ca cei care au autorizat trimiterea unui emisar special în SUA au pregătit un scop bine definit” / „Singurele discuții oficiale se poartă pe canalele tradiționale diplomatice”
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Profit de prezența dvs să vă întreb de ce s-a întâmplat în scandalul politic intern-extern, dacă sunt oficiali români care să discute cu administrația Trump. Aveți cunoștință despre emisari care au fost trimiși să discute cu administrația Trump. A existat numele lui Dragoș Sprânceană vehiculat în spațiul public. Aveți cunoștință despre prezența lui în discuțiile oficiale de la Casa Albă?
Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington: „Singurele discuții oficiale se poartă pe canalele tradiționale diplomatice. Am avut aceste discuții în ultimele săptămâni cu reprezentanții administrației, cred că 4-5 întâlniri cu reprezentanții conducerii Departamentului de Stat, cu echipele de securitate naționale ale președintelui Trump și ale vicepreședintelui Vance. Ne-am întâlnit cu echipa însărcinatului special Steve Witkoff și toți beneficiarii legali ai comunicărilor operative, telegramelor clasificate pe care noi le transmitem la București au avut acces la concluziile acestor discuții. Pe măsură ce se instalează noua administrație, vom avea și alte discuții.
Ideea de a trimite emisari speciali nu e nouă. Nu știu dacă e cea mai bună. Sper ca cei care au autorizat această formulă au pregătit o serie de elemente și un scop bine definit și au așteptări rezonabile asupra rezultatelor acestui demers.
Noi la ambasadă, ca unică entitate a statului român care apără, promovează și reprezintă interesele României aici în America, suntem gata să punem la dispoziția oricui este mandatat oficial să contribuie la acest efort, în limitele legii, informațiile și experiența noastră acumulate prin contactele noastre profesionale pe teren.
Au existat situații, doamna Tompea, în practica altor țări, în care anumiți actori non-instituționali, din mediul de afaceri, de talie globală sau cu anumite influențe în politica la nivel înalt, dovedite, certe, au avut acces la eșalonul de leadership american. Și nu e un lucru rău. Din câte am văzut, astfel de demersuri nu se obișnuiește să fie anunțate public, în primul rând. În ultimă instanță, influența politică pentru a fi materializat în decizie trece oricum prin filtrul eșalonului profesionist din cadrul administrației, care cunoaște toate detaliile relațiilor cu fiecare țară și a intereselor specifice în raport cu acesta, mai ales în cazul acesta particular al Statelor Unite.
Dar dacă acest demers de a trimite emisari special e unul care poate aduce o contribuție în plus la efortul acesta de articulare a agendei de partener româno-american, el merită sprijinit. Să vedem”.
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Dar e clar că din ce spuneți dumneavoastră, din echipa pe care dumneavoastră o aveți și în întâlnirile importante pe care le-ați menționat deja, câteva nume esențiale, că se discută acum și despre retragerea trupelor americane de aici, din zona aceasta Europei, nu face parte și acest emisar special. Îl aveți alături ca emisar pe domnul Dragoș Prânceană sau nu, sau dacă el participă alături de dumneavoastră la întâlniri oficiale?
Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington: „Nu participă. N-a participat niciodată de când s-a instalat noua administrație. Evident că, în afară de informațiile pe care le-am văzut în spațiul public, nu am nicio altă informație despre nicio persoană care ar participa și ar reprezenta și ar fi sau ar fi mandatată să reprezinte România în vreun fel aici”.
Editor : A.C.