Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Polonia îşi retrage ambasadorul din Ungaria, după ce Orban a acordat azil politic unui fost viceministru polonez acuzat de corupție

iulie 18, 2025

„Este o armă cu două tăișuri”. Reacția Rusiei după noul pachet de sancțiuni al UE

iulie 18, 2025

Șoferii ar putea rămâne fără permis de conducere dacă nu își achită amenzile în termen de 90 de zile de la comunicare

iulie 18, 2025

Ilie Bolojan: Alocarea fondurilor guvernamentale funcţie de gradul de colectare al impozitelor: Dacă nu se realizează indicatorii, sumele vor fi repartizate direct proporţional / Un funcţionar public, normă împărţită între două, trei primării

iulie 18, 2025

Video Connie Francis a murit la 87 de ani. A fost vocea celebrului hit „Pretty Little Baby” și o stea a muzicii pop din anii ’50–’60

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Exclusiv Laura Codruța Kovesi subliniază că frauda cu TVA „ne afectează pe toți”: „Banii ies din bugetul cetățenilor”. Exemple concrete
Justiție

Exclusiv Laura Codruța Kovesi subliniază că frauda cu TVA „ne afectează pe toți”: „Banii ies din bugetul cetățenilor”. Exemple concrete

By Sala de Presăiunie 13, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

„Dacă vrem mai mulți bani la buget, haideți să reducem frauda cu TVA”, a declarat Laura Codruța Kovesi, vineri, 13 iunie, în direct la Interviurile Digi24.ro. Șefa Parchetului European (EPPO) a subliniat că, pentru statele membre din UE, fenomenul fraudării TVA nu a reprezentat o prioritate, deși produce prejudicii la bugetele acestora de 50 de miliarde de euro pe an. Doar în România, acest tip de fraudă contribuie la un deficit de colectare de aproape 9 miliarde de euro anual. Deși nu se simte direct, frauda cu TVA „ne afectează pe toți”, a mai subliniat Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a vorbit vineri, 13 iunie, despre fenomenul fraudei cu TVA, la interviurile Digi24.ro. După cum Digi24.ro a subliniat aici, România are, anual, un deficit de încasare a Taxei pe Valoare Adăugată de aproape 9 miliarde de euro anual, iar mare parte se datorează acestui tip de fraudă. 

CITEȘTE ȘI: O „hemoragie extraordinară”: Frauda cu TVA. Laura Codruța Kovesi, la Interviurile Digi24.ro. Principalele declarații

La nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Europol, frauda cu TVA se ridică la 50 de miliarde de euro anual. 

„Ceea ce se întâmplă cu frauda cu TVA în Europa este foarte, foarte, grav. Este extrem de periculos și nu este corect. De ce? Dacă îl urmărești pe micul antreprenor care vinde înghețată pe stradă fără factură electronică, dar nu îl urmărești pe mafiotul care investește milioane într-o fraudă gigantică de tip carusel este nedrept”, a subliniat, încă din start, Laura Codruța Kovesi. 

Procurorul șef al Parchetului European a subliniat că acest tip de fraudă „nu mai este națională, nu cunoaște granițe”. În același timp, acest tip de fraudă „ne afectează pe toți”, a subliniat Laura Codruța Kovesi.

„Dacă cineva vă fură portofelul, simțiți că nu mai aveți bani. Cineva vă lovește, simțiți durerea. La frauda cu TVA simțiți ceva? Nu. Dar ne afectează pe toți (…) Dacă vrem mai mulți bani la buget, haideți să reducem frauda cu TVA. Tot ce e TVA intră în bugetul național, taxele vamale intră în bugetul UE. Banii care sunt fraudă cu TVA ies din bugetul cetățenilor. Oamenii sunt afectați”, a subliniat procurorul-șef al EPPO.

Concret, pentru a explica mai bine modul în care acest tip de fraudă afectează cetățenii, Kovesi a furnizat următorul exemplu, plecând de la un caz al Parchetului European: 

„Un caz care a început în Germania – mașini second hand, accidentate, importate din SUA. Reparate în Lituania, în diverse garaje, după care vândute în diverse state membre. Desigur, cu facturi false, cu valori diminuate trecute pe facturi, pentru a nu plăti TVA și alte taxe, vândute ca mașini noi. Te duci la magazin, cumperi o mașină nouă, și te aștepți ca în momentul în care ai un accident, airbag-ul să iasă și să te protejeze. În aceste cazuri, mașinile nu au avut airbag. Sunteți afectați? Sunteți”, a subliniat Laura Codruța Kovesi.

CITEȘTE ȘI: Politicienii vor să introducă taxe noi, în timp ce România se confruntă cu „o hemoragie extraordinară”: Frauda cu TVA

Caz concret: Miliarde de euro prejudiciu din neplata TVA printr-o schemă care includea România

Operațiunea Admiral este una dintre cele mai importante anchete ale EPPO în sfera fraudei cu TVA. 

La finalul lui 2022, procurorii europeni anunțau că au destructurat o rețea care opera în țări europene precum România, Belgia, Franța, Italia, Portugalia, Spania sau Germania, printre altele.

Prejudiciul estimat de EPPO în acest caz a fost de 2.2 miliarde de euro, TVA nedeclarat din tranzacții de produse electronice. La bază a fost vorba de schema de fraudare TVA denumită „carusel”.

  • La nivel teoretic, schema este următoarea: o firmă din România vinde o mașină unui client din aceeași țară. Numai că acea firmă, ca să profite de facilitatea fiscală din statele UE, declară doar pe hârtie că mașina respectivă, înainte să ajungă la clientul din România, a fost vândută și cumpărată de alte companii din UE.

Procurorii europeni descriau rețeta acestei grupări drept „una extraordinar de complexă din perspectivă rețelelor de companii”. 

Existau, practic, companii care acționau ca furnizori legali de produse electrice, companii care cereau rambursarea de TVA de la autoritățile naționale în timp ce vindeau produsele către clienți – și, în același timp, care transferau profitul către companii din alte jurisdicții și, ulterior, dispăreau – dar și companii care „spălau” profiturile obținute.

Laura Codruța Kovesi a furnizat mai multe detalii privind acest caz în cadrul interviului acordat Digi24.ro. 

  • „În Portugalia a fost o companie care într-un an de zile a avut venituri de 300 de milioane de euro cu 2 angajați. Autoritățile fiscale au zis că nu s-a întâmplat nimic, dar au văzut o legătură cu alte 2 state membre.

  • A venit informația la EPPO. Am început să investigăm și într-un an și jumătate am descoperit o mare schemă infracțională cu peste 9.000 de companii, 600 de persoane implicate – au creat prejudiciu de 2 miliarde de euro.

  • Din investigații am sechestrat bunuri de aproape 80 de milioane de euro. Avem o sentință de condamnare. Acele bunuri vor fi confiscate, deci 80 de milioane de euro intră în bugetul Portugaliei”

Caz concret: Fraudă de sute de milioane de euro cu TVA pentru carburant. Legăturile cu România

În anul 2024, Parchetul European anunța că a destructurat o rețea criminală formată din 59 de membri și 13 companii. Rețeaua, originară în Italia, a pus la cale o operațiune masivă de fraudă în domeniul comerțului de carburant.

Rețeta prin care această grupare a reușit să producă un prejudiciu de aproximativ 260 de milioane de euro, ce reprezintă Taxa pe Valoare Adăugată neplătită, a fost documentată de EPPO:

Carburantul era importat în Italia, din Croația sau Slovenia, dar și alte state europene.

Frauda presupunea, practic, peste 40 de firme italiene care au importat carburant, l-au revândut în peninsulă, iar apoi erau închise până să plătească taxele către stat, profitând de regimul de decontare a TVA.

  • Concret, regula europeană presupune că TVA, care diferă de la țară la țară, este încasată de la cetățenii din țara în care bunul respectiv (de exemplu, o mașină) ajunge la clientul final (O firmă din România care cumpără o mașină din Germania și pe care o vinde ulterior unui alt client român va trece TVA pe factură. Prima tranzacție, din Germania, e scutită de plata TVA). 
  • EPPO subliniază că frauda cu TVA pe care această rețea a pus-o în practică a ajutat gruparea să revândă carburant la „prețuri extrem de avantajoase” și a distorsionat, practic, piața italiană. 

Aceste tranzacții au însumat, potrivit procurorilor europeni, nu mai puțin de 1 miliard de euro. Din acest miliard, 260 de milioane de euro reprezintă TVA-ul pe care nu l-au plătit.

O parte din profitul lor a fost „spălat” cu ajutorul unor conturi bancare ale unor companii din România și Ungaria, mai subliniază EPPO. Procurorii europeni au transmis în luna aprilie că au reușit să confiște proprietăți în valoare de 20 de milioane de euro de la această grupare.

Editor : M.G.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

Elena Udrea, despre problemele penale ale lui Florian Coldea: Ce faci altora ţi se întoarce ţie

Elena Udrea află astăzi daca va fi eliberată. Tribunalul Prahova judecă contestația DNA la decizia de liberare condiționată

Cât de mari sunt salariile judecătorilor din România comparativ cu cele din alte țări UE. Date prezentate de CSM

Încă o lună de arest pentru mercenarii lui Horațiu Potra. Liderul grupării este de negăsit

Video Predoiu: Suspectul crimei din Mureș a scăpat de Poliție pentru că a fost ajutat inclusiv de victimă

Exclusiv Ministrul Radu Marinescu, despre extrădarea „fugarilor”: „În 99% dintre situații, avem succes”. Anunț despre Potra și Paul al României

Exclusiv Femicidul în România. Radu Marinescu: „Avem nevoie de educație. Bărbatul nu trebuie să considere femeia un obiect”

Exclusiv Radu Marinescu, despre pensiile magistraților: „Trebuie o lege simplă, fără atâtea componente”. Formula propusă de ministrul Justiției

Alegerile Editorului

„Este o armă cu două tăișuri”. Reacția Rusiei după noul pachet de sancțiuni al UE

iulie 18, 2025

Șoferii ar putea rămâne fără permis de conducere dacă nu își achită amenzile în termen de 90 de zile de la comunicare

iulie 18, 2025

Ilie Bolojan: Alocarea fondurilor guvernamentale funcţie de gradul de colectare al impozitelor: Dacă nu se realizează indicatorii, sumele vor fi repartizate direct proporţional / Un funcţionar public, normă împărţită între două, trei primării

iulie 18, 2025

Video Connie Francis a murit la 87 de ani. A fost vocea celebrului hit „Pretty Little Baby” și o stea a muzicii pop din anii ’50–’60

iulie 18, 2025

România s-a împrumutat cu 4,7 miliarde de euro de pe piețele internaționale. „Costurile de împrumut, deși în scădere, rămân ridicate”

iulie 18, 2025

Cele mai recente știri

Europenii ameninţă Iranul cu reactivarea sancţiunilor ONU, dacă nu face progrese în negocierile nucleare şi-i dau un ultimatum ”până la sfârşitul verii”. Teheranul afirmă că ei n-au ”niciun fundament moral şi juridic” să reactiveze sancţiunile

iulie 18, 2025

Un obiectiv nuclear iranian din cele trei bombardate de SUA a fost distrus, arată o nouă evaluare a oficialilor americani

iulie 18, 2025

PSD cere o poziție unitară a României pentru apărarea fermierilor în negocierile privind viitorul buget UE

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.