O declarație a primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, privind introducerea în Constituția României a dreptului la avort, a stârnit reacții dure în spațiul public. Invitată luni în emisiunea Studio Politic de la Digi24, senatoarea USR Simona Spătaru l-a atacat pe edilul din București, susținând că o astfel de poziție nu poate fi acceptată din partea unui candidat la Președinție. Nicușor Dan este criticat și de reprezentanți ai PNL și PSD.
Nicuşor Dan a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dacă avortul ar putea deveni şi în România un drept constituţional, aşa cum s-a întâmplat în Franţa.
„Da, de principiu sunt pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp, dar există bineînţeles, nuanţe pe vârsta fătului şi toate astea”, a răspuns edilul Capitalei.
De precizat că Franţa a decis, la începutul acestei luni, ca avortul să devină un drept constituţional.
Întrebați ce părere au despre declarația lui Nicușor Dan, invitații din emisiunea Studio Politic au răspuns următoarele:
Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct al Guvernului: „Pe de o parte, domnul Nicușor Dan nu este foarte familiarizat cu aspectele care țin de Constituția României, de drepturi și libertăți fundamentale, pe de altă parte, probabil încearcă într-un fel să culeagă niște voturi de pe o zonă mai conservatoare a societății românești. Și eu sunt de părere că ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989 nu trebuie să se mai întâmple niciodată și că acest cadru normativ pe care îl avem astăzi este util, este menit să asigure dreptul la viață și în același timp să asigure și dreptul femeii de a decide cu privire la propria situație.
Ceea ce într-adevăr este o discuție așa, teoretică, pentru oameni care își stăpânesc bine aspectele de constituționalitate, este dacă acest drept trebuie să capete și valoare constituțională. Asta e cu totul altă discuție sau rămâne a fi reglementat prin lege organică. Cred că Constituția României ar merita să fie revizuită în ceea ce privește drepturile fundamentale ale omului, pentru că sunt în discuție și aici la noi și în altă parte foarte multe aspecte care nu sunt ridicate la nivel constituțional în reglementarea noastră națională”.
Ionuț Stroe, deputat PNL: „Este tipică această bâjbâială a acestui candidat. De fapt, Nicușor Dan este un om al indeciziei, este un om al potignirii, al blocajelor. S-a văzut lucrul ăsta peste tot pe unde a ocupat funcții de responsabilitate și a avut de-a face cu luarea unor decizii care niciodată n-a fost luat. Pe de o parte există acest fond al problemei care e legat de constituționalitate a unor drepturi ale femeilor, iar pe de altă parte este această lipsă a unui răspuns, este candidatul care niciodată nu oferă niciun răspuns și cu siguranță așa va continua și de acum înainte.
Nu m-aș mira dacă în acest răspuns nu s-ar ascunde și o doză de conservatorism, apropo de voturile pe care Nicușor Dan încearcă să le fure dintr-o parte sau dintre alta în ultimul timp. Nu m-ar mira dacă Nicușor Dan, apropo de frământările din AUR, ar face așa semne de simpatie și zâmbete unor reprezentanți acestui partid, mă refer chiar la Târziu, în încercarea de a transfera ceva voturi din zona conservatoare, care, eu știu, poate e sătulă de atâta scandal și zgomot în AUR și s-ar putea îndrepta, în închipuirea acestui domn, către el. Pe de altă parte, hai să privim lucrurile subiectiv. Suntem, din păcate, o țară care în Constituție nici măcar drepturile copilului nu sunt stipulate, lucruri care, de altfel, se regăsesc în foarte multe democrații cu care ne place să ne comparăm. Cred că Nicușor Dan nici măcar nu cunoaște aspecte legate de constituționalitate acestor drepturi. De aici și această ezitare n-a oferi un răspuns.”
Simona Spătaru, senator USR: „Această bâlbâială mi s-a părut extrem de nepotrivită de la un om care are vârsta dumnealui, educația pe care o are. Este un primar pe care eu l-am sprijinit în alegeri și mă așteptam ca fiind din generația mea să înțeleagă foarte clar consecințele a celor zeci de ani în care femeile nu au putut să dispună de corpul lor și mai ales să cunoască cifre reale, mii de femei care au murit în regimul comunist, pentru că acest aspect a fost unul considerat de politică în mâna unor bărbați. Așa ceva nu se poate primi din partea unui candidat la președinția României în 2025 și mă aștept ca o astfel de discuție să fie readusă în atenția dumnealui și să spună clar că nu există acolo o dispută de vreun fel și dacă va fi necesar ca acest drept pe care îl avem și l-am câștigat cu mare greutate să fie dus la nivel constituțional, să fie ferm din partea acestui candidat că va susține o astfel de măsură.
Nici nu se pune problema cum pune acea virgulă că sunt niște discuții despre drepturile copilului nenăscut. Nu acolo trebuie să ducă discuția, ci trebuie să realizeze că acest cadru legal pe care îl avem acum și de care e dreptul oricărei femei să dispună, iar femeile nu au dispus abuziv de această chestiune, este un cadru care trebuie menținut și un candidat proeuropean care valorează drepturile fundamentale ale omului, ale femeii, le susține în continuare. Nu înțeleg unde sunt nelămuririle pe acest subiect.”
Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: „Noi suntem categoric pentru viață. Nu credem că trebuie să folosim avortul ca și un mijloc de preconcepție. Și varianta în care să spunem în Constituție că avortul este un drept nu este de luat în considerare. Sigur că doamnele trebuiesc ajutate. Am cinci copii împreună cu soția mea am luat întotdeauna, cred eu, cele mai corecte decizii. Trebuie să fim împreună, să discutăm împreună și în cele din urmă, soția.
Sigur, femeia, ea trebuie să decidă pentru sine. Dar între a vorbi despre viața unui copil și a introduce, pe de cealaltă parte, în Constituție dreptul la avort pare ceva nelalocul lui. Deci aici nu ne putem întâlni deloc. Am spus că femeile trebuie să decidă ele pentru ele, dar există o diferență mare între ceea ce înseamnă legislația din România care astăzi funcționează și să introduci acest lucru ca un drept în Constituție.”
Editor : C.L.B.