O posibilă retragere a trupelor americane din România și Polonia stârnește îngrijorare la București. Subiectul a fost dezbătut la Digi24 în cadrul emisiunii Studio Politic, unde susținătorii unor candidați la prezidențiale au exprimat poziții diferite privind viitorul parteneriatului strategic cu SUA și alternativele de securitate.

Statele Unite iau în calcul retragerea a circa 10.000 de militari din Europa de Est, inclusiv din România. Potrivit unor informații vehiculate la Washington, administrația Trump ar analiza reducerea prezenței pe flancul estic, în încercarea de a diminua costurile.

Printre invitații la dezbaterea politică s-au numărat Petrișor Peiu, senator AUR și susținător al lui George Simion, Vlad Gheorghe, fost europarlamentar și susținător al lui Nicușor Dan, Radu Mihaiu, vicepreședinte USR și susținător al Elenei Lasconi și Ilan Laufer, fost ministru și susținător al lui Victor Ponta. Aceștia au discutat despre riscurile acestui scenariu și măsurile pe care ar trebui să le ia România pentru a-și consolida securitatea.

Cât de afectată ar putea fi România în cazul unui astfel de scenariu?

Petrișor Peiu a subliniat faptul că „suntem deocamdată la stadiul de zvonuri”, adăugând că „Statele Unite au un plan de dezvoltare a prezenței în România, inclusiv logistic și în ceea ce privește trupele”.

„În principiu, în măsura în care securitatea noastră depinde de prezența trupelor americane – și depinde, desigur, e un factor de echilibru în regiune – ar putea fi afectată și România, dar deocamdată suntem la stadiul de zvonuri”, a declarat el.

Statele Unite au un plan de dezvoltare a prezenței în România, inclusiv logistic, administrativ, dar și în ceea ce privește trupele.

„Îmi este greu să comentez un zvon, însă ceea ce este important de înțeles este structura și calitatea trupelor care vor fi staționate aici. Pentru că dacă se înlocuiesc 4.000 de infanteriști cu o bază militară aeriană puternică, de rachete sau un alt sistem, sigur că este vorba de o altă calitate a prezenței militare americane. Așteptăm să vedem o chestiune concretă”, a conchis Petrișor Peiu.

Ce ar trebui să facă România ca să preîntâmpine această deplasare de trupe?

Vlad Gheorghe subliniază faptul că România trebuie să-și întărească relațiile de securitate cu aliații europeni.

„Dacă decizia este deja luată – sunt multe informații în direcția asta, dar nu avem ceva clar – atunci România trebuie să își întărească parteneriatele de securitate în zona de suveranitate strategică europeană”, a menționat el.

Trebuie să continuăm discuțiile și să le intensificăm cu partenerii europeni care sunt dispuși să ofere această asistență militară de care, fără îndoială, are nevoie Europa. Nu discutăm aici numai de România.

„Toți partenerii noștri trebuie să ajute – și vorbim aici despre Olanda, care deja are zona asta de poliție aeriană extrem de dezvoltată (…) și vorbim eventual și de apărarea antiaeriană din partea trupelor franceze, poate chiar și infanterie franceză, și trebuie să vină și partenerii noștri germani cu o suplimentare de trupe”, a explicat Vlad Gheorghe. 

Ne reorientăm spre parteneri europeni pentru a înlocui trupele americane sau facem un efort diplomatic pentru a convinge americanii să nu plece?

Radu Mihaiu a declarat că NATO rămâne garantul principal al apărării României, chiar dacă se va reduce prezența americană directă.

„Trebuie specificat faptul că aici nu e vorba de UE vs SUA, în niciun caz. Să ne amintim că suntem în NATO și este o altă organizație. Militari NATO vor fi în continuare la bazele militare de la Cincu și de la Kogălniceanu, deci vom avea prezență NATO în continuare. Prezența militarilor americani, sigur că este una simbolică, însă prezența NATO este mai puternică”, a transmis el.

Semnalele că există o reorientare a prezenței militare a SUA sunt clare de mult și cred că România ar trebui să țină cont de aceste semnale și să se pregătească pentru o nedorită, dar eventuală astfel de retragere. Cu siguranță trebuie să încercăm să păstrăm încrederea partenerului american, dar în același timp să ne pregătim pentru o eventuală retragere și să creștem capabilitatea noastră și de alianțe, și de răspuns la o eventuală agresiune.

„Nu doar România, ci întreaga Europă trebuie să regândească întregul sistem de apărare, pentru că este foarte clar că prioritizarea aceasta a înarmării în Europa revine Europei. Este ceva ce Statele Unite au spus destul de clar: «Europa ar trebui să se protejeze și are banii să o facă». Cred că trebuie luat în calcul aceste afirmații ale președintelui SUA. Cred că trebuie să încurajăm, în UE, creșterea independenței militare de către alți aliați”, a adăugat Radu Mihaiu.

Ilan Laufer s-a distanțat clar de ceilalți invitați și a pledat ferm pentru extinderea prezenței americane în România, spunând că parteneriatul cu SUA este singura garanție reală de securitate pentru țara noastră.

„Sunt în totală dezaprobare față de tot ceea ce s-a spus până în acest moment. Cunoscând modul în care Donald Trump face politică – am și locuit doi ani în SUA, am mulți prieteni în Partidul Republican – vă spun că singura soluție care garantează securitatea României este prezența Statelor Unite în cea mai mare bază americană din Europa: Mihail Kogălniceanu”, a declarat Ilan Laufer.

Cred că președintele României, oricare ar fi el, va trebui să facă tot posibilul pentru extinderea capacității americane la baza de la Kogălniceanu.

„Este un plan care nu știu dacă este înghețat sau nu, ca aceasta să devină și cea mai mare bază aeriană din flancul estic și trebuie să mergem înainte cu acest plan. Nu există altă variantă în acest moment. Cel puțin pe termen mediu, singura variantă reală, solidă de securitate pentru România este parteneriatul cu SUA”, a adăugat el.

S-ar putea ca viitorul președinte al României să vină și să aibă o discuție «tête-à-tête» cu Donald Trump și să spună: «Înțeleg că este o problemă de costuri pentru SUA, care vrea să reducă costurile. Nicio problemă, România își asumă să plătească salariile, diurna, indemnizația pentru 5.000–10.000 de soldați» și să ne ofere prezența lor aici». Ăsta este modul în care funcționează Donald Trump – a devenit CEO al Statelor Unite, privește totul din punct de vedere economic.

„Nu spun că nu este o chestiune de interes pentru România dezvoltarea în interiorul NATO cu celelalte state din vestul Europei, dar soluția asta nu este una reală. Nu pe moment. Nu pe termen scurt și mediu”, a conchis Ilan Laufer.

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version